Rețeta tradițională de dovlecei pane delicioși și crocanți, care se servesc cu mujdei de usturoi sau cu un sos de iaurt cu mărar.
Nu ştiu cum o fi la voi, dar la mine vara parcă e sezonul în care îmi amintesc de toate reţetele simple dar gustoase, cele făcute cu legume de sezon şi parcă n-aş mai mânca nimic altceva.
La urma urmei, ce-ţi mai trebuie lângă o porţie de dovlecei pane? Mai nimic, poate doar o salată de roşii şi-un mujdei de usturoi şi gata-i masa! Sau poate doar un sos de iaurt cu mărar 😉
Mama mea întotdeauna a făcut dovleceii pane tăvăliți doar prin ou și făină, fără pesmet. Asta pentru că mereu a avut ceva împotriva ideii de a cumpăra pâine veche măcinată.
Mult timp și eu i-am făcut la fel și sunt delicioși și așa, chiar dacă crusta de făină nu este la fel de apetisantă cum este cea din pesmet.
De când am descoperit cât de buni sunt dovleceii prăjiți în crustă de pesmet, mi-am schimbat rețeta și numai așa îi fac. Sunt aurii, crocanți, iar interiorul rămâne moale și cremos.
În continuare sunt de acord cu mama mea că e puțin cam aiurea să cumperi pâine veche 😀 dar acum avem atâtea aparate care să ne ajute în bucătărie, încât nu e greu deloc să ne facem acasă câteva linguri de pesmet atunci când avem nevoie.
Ca să fie și mai crocanți, dovleceii pane se pot tăvăli și prin pesmet Panko dacă vă place acesta. Vezi aici rețetele de pe blog la care am mai folosit acest tip de pesmet.
Cum servim dovleceii pane
Dovleceii pane sunt un aperitiv excelent sau se pot servi și ca fel principal, eventual alături de o salată de vară.
Puteți servi dovleceii simpli, sau puteți face un mujdei de usturoi cu care să stropiți rondelele.
Nouă ne plac cel mai mult cu sos de iaurt, pe care îl fac simplu, amestecând iaurt gras cu un cățel de usturoi trecut prin presă și cu puțin mărar tocat fin.
În mod similar puteți face și un sos de smântână.
Mod de preparare dovlecei pane
În mod obișnuit, eu nu curăț dovleceii de coajă pentru această rețetă. Îi curăț doar dacă nu am dovlecei foarte proaspeți și coaja a început să se început să se îngălbenească ușor sau e pătată.
Presar feliile de dovlecei cu sare pe ambele părți. Își vor lăsa puțină apă care va ajuta făina să se lipească de ele.
Dacă folosiți pesmet, atunci feliile de dovlecel se tăvălesc în ordinea următoare: făină - ou - pesmet. Dacă nu doriți să folosiți pesmet, atunci le treceți doar prin faină și ou.
Pregătesc toate feliile de dovlecel, abia apoi pun tigaia cu ulei la încins.
Uleiul trebuie să fie bine încins când începem prăjirea. Feliile de dovlecel trebuie să sfârâie când le punem în tigaie. În acest fel pesmetul se va rumeni imediat și nu va absorbi mult ulei.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Dovlecei pane
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 dovlecei (aprox. 600g în total)
- 4-5 linguri de făină
- 4-5 linguri de pesmet
- 2 ouă
- sare și piper, după gust
- aprox. 300 ml de ulei pentru prăjit
Instrucțiuni de preparare
- Dacă doriţi, puteţi îndepărta coaja dovleceilor. Eu o îndepărtez doar dacă nu am dovlecei foarte proaspeți, altfel o las.
- Tăiaţi dovleceii rondele de aprox. 1 cm grosime şi presăraţi-le cu sare pe ambele părţi. Îşi vor lăsa puţină apă, dar va fi numai bine cât să se lipească făina pe ele.
- Trecem rondelele de dovlecel prin făină pe toate părţile, le scuturăm să îndepărtăm excesul, apoi le dăm prin oul bătut cu un praf de sare și piper, apoi prin pesmet.
- Prăjim dovleceii pe ambele părţi în uleiul încins. Îi scoatem pe o farfurie peste un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
- Îi servim calzi, sau reci cu sos de iaurt sau mujdei de usturoi, după pofta fiecăruia.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă şi vouă vă plac dovleceii la fel de mult precum îmi plac mie, să ştiţi că găsiţi pe blog o mulţime de reţete cu dovlecei 😉
Poftă bună!
Sica a zis
nu am facut cu faina, eu ii dau prin pesmet mereu cand fac ceva pane
Iuliana a zis
Eu rar folosesc pesmet, mi se pare ca absoarbe prea mult ulei.
Cristina's World a zis
Toti am pornit de jos si toti am simtit la un moment dat ca nu ne apreciaza nimeni, ca munca noastra nici nu este observata, ca nu insemnam nimic si ca ne pierdem in marea asta de oameni si idei. Eu va propun ca in fiecare luna sa sustineti intr-o postare un alt blog. Fie ca este un blog mic, aflat la inceput de drum, sau un blog pe care il apreciati si-l urmariti cu regularitate, sau un blog de pe care v-ati inspirat adesea pentru meniul zilnic, pomeniti-l intr-o postare si faceti-i o surpriza. Va asigur ca gestul vostru va pune un zambet pe fata unui om, iar in ziua de azi, cand zambetele sunt atat de rare, cum sa refuzi sa fii tu cel care daruieste zambete?
Te astept cu mare drag la provocarea "Virtual hug" http://cristina-cristinasworld.blogspot.ro/2013/11/provocarea-virtual-hug.html
Multumesc anticipat! 😀
Claudia a zis
Adevarul e ca tare sunt buni dovleceii astia 🙂
Si versatili. Se pot gati in fel si fel de combinatii care mai de care mai gustoasa. Chiar si la deserturi se pot pune. Nu am facut inca un desert cu dovlecei dar ma tenteaza sa incerc .