Acum că a trecut Paştele şi parcă am început să mă vindec şi de tradiţionala lene ce mă cuprinde după sărbători, m-am învrednicit şi eu să scriu reţetele preparatelor pe care le-am avut pe masă.
Mielul nu ne-a lipsit. Nu a fost mult, am cumpărat doar un sfert posterior şi am avut o pulpă pentru friptură, câteva coaste şi o codiţă din care am făcut un borş acrişor, cu multe legume şi verdeţuri de sezon. Şi mai ales cu mult, mult leuştean care îi dă o aromă aparte şi umple casa cu miros de primăvară.
De obicei, în zilele de sărbătoare inevitabil mâncăm carne, ouă, cozonac şi alte bunătăţi, aşa că eu una prefer ca borşul să aibă cât mai multe legume care să mai balanseze grăsimile care se tot adună în meniu, chit că noi mereu ne propunem să nu exagerăm cu ele. În mod normal, la borşul de miel nu se pune suc de roşii. Eu pun, pentru că nouă aşa ne place, dar voi îl puteţi omite, nu va fi nicio problemă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru 8-10 porții
- aprox 600 g carne de miel cu os (cap, gat, coaste, codița)
- 1 ceapă uscată mică
- frunzele de la o legătură de ceapa verde
- 1 morcov mare
- 1 ardei gras
- 1 felie de țelină
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 dovlecel mic
- 2 linguri de orez cu bob rotund
- 1 legătură de ștevie
- 1 legătură de loboda roșie
- 200 ml suc de roşii (opţional, eu am pus)
- 250 ml de borș proaspăt
- 1 sau 2 legătură de leuștean verde (după preferinţe)
- sare - după gust
- smântână pentru servit (opțional)
Instrucțiuni de preparare
- Carnea de miel se spală şi se porţionează, apoi se pune la fiert în 4 litri de apă rece cu un praf de sare. Cu o spumieră se înlătură spuma care se formează deasupra. Fierbeţi carnea la foc mic, acoperită cu capac,. În acest fel supa va căpăta un gust foarte bun.
- Legumele se taie cubuleţe sau se dau pe răzătoarea cu găuri mari, după cum preferă fiecare.
- Când carnea e cam pe jumătate fiartă se adaugă legumele şi se lasă ciorba să fiarbă în continuare la foc mic.
- După ce au fiert şi legumele se adaugă sucul de roşii, orezul, ştevia şi loboda spălate bine şi tocate şi se lasă să mai dea câteva clocote.
- Borşul se fierbe separat şi se adaugă în oală la final.
- Se stinge focul, se dă oala deoparte şi se adaugă leuşteanul proaspăt tocat.
- Dacă nu serviţi borşul imediat, mai păstraţi câteva frunzuliţe de leuştean proaspăt ca să le adăugaţi în farfurie chiar înainte de servire.
- Opţional, dacă vă place, puteţi servi borşul de miel cu smântână şi cu ceapă verde alături.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de borş de miel cu leuştean pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Maria Florea
Arata minunat borsul,ma voi inspira si eu din reteta pentru acest sfarsit de saptamana.
Toate cele bune,
Maria F.
Iuliana
Multumesc, Maria! Pofta buna sa aveti!
Claudia
Tare fain borsul de miel. Am facut si eu de sarbatori doar ca fara rosii si dres cu smantana. Pacat ca s-a terminat 🙁
Cu prima ocazie o sa incerc si varianta ta ca prea bine arata 🙂
Iuliana
Noi l-am mancat fara smantana ca am zis sa fie totusi cat mai putine grasimi. Dupa un post asa de lung e greu sa revii brusc la o alimentatie "normala", asa ca mai ocolim si noi ce putem...