Rulada cu cacao, frişcă şi stafide este un desert foarte aspectuos, pe care îl putem pregăti pentru orice masă în familie, cu prietenii sau la sărbători. Se face ușor, cu ingrediente la îndemâna oricui.
Blatul este ferm, dar aerat, iar umplutura este fină și cremoasă. Mie mi s-a părut ca aroma portocalei se îmbină minunat cu frișca și blatul de cacao, dar în funcție de preferințele fiecăruia, se poate folosi orice alta aromă: rom, lămâie, vanilie, etc.
Mod de preparare ruladă cu cacao, frișcă și stafide
Pentru că orice ruladă începe cu un blat pufos, vă las mai jos rețeta video pentru cel mai simplu blat de ruladă - un blat din pandișpan.
Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul meu de YouTube, poate că vei dori să o faci chiar acum. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Ingrediente
blatul - de marimea unei tavi clasice de aragaz
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 5 linguri de făină
- 1 lingură cu vârf de cacao
- 1 praf de sare
- ½ de sticluţă de esenţă de portocale
umplutura
- 400 ml smântână pentru frişcă (din care 6-8 linguri le vom folosi la decor)
- 1 plic de întăritor de frişcă (sau 1 linguriţă rasă de amidon alimentar)
- 1 linguriță coajă confiată de portocale (sau proaspăt rasă dacă nu aveți confiată)
- 100 g stafide
- ½ de sticulţă de esenţă de portocale
decor
- 6-8 linguri de frişcă (păstrate din umplutură)
- 1 linguriță zahăr pudră
- fulgi de ciocolată neagră
- fulgi de ciocolată albă
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Se aprinde cuptorul la 180 de grade.
- Albuşurile se bat spumă tare până când nu mai cad de pe teluri.
- Se adaugă cele 6 linguri de zahăr şi se bate compoziția până când albuşurile se întăresc din nou.
- Se pun gălbenuşurile, esența de portocale şi se amestecă cu mixerul la viteză mică până se omogenizează compoziţia.
- Făina se amestecă cu pudra de cacao și se toarnă împreună peste ouăle bătute spumă, amestecându-se aluatul încet, cu telul în formă de pară cu mişcări de jos în sus.
- Se toarnă blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se nivelează. E important să fie nivelat, pentru ca foaia de ruladă să aibă la final o grosime uniformă.
- Se coace blatul de ruladă timp de 15 minute. Trebuie să fie moale, elastic, bine copt, dar nu uscat. Dacă îl lăsăm să se usuce prea mult, riscăm să se crape când îl rulăm.
- Desprindem cu grijă blatul de hârtia de copt. Dacă este nevoie ajutați-vă de o paletă mai lată, ca în fotografia de sus. După ce l-ați desprins, rulați blatul cât mai strâns în aceeași foaie de hârtie în care l-ați copt. Eventual, fixați sulul cu câteva elastice, apoi lăsați blatul sa se răcească așa, rulat cât timp vă ocupați de umplutură.
umplutura
- Stafidele se spală în 2-3 ape și se pun la înmuiat timp de 15-20 de minute în 250 ml de apă călduță în care am adăugat cealaltă jumătate de sticluță cu esență de portocale. Apoi se lasă să se scurgă bine de apă într-o strecurătoare.
- Batem smântâna pentru frişcă împreună cu zahărul pudră şi întăritorul doar până când frişca devine fermă, nu mai mult. Păstrați deoparte 6-8 linguri de frișcă pentru decor.
- Adaugăm în frișca bătută (cea cu care vom umple rulada) coaja de portocală confiată tocată foarte mărunt și stafidele înmuiate și scurse. Omogenizăm.
asamblarea și decorul
- Desfacem blatul și întindem uniform peste el umplutura de frișcă și stafide. Pe una din laturi lăsați 3 cm liberi, fără umplutură.
- Rulați blatul peste umplutură, în asa fel încât partea lăsată liberă să devină baza ruladei.
- Așezați rulada pe un platou, presărați zahăr pudră și decorați cu frișca păstrată deoparte.
- Presărați fulgi de ciocolată albă și neagră.
- Lăsați rulada la rece cel putin 2 ore și feliați-o cu un cuțit cu lama subțire și ascuțită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de ruladă cu cacao, frişcă şi stafide, nuci şi afine pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Paula a zis
Acum am inteles cum se ruleaza multumesc. Mereu m-am ferit sa fac rulade sa nu mi se rupa.O sa o incerc.