Se primește una bucata curcan de la țară. Cred că m-am mai lăudat eu pe aici cu "orătăniile" de curte primite de la rudele mele norocoase care locuiesc la sat și își cresc legumele și păsările în cel mai bio mod din câte există. M-am mai lăudat și că sunt gospodină veritabilă (laudă-mă gură! 😀 ) și că m-am priceput să fac dintr-un curcan mai multe feluri de mâncare, unul mai bun ca altul. De exemplu din piept am făcut chifteluțele dietetice coapte în cuptor care au avut mare succes la public, atât în familie cât și pe blog 🙂
De data asta mă laud cu friptura de curcan, făcută pe îndelete la cuptor, în sos aromat de roșii. Suculentă și gustoasă fripturica mea, de te lingi pe degete! Metoda de preparare e clasică, nimic sofisticat. E așa cum o preparau bunicile și mamele noastre. Noi de data asta am servit-o cu o garnitură de cuşcuş cu legume, iar în sosul delicios am întins cu pâine proaspătă de casă, scoasă din cuptor, chiar înainte de a băga friptura. Ceea ce va doresc și vouă! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- aprox. 1 kg de carne de curcan (pulpe, aripi, piept, partea din spate)
- 50 ml ulei de măsline
- 2-3 roşii taiate cuburi (sau o conservă de roşii)
- 1 linguriţă de cimbru uscat
- 2 căţei de usturoi
- 1 frunză de dafin
- 1 linguriţă cu seminţe de chimen
- 150 ml vin alb (sec)
- sare (piper - după gust)
Instrucțiuni de preparare
- Ungem carnea cu ulei de măsline şi o condimentăm cu sare şi piper, apoi o aşezăm în tava unsă și ea cu putin ulei.
- Presărăm peste carne cimbrul uscat şi seminţele de chimen. Ascundem şi frunza de dafin pe undeva prin tavă. Dacă vă place gustul puteţi pune şi 2 frunze. Pentru mine una este suficientă.
- Turnăm vinul în tavă, apoi acoperim tava cu folie de aluminiu (sau cu hârtie de copt udată şi stoarsă foarte bine). Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 45 de minute.
- Scoateţi tava din cuptor, verificaţi dacă nu cumva sosul a scăzut prea mult şi dacă este necesar, mai adăugaţi puţină supă caldă de carne (sau puţină apă caldă). Stropiţi carnea cu sosul format în tavă şi încercaţi cu o furculiţă să vă daţi seama cam cât e de bine pătrunsă şi în funcţie de asta o lăsaţi mai mult sau mai puţin la cuptor, dar tot acoperită cu staniol. Eu am mai lăsat-o încă 45 de minute.
- Când carnea dă semne că începe să se desprindă de os, adăugaţi cuburile de roşii şi usturoiul tocat mărunt sau trecut prin presă şi daţi din nou tava la cuptor, de data asta neacoperită pentru încă 15 minute.
- Se serveşte caldă, cu o garnitură de cartofi, cuşcuş sau orez.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de friptură de curcan cu sos de roşii la cuptor pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Lasă un comentariu