Eton Mess este un desert englezesc servit la pahar, foarte simplu și ușor de pregătit. Avem nevoie de doar 3 ingrediente de bază: căpșuni, frișcă și bezele.
Îmi plac deserturile care au o poveste în spate, cele despre care știu de unde vin și cum au apărut. Cumva, datorită poveștii, totul capătă sens: ingredientele folosite, modul de preparare, chiar și modul de servire. O să vă dau câteva exemple ca să înțelegeți ce vreau să spun.
- Prăjitura Paris Brest (rețeta aici) e în formă de roată de bicicletă pentru că este legată de turul ciclist dintre Paris și Brest.
- Prăjitura Lamington, pe care noi o cunoaștem drept "Tăvălita" (rețeta aici) are povestea ei cu slujnica lordului Lamington care a scăpat pandișpanul în ciocolata topită.
- Pizza Margherita e de neconceput cu mai mult de 3 culori pentru că celebrează culorile drapelului italian: rosu, alb și verde
- Pe lista aceasta merită să fie și prăjitura Siret (rețeta aici) pe care nu o vei găsi decât la Galați și nicăieri în altă parte. Dacă nu ovală și dacă nu are grilajul specific de glazură, nu e Siret! Acestei prăjituri nu i se știe povestea și tocmai asta e povestea ei misterioasă 😉
Povestea desertului de azi începe pe la 1893 la colegiul Eton din Marea Britanie. Mess în engleză are sensul de "dezordine" dar și de "amestecătură" de ingrediente. Este exact ceea ce se întâmplă în aceste pahare: frișcă naturală laolaltă cu felii de căpșuni și bezele sfărâmate din care sar bucățele în toate părțile. Trebuie să ții mătura aproape când prepari Eton Mess 😀
Eton Mess este servit în mod tradițional la meciul anual de cricket dintre elevii colegiului Eton și cei ai colegiului Harrow. Ce elevi norocoși! 🙂
Bun, eu v-am ținut de vorbă până aici ca să maschez faptul că nu am mare lucru de zis despre această rețetă 😀 Dacă doriți să faceți voi bezelele, e cu atât mai bine, vă las aici o rețetă. Eu de data asta le-am cumpărat. Se amestecă toate ingredientele și se servesc imediat. End of story!
Dacă nu știți cum se prepară corect frișca naturală, cea din smântână, avem pe blog un articol pas cu pas care lămurește toate lucrurile: ce smântână folosim, cât se bate, cum se îndulcește. Nu veți mai avea niciodată probleme că nu vă iese bine frișca pentru deserturi 😉 Click pe fotografia de mai jos pentru articol.
Cum se prepară Eton mess cu căpșuni, frișcă și bezele
Vedeți fotografiile de mai jos? Ei bine, atâta-i de simplu și de frumos acest Eton Mess și asta e tot ce trebuie să știți despre el.
Totuși, ca să vă conving cât de ușor se face și cât e de minunat, avem și o rețetă video superbă pe canalul de YouTube, unde de altfel toate rețetele sunt frumoase. Dacă încă nu v-ați abonat, zău că nu știți ce pierdeți! 😉
Rețeta video e mai jos, imediat sub cea scrisă pe care nu uitați că o puteți tipări ca să o aveți la colecție.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 400 g căpșuni
- 1 lingură zahăr pudră (pentru căpșuni)
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 2 lingurițe de zahăr pudră (pentru frișcă)
- 2 pliculețe zahăr Bourbon (pentru frișcă)
- 10 bezele
- 3-4 frunze de busuioc proaspăt - opțional
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați căpșunile cuburi sau felii și presărați peste ele 3-4 frunzulițe de busuioc proaspăt (optional) și o lingură cu zahăr pudră.
- Bateți frișca, la care adăugați zahărul pudră și pe cel Bourbon specificate în lista de ingrediente. Puteți folosi extract de vanilie în locul zahărului Bourbon.
- Puneți frișca într-un bol încăpător, adăugați ¾ din căpșuni și bezelele sfărâmate. Amestecați.
- Puneți amestecul de mai sus în pahare. Presărați restul de cuburi de căpșuni și decorați cu bezele și căpșuni proaspete. Dacă aveți și flori comestibile, cu atât mai bine.
- Eton Mess se servește imediat, pentru că altfel se înmoaie bezelele.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Simona
Buna Iulia, arată f artistic la tine, fac și eu” amestecătura” asta minunata când apar căpșunii, cu siguranța nu la fel de bine arată la mine, dar cu la fel de buna. Frișca o bat întotdeauna cu esența de vanilie naturală doar.
Am vrut sa te rog , când apar cireșele la tine, dacă ai inspirație sa ne arați ce poți face cu ele. Eu am încercat sirop, mi-a ieșit, dar gemul sau alt fel de conservare nu ...
Anul acesta sintem acasă când fructele vor fi coapte, e prima oară in ultimii ani când nu sint in România. Am un cires uriaș, fructele rămân de multe ori in pom, hrana pt păsări. Îți multumesc anticipat. 🤗🥰
Iuliana
Facem și cu cireșe, numai să apară! 🙂