Ce-ar fi perioadele de post fără o mâncare de fasole din când în când? Mâncare mai gustoasă şi mai săţioasă decât o fasole cinstită nu cred să existe. Eu pe cea de azi am denumit-o tocană de fasole cu măsline pentru că mai are şi altele prin lista de ingrediente: ardei gras, morcov şi măsline Kalamata. Grozav de bună! Iar dacă foloseşti conserve de fasole gata fiartă mai e şi o foarte rapidă. Păi ce sa-ţi doreşti mai mult de la o mâncare? 🙂
Ştiu că multe persoane evită conservele. Nu numai pe cele de fasole, ci în general. E o percepţie greşită că nu ar fi sănătoase. Părerea mea e că nu trebuie să credem pe nimeni, nici de bine, nici de rău. E suficient să citim etichetele de pe produse şi apoi să judecăm singuri lucrurile.
Dacă pe etichetă scrie că respectiva conservă nu conţine decât fasole (sau altă legumă), apă şi sare şi că e un produs sterilizat, atunci care e problema? Că doar sterilizarea o aplicăm şi noi acasă ca metodă de conservare pentru gemuri, zacuscă, compot, bulion, etc. E drept că abundă magazinele de produse nesănătoase, dar singura metodă de a le deosebi pe cele bune de cele rele este să ne informăm, să citim etichetele şi să gândim un pic.
În ceea ce mă priveşte, n-o să mă convingă nimic să stau să fierb ore în şir fasole sau năut când lucrurile pot fi cu mult mai simple, iar conserve bune şi sănătoase mă aşteaptă oricând pe raftul din cămară.
Drept dovadă tocana mea de fasole cu măsline care a fost gata în jumătate de oră a fost absolut delicioasă! A mers de minune alături de o salată de sfecla roșie cu hrean. La fel de bine s-ar fi potrivit și cu ceva murături asortate sau lângă câțiva cârnați rumeni și suculenți făcuți la cuptor 🙂
Mod de preparare tocană de fasole cu măsline
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 1 morcov
- 2 căţei de usturoi
- 2 conserve de fasole albă
- ½ conservă de roşii cuburi
- 100 g măsline
- 50 ml de ulei
- 1 linguriţă boia de ardei iute sau dulce
- sare şi piper după gust
- cimbru uscat
- pătrunjel verde pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Tocaţi cubuleţe ceapa, morcovul şi ardeiul gras, iar usturoiul îl treceţi prin presă sau îl mărunţiţi cu cuţitul.
- Puneţi uleiul la încins într-o cratiţă încăpătoare şi căliţi pentru câteva minute legumele de mai sus.
- Adăugaţi cam 150 ml de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă înăbuşit până când morcovul s-a înmuiat.
- Scurgeţi conservele de fasole de lichid şi răsturnaţi boabele în cratiţă, peste legumele călite. Tot acum puneţi măslinele şi cuburile de roşii.
- Adăugaţi condimentele şi potriviţi gustul de sare şi piper.
- Dacă mai e nevoie, mai completaţi cu puţină apă.
- Lăsaţi tocana să dea câteva clocote până mai scade puţin şi se leagă sosul.
- Serviţi cu pătrunjel proaspăt tocat.
- Este la fel de bună şi caldă, şi rece.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
imprimante etichete a zis
nu stiam reteta insa o voi testa in curand.
Iuliana a zis
Te astept cu impresii 🙂
adda a zis
Fiecare din noi alege sa procedeze cum crede ca e mai bine pentru el si, dupa cum ai spus si tu, fiecare sa judece singur, pentru el.
Pentru mine conservele din comert nu sunt o alegere sanatoasa, fasolea proaspat fiarta e superioara din mai multe motive fasolei ce a stat conservata 2-3 ani intr-o cutie de metal captusita cu o pelicula de plastic (chiar daca are numai apa si sare).
Stiu ca tu ai mai scris cu diverse ocazii ca nu pui asa mare pret nici pe opiniile alarmiste despre diverse (plastic, aluminiu etc.), deci nu te mai stresez pentru ca aici se despart opiniile noastre (si concluziile).
Conservele sunt pentru mine solutii rapide, cand nu am deloc timp - am cumparat si eu, desigur, am facut si eu mancarica de fasole folosind conserva de fasole in apa si sare. Dar in mod obisnuit fierb fasolea (nu trebuie sa-i fac nimic special, doar s-o las pe foc, sa fiarba domol, in legea ei).
Iuliana a zis
Draga Adda, desigur ca ai dreptate. Fasolea proaspat fiarta de noi, acasa, e sfanta.
In ceea ce ma priveste, timpul meu e destul de limitat. Gatesc practic in fiecare zi si in cele 2-3 ore pe care le am libere in fiecare seara am nevoie de niste lucruri ajutatoare ca sa functionez si sa reusesc sa le fac pe toate.
Iar conservele sunt printre lucrurile care pe mine ma ajuta cel mai mult. Cred ca fiecare dintre noi mai facem si compromisuri si taiem fiecare de unde putem. Unii folosesc fasole gata fiarta, altii paine cumparata, altii nu stiu...cartofi pai congelati...etc. De exemplu eu prefer sa gatesc cu conserve, dar sa nu mai cumpar paine. Timpul ala cat as alege fasolea, il folosesc sa framant painea. E doar un exemplu ipotetic. Cum am zis, important e sa ne informam si sa alegem in cunostinta de cauza. Si sa ne asumam alegerile 🙂
Multumesc mult pentru mesaj.
Violeta a zis
Hi, here I am 🙂
nu am asociat niciodata fasolea cu maslinele, am sa probez; sunt big fan masline, doar kalamata - am vazut in urma cu vreo 6-7ani, un grec-bucatar care spunea ca nu exista masline NEGRE si COLOSAL, MAMOUTH,..., ca alea sunt cu injectii si fum sau vopsea... apoi am observat, in pliantele de la magazine, ca scrie "masline naturale" kalamata si doar "masline negre" colosal, etc... imi si place f tare gustul celor kalamata, mai putin cele verzi, totusi.
Cu fasolea am o relatie buna - incerc sa mananc saptamanal sau la 10 zile, pt ca stiu ca e f sanatoasa; fac cea mai buna salata de fasole din sud-estul Europei! 🙂 - rosie si alba, cu linte, ceapa rosie, ardei gras, usturoi, piper, cimbru, plus - obligatoriu - o legatura marar si una patrunjel - ulei de masline, fireste 🙂 - otet balsamic, optional - sunt dependenta de uleiul de masline si de marar si patrunjel - pe astea doua, daca nu le am in frigider, parca nu am ce manca 🙂
So, cheked!
Cheers,
Vio 🙂
Iuliana a zis
Si eu tot fan Kalamata de cand le-am descoperit. Pe cele negre sa nu le vad! Mi se pare ca au gust de sapun 🙁
Cred ca nu are cum sa nu-ti placa fasolea cu masline. Maslinele sunt acel ceva care scoate o biata fasole din conul de umbra in care parca a intrat de la o vreme :)))))