Rețeta de pate din ficăţei de pui cu măsline este excelentă dimineața la micul dejun, de luat la pachet sau chiar și pe mesele de sărbătoare în familie. Cred că nici nu are rost să încerc să vă conving de diferența de calitate între pateul cumpărat la cutie, cu termen de valabilitate 3 ani pe care îl găsim în magazine și cel făcut acasă. Știți și voi cam cum stă treaba.
Rețeta de azi e una dintre cele mai simple și mai rapide. Nu ne ia decât vreo 30 de minute să o preparăm și nu avem nevoie decât de câteva ingrediente și condimente obișnuite. Vom obține un pate cremos, mătăsos și foarte gustos pe care îl putem păstra la frigider până la o săptămână.
Cum se face un pate bun din ficăţei de pui
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 250 g ficăţei de pui
- 1 ceapă mică
- 2 căței de usturoi
- ½ ardei gras
- 90 g unt (20 g pt. prăjit+50 g în compoziție+20 g topit deasupra)
- 20 ml de ulei
- 50 g smântână grasă
- 2 linguri de coniac
- câteva măsline (de preferat fără sâmburi)
- sare (piper, 2-3 frunze de salvie pentru decor)
Instrucțiuni de preparare
- Spălați ficățeii în mai multe ape și curățați-i de membrane.
- Puneți la călit în 20 ml de ulei și 20 g de unt: ceapa, usturoiul și ardeiul gras, toate tocate mărunt.
- Adăugați ficățeii și amestecați sa nu se lipească. Dacă e nevoie, adăugați foarte putină apă. Oricum ficățeii își mai lasă și ei ceva lichid. Atenție, nu puneți sare în această etapă pentru că se vor întări!
- Când ficățeii sunt bine pătrunși, iar legumele s-au înmuiat, dați tigaia deoparte și lăsați să se răcească.
- Puneți ficățeii, 50 g de unt, smântâna și coniacul într-un vas mai adânc și pasați-le cu blenderul până obțineți o pastă fină. Adăugați măslinele tăiate cuburi mici, apoi potriviți gustul de sare și piper.
- Puneți pateul într-un vas și decorați după dorință (eu am folosit frunze de salvie, măsline și boabe de piper mozaic).
- Pentru ca ficatul oxidează repede, topiți 20 g de unt și turnați-l în vas, peste pate. In acest fel va fi "sigilat" și se va păstra foarte bine în frigider, până la o săptămână.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Veți găsi pe site și o variantă mai dietetică a pateului din ficăţei de pui, la care nu am folosit nici unt, nici ulei, dar care este de asemenea foarte gustos și sățios. Dacă sunteți la dietă, poate doriți să încercați rețeta de pate dietetic făcut acasă (click aici).
Daniela a zis
Buna ziua. 🙂
foarte buna reteta si foarte frumoase poze
mi se face pofta instant! 🙂
am vazut si linkul pentru un pate dietetic... am apasat pe link si tot aici ma indruma
am repetat de vreo cateva ori dar acelasi rezulltat... ma puteti ajuta?
multumesc frumos si spor in tot ce faceti... site-ul este minunat!
Daniela
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună Daniela! Mulțumesc foarte mult pentru mesaj și pentru aprecieri. Postarea cu pateul dietetic am șters-o pentru că mi-am propus să o refac și să o filmez. Oricum, era foarte asemănătoare, doar că înăbușeam ficățeii cu mai puțină grăsime și apoi amestecam pateul obținut cu brânză Quarq cu 0,2% grăsime.
Daniela a zis
multumesc frumos! 🙂
Claudia a zis
Cel facut in casa e o bunatate! Si noi facem des, nu in varianta ta care e un pic mai gourmet 😉 ci mai simplu ca pentru cei mici :)))
Iuliana a zis
Lasa, ca si cei mici cresc cat ai clipi si o sa poti trece curand la varianta "gourmet" 😉