Mai ştiţi când v-am povestit că mi-a rămas sos de căpşuni de la tortul cu spumă de căpşuni şi nu ştaim ce să fac cu el? Până la urmă mi-a venit ideea cea mai gustoasă care putea să-mi vină şi aşa am descoperit reţeta de mic dejun rapid cu iaurt, chia şi căpşuni.
Ei bine, pe acelaşi sistem, am descoperit şi un desert perfect, frumos şi delicios de creme la pahar. De data asta intenţionat am mărit puţin cantităţile ingredientelor de la tortul cu cremă de ciocolată şi căpşuni ca să-mi rămână şi de un desert. Ca să fie "aceeaşi Mărie dar cu altă pălărie" am mai adăugat nişte biscuiţi sfărâmaţi, confetti de ciocolată şi câteva moţuri de frişcă naturală. M-am şmecherit, nu-i aşa? 🙂
Puteţi proceda şi voi ca mine dacă alegeţi să preparaţi tortul, sau puteţi face doar desertul la pahar, după reţeta pe care o scriu mai jos. Nimic complicat, nimic sofisticat. Dacă aveţi musafiri, multiplicaţi cantităţile. Vă puteţi juca cu aromele şi ingredientele după cum vă place, rezultatul va fi oricum aspectuos şi delicios.
Cum se face desertul la pahar cu ciocolată şi căpşuni
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
crema de ciocolată
- 100 ml de smântână pentru friscă (cu min. 32% grăsime)
- 70 g mascarpone
- 30 g ciocolată neagră
- 40 g zahăr pudră
crema de căpşuni
- 100 ml de smântână pentru friscă (cu min. 32% grăsime)
- 100 g mascarpone
- 100 g de căpşuni (pot fi şi congelate)
- 30 g zahăr
în plus
- 4 biscuiţi la alegere (simpli, cu cacao, Oreo, etc)
- 4 linguriţe de picături de ciocolată (sau confetti, decor de ciocolată)
decor
- frişcă naturală
- căpşuni proaspete
Instrucțiuni de preparare
crema de ciocolată
- Punem ciocolata la topit la bain marie sau la cuptorul cu microunde. O lăsăm să se răcorească.
- Batem smântâna împreună cu zahărul pudră mai întâi la viteză mică, apoi mărim viteza şi continuăm să mixăm până când frişca devine fermă şi nu mai cade de pe teluri.
- Adăugăm brânza mascarpone, treptat, câte o lingură şi o încorporăm în frişca bătută.
- Încorporăm şi ciocolata topită şi răcită şi omogenizăm crema.
crema de căpşuni
- Căpşunile spălate şi curăţate de codiţe le punem la fiert împreună cu zahărul şi sucul de lămâie, aşa cum procedăm pentru gemul de căpşuni.
- Când căpşunile s-au înmuiat, lăsăm compoziţia la răcit, apoi o pasăm cu blenderul de mână şi o trecem printr-o sită deasă ca să scăpăm de seminţe.
- Batem smântâna până obţinem o frişcă fermă, în care încorporăm brânza mascarpone şi piureul de căpşuni obţinut mai sus.
asamblarea
- În 2 cupe sau pahare simple, distribuim egal biscuiţii sfărâmaţi grosier.
- Punem apoi crema de ciocolată şi peste ea presărăm picăturile sau confetti de ciocolată.
- Împărţim şi crema de căpşuni în mod egal.
- Decorăm după dorinţă sau imaginaţie. Eu am oprit puţină frişcă amestecată cu mascarpone şi am decorat cu căpşuni proaspete.
- Deserturile astfel montate se păstrează la rece până în momentul servirii.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Claudia a zis
Ha, ha! Si eu tot capsuni am azi. In varianta sirop concentrat.
Dar nu refuz nici desertul tau la pahar de astazi. Cu cat mai multe capsuni, cu atat mai bine 😉