Timp estimat pentru citit: 7 minute
Legume la air fryer sau la cuptor, iată o alegere excelentă pentru o masă sănătoasă, plină de culori și arome delicioase! Această rețetă simplă și rapidă este perfectă pentru orice ocazie, fie că este vorba despre un prânz ușor, o cină rapidă sau o garnitură pentru un fel principal.
Am descoperit această rețetă simplă de legume coapte într-o seară în care voiam ceva sănătos și colorat pe masă. Am folosit legumele pe care le aveam la îndemână și am fost surprinsă de cât de bine s-au combinat aromele și texturile.
Air fryer-ul mi-a fost, ca de obicei, un aliat de nădejde pentru a obține legume perfect rumenite și savuroase în timp record, dar la fel de bune ies și în cuptorul mare. Găsiți mai jos instrucțiuni pentru ambele variante.
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru legume la air fryer sau cuptor
- Cum facem legume la air fryer sau la cuptor - rețeta pas cu pas
- Ce puteți înlocui în rețetă
- Cum se servesc legumele curcubeu
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Alte rețete ușoare la air fryer
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru legume la air fryer sau cuptor
- 250 g ciuperci proaspete - dau o aromă bogată și o textură carnoasă.
- 1 dovlecel (zucchini) - adaugă prospețime și o textură crocantă.
- 1-2 ardei grași colorați - pentru culoare și dulceață.
- 200 g roșii cherry - adaugă o notă de aciditate și suculență.
- 1 morcov - pentru crocant și o culoare vibrantă.
- 1 felie groasă de țelină-rădăcină - oferă o aromă intensă și o textură ușor crocantă.
- 2 cepe roșii - pentru un gust dulceag și o culoare frumoasă.
- 7-8 căței de usturoi - pentru o aromă puternică și delicioasă.
- 50 ml ulei de măsline - pentru a ajuta legumele să se rumenească frumos.
- Câteva rămurele de cimbru proaspăt - pentru o aromă deosebită.
- Sare și piper (după gust) - pentru a echilibra aromele.
- Condimente opționale: usturoi granulat, fulgi de ceapă deshidratată, semințe de floarea-soarelui - pentru un plus de savoare și textură.
Cum facem legume la air fryer sau la cuptor - rețeta pas cu pas
1. Dacă sunt mari, tăiați ciupercile în jumătăți sau sferturi. Dacă sunt micuțe, le puteți lăsa întregi. Tăiați dovlecelul în felii groase, ardeii grași în bucăți mari, morcovul în rondele, felia de țelină în bucăți mici, ceapa roșie în sferturi, iar roșiile cherry și cățeii de usturoi îi lăsați întregi.
2. Puneți toate legumele într-un bol mare, adăugați uleiul de măsline, sare, piper, cimbru și condimentele opționale, dacă doriți să le folosiți. Amestecați bine pentru a acoperi uniform legumele.
3. Puneți legumele în coșul air fryer-ului. Gătiți timp de 30 de minute la 200 de grade, amestecând de două ori la intervale de 10 minute, pentru a se găti uniform.
4. Dacă nu aveți air fryer, încălziți cuptorul la 200 de grade, așezați legumele condimentate în tavă, cât mai răsfirate și și gătiți-le pentru 35-40 de minute până când capătă urme ușoare de rumenire.
Ce puteți înlocui în rețetă
- Ciupercile: Puteți folosi ciuperci portobello sau pleurotus pentru o aromă diferită.
- Dovlecelul: Puteți înlocui dovlecelul cu vinete sau castraveți.
- Ardeii grași: Folosiți ardei kapia sau ardei iuți pentru o notă picantă.
- Roșiile cherry: Puteți folosi roșii obișnuite tăiate cuburi sau roșii prunișoare.
- Morcovul: Puteți adăuga păstârnac sau rădăcină de pătrunjel pentru un gust diferit.
- Țelina-rădăcină: Puteți folosi păstârnac sau napi.
- Ceapa roșie: Puteți folosi ceapă albă, ceapă verde sau eșalote.
- Usturoiul: Dacă nu vă place usturoiul proaspăt, puteți folosi usturoi granulat.
- Picant: Adăugați fulgi de chilli sau piper cayenne pentru un plus de picant.
- Mai multe fibre: pentru un aport sporit de fibre, vitamine și minerale, puteți adăuga și alte legume, de exemplu: gulii, vinete, sparanghel, păstârnac, cartof dulce, etc.
Cum se servesc legumele curcubeu
Legumele curcubeu sunt delicioase servite calde, imediat după ce au fost gătite. Ele se potrivesc perfect ca garnitură lângă carne gătită la cuptor sau la grătar, pește sau chiar tofu.
De asemenea, pot fi servite ca fel principal, alături de o salată proaspătă și pâine crocantă. Adăugați pătrunjel proaspăt tocat pentru un plus de prospețime și culoare.
Cum se păstrează
Legumele curcubeu se păstrează la frigider într-un recipient ermetic pentru 3-4 zile. Se pot reîncălzi fie în cuptor, fie în air fryer, pentru a le readuce la starea lor crocantă inițială. De asemenea, ele pot fi folosite reci în salate sau ca umplutură pentru sandwich-uri.
Nu vă recomand să le congelați, deoarece legumele își vor pierde textura crocantă și aroma proaspătă.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Tăiați legumele uniform pentru a asigura o coacere uniformă.
- Dacă le gătiți la cuptor, nu aglomerați tava: Lăsați spațiu între legume pentru a permite aerului cald să circule și să le rumenească frumos.
- Nu folosiți hârtie de copt, nici la air fryer, nici în cuptor! Legumele se gătesc mai bine și se rumenesc mai frumos în contact cu metalul fierbinte.
- Folosiți ulei de măsline de calitate pentru a adăuga un gust superior legumelor.
Întrebări frecvente
Da, dar este posibil să fie nevoie să ajustați timpul de gătire, deoarece legumele congelate tind să aibă mai multă apă.
Da, dar textura și gustul vor fi diferite. Puteți folosi un spray de gătit pentru a reduce cantitatea de ulei.
Da, rozmarinul, oregano sau busuiocul sunt excelente alternative la cimbru.
Alte rețete ușoare la air fryer
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Legume la air fryer sau cuptor - Rețetă sănătoasă și rapidă
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 g ciuperci proaspete
- 1 dovlecel (zucchini)
- 1-2 ardei grași colorați
- 200 g roșii cherry
- 1 morcov
- 1 felie groasă de țelină-rădăcină
- 2 buc ceapă roșie
- 7-8 căței de usturoi
- 50 ml uleu de măsline
- câteva rămurele de cimbru proaspăt
- sare și piper (după gust)
- condimente opționale: usturoi granulat, fulgi de ceapă deshidratată, semințe de
notă: eu am avut în total ~1.6 kg legume
Instrucțiuni de preparare
- Dacă sunt mari, tăiați ciupercile în jumătăți sau sferturi. Dacă sunt micuțe, le puteți lăsa întregi. Tăiați dovlecelul în felii groase, ardeii grași în bucăți mari, morcovul în rondele, felia de țelină în bucăți mici, ceapa roșie în sferturi, iar roșiile cherry și cățeii de usturoi îi lăsați întregi.
- Puneți toate legumele într-un bol mare, adăugați uleiul de măsline, sare, piper, cimbru și condimentele opționale, dacă doriți să le folosiți. Amestecați bine pentru a acoperi uniform legumele.
- Puneți legumele în coșul air fryer-ului. Gătiți timp de 30 de minute la 200 de grade, amestecând de două ori la intervale de 10 minute, pentru a se găti uniform.
- Dacă nu aveți air fryer, încălziți cuptorul la 200 de grade, așezați legumele condimentate în tavă, cât mai răsfirate și și gătiți-le pentru 35-40 de minute până când capătă urme ușoare de rumenire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu