Îmi plac din ce în ce mai mult deserturile la pahar, mai ales acum pe timpul verii şi mai ales cele pe bază de fructe proaspete. Se fac rapid şi uşor şi nici măcar nu aprindem cuptorul pentru ele.
Nu ştiu cum se face că musafirii sunt mereu plăcut surprinşi de un asemenea desert la pahar, servit rece, răcoritor şi aromat. Mi s-a întâmplat şi nu o dată să-mi fie lăudate cremele astea atât de simple şi să mi se ceară reţeta, ceea ce mă face să cred că multă lume nu prea le cunoaşte şi nu le practică. Ce-i drept nu avem vreo tradiție în acest gen de deserturi. Nu făceau aşa ceva nici mamele, nici bunicile noastre. Sau cel puţin ale mele nu făceau.
Şi totuşi sunt atât de uşoare şi de versatileaceste deserturi, încât aproape că nici nu am ce scrie despre ele. În principiu avem nevoie de frişcă naturală, piure de fructe sau fructe proaspete şi ce se se mai găseşte prin casă bun de pus într-un pahar. Biscuiţi, pişcoturi de şampanie, picături de ciocolată sau ciocolată rasă, fructe uscate, poate nuci sau alune, depinde de gusturi. Mie îmi rămăseseră pişcoturile de la tiramisu cu zmeură și niște picături de ciocolată care oricum erau în cantitate prea mica pentru alta rețetă, aşa că le-am valorificat cu succes la desertul de azi.
Mod de preparare desert cu zmeură la pahar
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 200 g zmeură
- 60 g zahăr tos
- 1 linguriţă suc de lămâie
- 200 ml smântână pentru frişcă (min. 30% grăsime)
- 40 g zahăr pudră
- ½ de plic de întăritor pentru frişcă (sau ½ de linguriţă rasă de amidon alimentar)
- 3-4 pişcoturi de şampanie
- picături de ciocolată
Instrucțiuni de preparare
- Punem zmeura la fiert împreună cu zahărul tos şi sucul de lămâie. Lăsăm să dea doar 2-3 clocote, cât să se înmoaie zmeura şi să se dizolve zahărul.
- Lăsăm zmeura să se răcească foarte bine.
- Batem smântâna cu zahărul pudră şi întăritorul până obținem o frişcă fermă care nu mai cade de pe teluri.
- Punem în frişca bătută 1 lingură din sosul de zmeură, cât să o colorăm puţin în roz.
- Rupem bucăţi pişcoturile de şampanie şi pe punem în pahare.
- Peste pişcoturi punem un strat de frişcă, apoi împărţim sosul de zmeură rămas şi din nou un strat de frişcă.
- Decorăm cu picături de ciocolată şi zmeură proaspătă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
O reţetă foarte simplă, nu-i aşa? Dacă vă plac deserturile la pahar puteţi încerca şi varianta cu ciocolată şi căpşuni sau cu lapte de cocos şi sos de zmeură. Şi vă mai dau o sugestie, care mie mi-a plăcut foarte mult şi care chiar e cea mai rapidă reţetă a mea de desert la pahar: budinca de cuscus cu zmeură. Mai simplu de atât nu se poate! După cum vedeţi, la genul ăsta de desert, combinaţiile sunt nenumărate. Doar imaginaţia noastră este limita 🙂
Claudia a zis
Arata prea bine ca sa refuz asa un desert delicios 🙂
Iuliana a zis
🙂