Timp estimat pentru citit: 10 minute
Rețeta de dulceață de ardei iute cu kapia și mere este una dintre conservele mele preferate pentru că e perfectă pe un platou festiv cu brânzeturi, lângă o friptură suculentă sau în sandvișuri. Nu știu cum sunteți voi, dar eu ador combinațiile astea contrastante de dulce și picant sau dulce și sărat în același preparat!
Prima mea dulceață de ardei iuți a fost prea picantă, a doua a fost prea aromată, dar din fiecare tranșă am învățat câte ceva și în timp am perfecționat rețeta adăugând ingrediente sau modificând proporții, până când am ajuns la varianta care ne place cel mai mult.
În rețeta mea ardeii iuți aduc o notă picantă puternică, iar ardeii kapia, merele și usturoiul echilibrează gustul, oferind arome complexe și o textură cremoasă, dar consistentă. Deși pare laborioasă, este de fapt o rețetă simplă și dacă urmați instrucțiunile de mai jos veți obține o dulceață de ardei excelentă, pe care o veți savura tot anul.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru rețeta de dulceață de ardei iute cu kapia și mere
- Cum facem dulceață de ardei iute cu kapia și mere – rețeta video detaliată
- Mod de preparare dulceață de ardei iute și kapia - rețeta pas cu pas
- Cum puteți adapta rețeta
- Cum se servește
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru rețeta de dulceață de ardei iute cu kapia și mere
În fotografia de mai jos mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai bună dulceață de ardei iuți, potrivit de picantă, cu gust echilibrat și plină de arome.
Pentru ~ 4 borcane mici (320-400 grame) de ducleață de ardei iute aveți nevoie de:
- 500 g ardei iuți - nu exagerați cu ardeii iuți dacă nu vreți să luați foc! Eu păstrez o parte din nervuri, că-mi place o iuțeală moderată, dar fiecare își reglează după gust.
- 700 g ardei kapia - aceștia echilibrează gustul și dau culoarea vibrantă, așa că sunt esențiali în rețetă.
- 1-2 mere (~220 g) - eu le folosesc pentru textură și aromă. Aleg mere mai acrișoare, dar orice soi e bun.
- 3 căței de usturoi - nu vă fie teamă, nu se simte foarte tare., dar usturoiul completează frumos gustul ardeilor.
- 300 - 400 g zahăr, după gust (eu am pus 300 g) - echilibrează iuțeala și ajută și la conservare.
- 10 g sare neiodată - pentru echilibrarea gustului. Eu folosesc sare neiodată specială pentru conserve și murături. Se găsește în piață sau la magazinele naturiste.
- 250 ml oțet de 9 grade - dă un contrast plăcut cu dulceața zahărului și ajută la obținerea texturii corecte.
Cum facem dulceață de ardei iute cu kapia și mere – rețeta video detaliată
Mod de preparare dulceață de ardei iute și kapia - rețeta pas cu pas
1. Pregătirea ingredientelor: Începeți cu ardeii kapia, merele și lăsați la final ardeii iuți. La kapia îndepărtați cotoarele și semințele și tăiați-i bucăți. Curățați merele de coajă și tăiați-le în cuburi potrivite. Usturoiul doar îl curăț și îl las întreg deocamdată.
2. Curățarea ardeilor iuți: îndepărtați cotoarele, apoi scoateți scoateți nervurile și semințele cu o linguriță. În funcție de cât de picantă vreți să iasă dulceața, puteți păstra mai multe sau mai puține nervuri.
3. Mărunțirea: mixați totul la robot până obțineți o pastă. Dacă nu aveți un robot, va trebui să tăiați totul cubulețe mici, cu un cuțit. Asta poate fi o muncă migăloasă, dar dacă aveți răbdare, rezultatul final merită tot efortul.
4. Fierbere: Puneți pasta pentru dulceață de ardei iute cu kapia într-o cratiță din inox și adăugați sarea, zahărul și oțetul. Fierbeți la foc mediu timp de 30 de minute. Îndepărtați spuma care se formează deasupra. Testați dulceața pe o farfurioară rece. Dacă se încheagă ușor, e gata. Țineți minte, totuși, că dulceața se mai îngroașă după ce se răcește, așa că nu o fierbeți prea mult.
5. Sterilizarea și ambalarea: Turnați dulceața fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil. Aveți grijă să puneți borcanele pe o tavă metalică ca să nu crape borcanele din cauza temperaturii. Întoarceți borcanele cu susul în jos pentru 5 minute, apoi așezați-le în poziție normală și acoperiți-le cu o pătură groasă până a doua zi.
6. Depozitare: A doua zi ștergeți bine borcanele, verificați încă o dată capacele și depozitați dulceața de ardei iute într-un loc răcoros și întunecat. Un mic sfat din experiența mea: nu vă zgârciți la etichete! Am pățit să nu mai știu ce am în borcane și să fie o surpriză totală când le-am deschis.
Cum puteți adapta rețeta
- Dacă nu doriți o dulceață foarte picantă, puteți reduce cantitatea de ardei iuți și să adăugați în schimb mai mulți ardei kapia.
- Iuțeala ardeilor stă de fapt în nervurile din interior. Așadar, puteți controla cât de picantă să fie dulceața păstrând mai multe nervuri sau dimpotrivă, îndepărtându-le pe toate.
- Merele pot fi înlocuite cu pere dacă doriți o textură mai cremoasă și un gust mai delicat.
- Dacă nu aveți oțet din vin, oțetul de mere funcționează la fel de bine și are un gust mai blând.
- Puteți folosi zahăr brun pentru o notă ușoară de caramel, dar dulceața va avea o culoare mai închisă
- Puteți înlocui zahărul cu un îndulcitor natural pentru o variantă mai sănătoasă.
- Pentru un plus de aromă, puteți adăuga și puțin de ghimbir ras. Eu am încercat o dată și mi-a plăcut foarte mult!
Cum se servește
Dulceața de ardei iute cu kapia face senzație la sărbători, pe platourile cu brânzeturi (merge fenomenal cu brânza de capră sau cu un cheddar maturat). Una dintre rețetele mele preferate este cea de brânză brie în foietaj la care adaug dulceață de ardei iute și nuci.
De asemenea, puteți pune această dulceață picantă pune peste orice fel de carne gătită la grătar, la cuptor sau la air fryer sau chiar în sandvișuri cu carne rece.
La noi în casă, se servește cel mai des lângă cârnăciori subțiri sau pe niște felii de pâine prăjită cu unt.
Cum se păstrează
Păstrați borcanele într-un loc răcoros și întunecat – cămara e perfectă. După ce deschideți un borcan, puneți-l la frigider și consumați dulceața de ardei iute în decurs de 2-3 săptămâni. Eu mereu fac stocuri mai mari pentru că ține bine și îmi place să am tot timpul la îndemână.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Sterilizați bine borcanele și capacele înainte de umplere pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pentru a asigura o conservare îndelungată.
- Oricât de mult v-ar plăcea, nu exagerați cu usturoiul – o dată am pus mai mult din greșeală și a acoperit complet gustul ardeilor.
- Folosiți mere ușor acrișoare în rețeta de dulceață de ardei iute cu kapia și mere pentru a echilibra gustul dulce-picant.
- Când prelucrați ardeii iuți, folosiți neapărat o pereche de mănuși pentru a preveni iritațiile și evitați să vă atingeți fața și mai ales ochii!
- Fierbeți dulceața de preferat într-o cratiță de inox sau una antiaderentă. Vasele de aluminiu pot schimba gustul și culoarea dulceții.
- Dacă nu aveți un robot care să transforme ingredientele în pastă, spre finalul fierberii puteți pasa dulceața cu un blender de mână. Atenție să nu vă sară în ochi!
- Pentru a păstra aroma intensă a ardeilor, nu lăsați dulceața să fiarbă prea mult timp.
- Dacă aveți posibilitatea, fierbeți dulceața de ardei iuți în aer liber, în balcon sau cu hota pornită. Vaporii de oțet în combinație cu cei de ardei iute pot fi foarte iritanți.
Întrebări frecvente
Depinde de câte nervuri și semințe păstrați. Dacă scoateți toate nervurile, dulceața va fi blândă, dar dacă păstrați o parte, va fi mai picantă.
Nu este recomandat să congelați dulceața – textura și gustul pot fi afectate.
Da, puteți experimenta și cu alte tipuri de ardei, în funcție de preferințe. De exemplu gogoșarii merg foarte bine pentru că sunt dulci, cărnoși și au o culoare frumoasă.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Dulceață de ardei iute cu kapia și mere - rețetă simplă și super aromată!
Echipamente necesare
Ingrediente
- 500 g ardei iuți
- 700 g ardei kapia
- 1-2 mere (~220 g)
- 3 căței de usturoi
- 300-400 g zahăr (adaptați după gust)
- 10 g sare neiodată
- 250 ml oțet de 9 grade
Instrucțiuni de preparare
- Pregătirea ingredientelor: Începeți cu ardeii kapia, merele și lăsați la final ardeii iuți. La kapia îndepărtați cotoarele și semințele și tăiați-i bucăți. Curățați merele de coajă și tăiați-le în cuburi potrivite. Usturoiul doar îl curăț și îl las întreg deocamdată.
- Curățarea ardeilor iuți: îndepărtați cotoarele, apoi scoateți scoateți nervurile și semințele cu o linguriță. În funcție de cât de picantă vreți să iasă dulceața, puteți păstra mai multe sau mai puține nervuri.
- Mărunțirea: mixați totul la robot până obțineți o pastă. Dacă nu aveți un robot, va trebui să tăiați totul cubulețe mici, cu un cuțit. Asta poate fi o muncă migăloasă, dar dacă aveți răbdare, rezultatul final merită tot efortul.
- Fierbere: Puneți pasta obținută la robot într-o cratiță din inox și adăugați sarea, zahărul și oțetul. Fierbeți la foc mediu timp de 30 de minute. Îndepărtați spuma care se formează deasupra. Testați dulceața pe o farfurioară rece. Dacă se încheagă ușor, e gata. Țineți minte, totuși, că dulceața se mai îngroașă după ce se răcește, așa că nu o fierbeți prea mult.
- Sterilizarea și ambalarea: Turnați dulceața fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil. Aveți grijă să puneți borcanele pe o tavă metalică ca să nu crape borcanele din cauza temperaturii. Întoarceți borcanele cu susul în jos pentru 5 minute, apoi așezați-le în poziție normală și acoperiți-le cu o pătură groasă până a doua zi.
- Depozitare: A doua zi ștergeți bine borcanele, verificați încă o dată capacele și depozitați dulceața de ardei iute într-un loc răcoros și întunecat. Un mic sfat din experiența mea: nu vă zgârciți la etichete! Am pățit să nu mai știu ce am în borcane și să fie o surpriză totală când le-am deschis.
Bine de știut:
- Sterilizați bine borcanele și capacele înainte de umplere pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și pentru a asigura o conservare îndelungată.
- Oricât de mult v-ar plăcea, nu exagerați cu usturoiul – o dată am pus mai mult din greșeală și a acoperit complet gustul ardeilor.
- Folosiți mere ușor acrișoare pentru a echilibra și mai bine gustul dulce-picant.
- Când prelucrați ardeii iuți, folosiți neapărat o pereche de mănuși pentru a preveni iritațiile și evitați să vă atingeți fața și mai ales ochii!
- Fierbeți dulceața de preferat într-o cratiță de inox sau una antiaderentă. Vasele de aluminiu pot schimba gustul și culoarea dulceții.
- Dacă nu aveți un robot care să transforme ingredientele în pastă, spre finalul fierberii puteți pasa dulceața cu un blender de mână. Atenție să nu vă sară în ochi!
- Pentru a păstra aroma intensă a ardeilor, nu lăsați dulceața să fiarbă prea mult timp.
- Dacă aveți posibilitatea, fierbeți dulceața de ardei iuți în aer liber, în balcon sau cu hota pornită. Vaporii de oțet în combinație cu cei de ardei iute pot fi foarte iritanți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
MARIN a zis
Ce idee buna sa puneti mere si pentru pectina si lentru aroma. Multumesc pentru reteta!
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu drag! Sper să o încercați și să vă placă!