
E ultima săptămână din postul Sf. Petru şi Pavel. Anul acesta postul a durat 3 săptămâni si în fiecare sâmbătă şi duminică am avut dezlegare la peşte. Bucurie mare pentru mine care aş mânca peşte în fel şi chip în fiecare zi!
Pentru că fileurile de crap, cele pe care le-am folosit la reţeta de crap la grătar cu legume natur au fost pe placul întregii familii, chiar şi a membrilor mai mofturoşi 😉 sâmbăta trecută am mers în piaţă şi am cumpărat din nou, încă un kilogram. Şi dacă tot am ajuns în piaţă, am cumpărat roşii proaspete şi cărnoase, ardei gras şi ceapă verde şi din toate amestecate, plus câteva mirodenii am făcut un sos de roşii aromat şi uşor picant. Cât timp s-au perpelit fileurile la cuptor în sosul de roşii, numai bine a fost şi mămăliguţa gata. Ce să vă mai zic...un deliciu!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
pentru 6 porţii
- 1 kg de crap (file, rondele sau întreg, după preferinţă)
- 1 ardei gras mare
- 1 legătură de ceapă verde (nu folosim frunzele, ci doar partea tare)
- 4-5 căţei de usturoi
- 500 g de roşii proaspete (sau 2 conserve de roşii tocate)
- 75 ml de ulei
- 3-4 felii de lămâie
- ½ de linguriţă de zahăr (ia din aciditatea roşiilor)
- câteva rondele de ardei iute (opţional)
- sare (piper proaspăt râşnit - după gust)
- cimbru uscat (crenguţe de rozmarin)
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiţi crap proaspăt, întreg, trebuie să îl curăţaţi de solzi şi să îl evsiceraţi. Dacă folosiţi fileuri sau rondele, trebuiesc spălate şi eventual căutaţi să îndepărtaţi oasele, dacă mai sunt. Pentru operaţiunea asta eu folosesc o pensetă.
- Condimentaţi peştele cu sare şi piper după gust, apoi lăsaţi-l puţin deoparte cât ne ocupăm de sos.
- Roşiile le opărim 2-3 minute într-o cratiţă cu apă clocotită, apoi le trecem imediat într-un vas cu apă rece. Facem acest lucru ca să le putem decoji mai uşor. Dacă nu e vară şi folosiţi roşii din conserve, desigur, treceţi peste acest pas.
- Tăiaţi ardeiul gras fâşii subţiri, ceapa, ardeiul iute şi usturoiul trebuiesc tocate mărunt şi le căliţi pe toate 8-10 minute până când se înmoaie puţin ardeiul.
- Adăugaţi roşiile decojite tăiate cuburi, zahărul, puţin cimbru uscat şi potriviţi sosul de sare şi piper. Lăsaţi-l pe foc doar până începe să fiarbă.
- Ungeţi cu putin ulei o tavă care va merge la cuptor, aşezaţi peştele şi turnaţi sosul de roşii deasupra. Puneţi din loc în loc câteva crenguţe de rozmarin şi felii de lămâie şi daţi tava la cuptor. Cuptorul trebuie să fie dinainte încins la 180 de grade.
- Este gata cam în 30 de minute, când sosul a scăzut şi furculiţa intră uşor în peşte. Puteţi să îl mai lăsaţi încă puţin la cuptor până când peştele se rumeneşte cât de mult vă place, dar cu atenţie să nu scadă prea mult sosul.
- Se serveşte cald, musai cu mămăliguţă lângă el.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailPS: În caz de nevoie, vedeţi aici: cum se face mămăliga 😉

Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de crap la cuptor cu sos de roşii şi mămăliguţă pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.

Poftă bună!
antim a zis
Care este rolul zaharului?
Iuliana a zis
Sa ia din aciditatea rosiilor. Poti sa nu il pui, e optional.
simonacallas a zis
Ador crapul, si pentru ca e nemaipomenit de gustos dar si pentru ca imi aminteste de tata, care era un pescar amator cu indemanare de profesionist 🙂 E foarte, foarte bun ce ai pregatit aici si foarte frumos prezentat, iar culorile sunt superbissime! 🙂
Claudia a zis
Eh... pentru atata peste cat mananci tu zau ca m-as muta si eu la Galati 🙂
Dan Serb a zis
E 2:38am, ma uit la articol si stiu ca nu e sanatos sa mananci la ora asta, dar pur si simplu nu ma pot abtine. 😀
Iuliana a zis
Sa mănânci la 2 noaptea, n-o fi sănătos, dar nici sa poftește nu cred ca este!