De curând am redescoperit cuşcuş-ul. Nu mai cumpărasem demult, poate de mai bine de jumătate de an şi uitasem cât e de bun şi cât e de comod de gătit cu el. De bucurie că mi-am amintit, îl strecor în meniu cu orice ocazie, fie garnitură la vreo reţetă cu peşte, fie în salate, fie ca desert. Da, cuşcuş-ul e perfect şi în deserturi, nu ştiati? De exemplu am profitat de sezonul zmeurei şi am refăcut budinca de cuşcuş cu zmeură. Excelentă!
Salata de azi, de roşii cu cuşcuş şi năut, am făcut-o în cantităţi duble într-o seară când am venit de la serviciu. Nu mi-a luat decât 15 minute şi masa era gata. O parte din salată am avut-o atunci, la cină, iar restul l-am pus în caserole pentru a doua zi la pachetul de la birou. Mai simplu şi mai eficient de atât nu cred că se poate! Să faci în 15 minute mâncare delicioasă pentru 2 zile, asta da performanţă, nu-i aşa? 😉
E drept că am trişat puţin şi am folosit năut gata fiert din conservă, dar...de ce nu, la urma urmei? Nu e decât năut fiert şi sterilizat, aşa cum facem şi noi acasă conservele pentru iarnă. Să nu ne isterizăm inutil, nu toate conservele sunt rele.
Revenind la salata noastră, a fost perfectă pentru cină, foarte uşoară, dar totuşi consistentă. Iar menta cu care am asezonat-o a fost un fel de cireaşa de pe tort. I-a dat aşa o aromă proaspătă şi un miros tare plăcut. Dacă sunteţi mai conservatori, puteţi înlocui menta cu pătrunjel proaspăt, va fi foarte bună şi aşa. Dar să ştiţi că eu la salata asta votez cu menta! Am zis! 🙂
Mod de preparare salată de roşii cu năut şi cuşcuş
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 4 roşii
- ½ de ardei gras
- 1 conservă de năut
- ½ de pahar de cuşcuş
- 1 ceapă roşie mică
- ½ de pahar de supă de legume fierbinte (sau apă)
- 1 lingură de ulei de măsline
- sare (suc de lămâie - după gust)
- o mână de mentă proaspătă
Instrucțiuni de preparare
- Începem prin a hidrata cuşcuş-ul, conform instrucţiunilor de pe pachet. Eu am turnat supă de legume fierbinte peste cuşcuş şi l-am lăsat acoperit timp de 5 minute. Dacă nu aveţi supă de legume, puteţi folosi apă fierbinte cu puţină sare.
- Punem o lingură de ulei de măsline peste cuşcuşul hidratat şi amestecăm cu o furculiţă să separăm bobiţele. Lăsăm descoperit și îl răsfirăm să se răcorească cât mai repede.
- Punem într-un bol încăpător: cuşcuş-ul şi năutul. Adaugăm roşiile şi ardeiul gras tăiate cuburi, iar ceapa roşie taiată rondele fine.
- Asezonăm salata cu sare şi suc de lămâie proaspăt stors şi amestecăm. Dacă doriţi, mai puteţi adăuga încă puţin ulei de măsline. Eu nu am mai pus.
- La final punem frunzuliţele de mentă proaspătă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ioana a zis
Asta e de fapt tabbouleh la care se adaugă năut, nu-i așa? Fără năut am tot făcut vara asta dar ideea ta e minunată, o să încerc și eu.
Iuliana a zis
Tabouleh ar fi un pic diferita, pentru ca se pune mult patrunjel, menta si lamaie. Fara ardei gras. Asta teoretic vorbind. Practic, parerea mea e ca intr-o salata merge sa pui tot ce-ti place sau ce ai prin frigider, dupa caz 🙂
Claudia a zis
Am gatit si eu cuscus in diferite combinatii dar uite ca la asta cu naut nu m-am gandit. Buna idee! 🙂
loredana a zis
Pare foarte gustoasa.De incercat.
Iuliana a zis
Si se face atat de usor! Sa-mi spui cum ti-a placut!
Madalina Oana a zis
O salata foarte buna. Week-end placut.
Iuliana a zis
Multumesc, Madalina. Week-end frumos si tie!
doina a zis
Este foarte buna si satioasa (nu mai mananci nimic aproape o zi intreaga. ). Am descoperit cous-cousul acum multi ani in Reims la un restaurant marocan unde am mancat pentru prima data Tajine cu carne de miel multe fructe si cous-cous cu multe mirodenii . Salivez si acum cand ma gandesc. Nu am obtinut acelasi gust acasa oricat am incercat. Mie imi place foarte mult sa pun in cous -cous stafide , curmale , caise , si cate un pic de scortisoara, cardamom , ghimbir , turmenic, paprika dulce si putina menta prospata.
Iuliana a zis
Nu am mancat niciodata mancare marocana si tare mi-ar placea! De fapt Maroc e pe lista mea de locuri de vis in care vreau sa ajung.
Anca a zis
Si noi facem multe salate in perioada asta. Asta e super ca avand paste si naut nu se mai mananca cu paine. Eu tot incerc sa reduc painea si nu pot. Iar cu salata de rosii mananc ce mai multa paine, ca tot pun in zeama aia delicioasa :))
Iuliana a zis
Eu am eliminat-o de tot. Dar dintre toate interzisele la paine mi-e cel mai usor sa renunt. Insa daca ma pui sa renunt la dulciuri...e tragedie :))