Cum se face cea mai bună ceapă roșie murată în oțet. Ce condimente se folosesc, cum se păstrează și la ce mâncăruri o servim.
O reţetă atât de simplă şi de rapidă cu atât de multe întrebuinţări! Ceapa roşie murată în oţet îşi pierde puţin din culoare şi complet proprietăţile lacrimogene, dar rămâne crocantă şi va fi foarte aromată datorită mirodeniilor din saramură. E o garnitură excelentă lângă...orice.
Eu pun ceapa roşie murată lângă carnea la grătar sau lângă un cotlet de porc la cuptor, în salata de cartofi, în sandwich-uri, chiar şi peste ouă ochiuri am pus.
Ba i-am dat drumul chiar şi în farfuria cu ciorbă de fasole. Asta când n-am mâncat-o goală, direct din borcan. Şştt, nu mai spuneţi la nimeni! 😀
Mod de preparare ceapă roşie murată în oţet
Modul de preparare este extrem de simplu, practic nu trebuie decât să feliem ceapa roșie, să o punem în borcan și să turnăm peste ea marinada fierbinte. În 10 minute am terminat toată treaba, veți vedea! 🙂
Aşa arată a doua zi după ce am pus-o în borcan. Culoarea s-a uniformizat, nu mai e iute deloc, ceapa noastră e doar aromată şi delicioasă. Este gata de consum imediat după ce s-a răcit.
Cum se păstrează borcanul de ceapă roșie murată în oțet
Ceapa roșie murată în acest fel nu este o conservă pentru iarnă, ci pentru consum în perioada imediat următoare.
După deschidere borcanul se poate păstra 3-4 săptămâni la frigider. Este posibil să reziste chiar mai mult dar eu nu am încercat, la noi se consumă foarte repede și trebuie să fac altul 🙂
Avem rețeta de ceapă marinată și în format video pe canalul de YouTube al blogului. O găsiți mai jos, la finalul postării.
Acolo puteți vedea exact cum am procedat, cât de subțire am feliat ceapa și cum am pregătit marinada. Dacă încă nu v-ați abonat la canalul de YouTube, o puteți face chiar acum, accesând acest link, pentru a fi siguri că nu pierdeți nici o rețetă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- 2 cepe roşii mari
- 200 ml de apă
- 150 ml oţet de mere
- 2 linguriţe rase de sare
- 2 linguriţe de zahăr
- 1 frunză de dafin
- ½ de linguriţă boabe de muştar
- ½ de linguriţă boabe de piper
- ½ de linguriță boabe de coriandru
Instrucțiuni de preparare
- Amestecăm apa cu oţetul, adăugăm sarea, zahărul şi mirodeniile şi punem totul la fiert.
- Feliem ceapa cât mai subţire. Dacă aveţi un robot de bucătărie, e perfect, vă scuteşte de multe lacrimi 🙂
- Punem ceapa într-un borcan de sticlă de aprox. 400 grame. Dacă nu încape toată mai presaţi puţin. Când se murează se va înmuia şi va încăpea foarte bine.
- Aşezaţi borcanul pe un suport metalic (poate fi şi o tavă sau chiar marginea chiuvetei) şi când amestecul de oţet şi mirodenii începe să fiarbă turnaţi-l în borcan peste feliile de ceapă roşie.
- Închideţi borcanul cu un capac etanş şi înveliţi-l bine cu câteva şervete de bucătărie sau cu ce aveţi la îndemână.
- Lăsaţi borcanul să se răcească aşa învelit, eventual de seara până dimineaţa.
- Ceapa roșie murată se poate consuma chiar de a doua zi.
- Odată deschis, borcanul se păstrează la frigider. Ține foarte bine chiar și mai mult de o lună.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de ceapă roşie murată în oţet pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Anca racolta a zis
2 cepe ? Mi se pare puțin
Iuliana a zis
Eu atat am pus, tu poti pune mai multa daca iti incape in borcan. Important e sa iti ajunga lichidul.
suzy a zis
Buna, multumesc pentru reteta.deja o portie e gata mancata urmeaza a doua , foarte buna, foarte gustoasa .
Iuliana a zis
Ma bucur mult ca ti-a placut 🙂
Eliana Boghici Rotaru a zis
de cand vroiam sa gasesc asa reteta! pescuiesc mereu ceapa de prin borcanele de castraveciori..mmm! merci mult!
cosmina marginean a zis
suna si arata grozav, o sa o incerc. felicitari pentru site, e facut de profesionisti!
Claudia a zis
Ei, uite ca asa nu am incercat sa fac desi imi place ceapa caramelizata. Cred ca incerc si eu reteta ta pentru ca imi place ceapa rosie in orice fel si chip 🙂
Iuliana a zis
Sper sa fie pe gustul vostru. La noi doar eu mananc, dar imi place asa de tare incat compensez cat pt toata familia 🙂
anca a zis
E prima oara cand aud de ceapa murata, dar la cum arata...prima oara cand ajung in piata cumpar ceapa rosie:)
Iuliana a zis
Sper sa iti placa, Ancuta! Dupa aceeasi reteta eu mai fac si usturoi murat. Il pun la sosuri, paste, salate, etc. Dar acum parca l-as mura in saramura, cu putina sfecla rosie, nu in otet...ma mai gandesc 🙂
ElenaC a zis
O reteta care se face usor si este foarte buna. Am mancat asa ceva la o pensiune si chiar nu stiam cum se poate face acasa.
Iuliana a zis
E foarte usor de facut acasa. In plus nu trebuie sa-ti bati prea mult capul cu sterilizarea si depozitarea, pt ca ceapa rosie gasesti tot timpul anului. Cum se termina un borcan, il faci pe urmatorul.