Rețeta clasică de tiramisu la pahar. Cel mai simplu și rapid desert. Cum se face crema de mascarpone pentru tiramisu? Cu ouă crude sau fără ouă? Cum se înmoaie pișcoturile? Cum sterilizăm ouăle pentru tiramisu?
Și chiar că nu-i nimic mai simplu decât acest desert prezentat într-o formă atât de banală și de elegantă în același timp! Exclamația e pe bune, nu e pusă în titlu (doar) cu rol de click bait 😀
Prima dată când am mâncat eu Tiramisu - se întâmpla acum vreo 15 ani - a fost unul la pahar. Mă rog, de fapt era o cupă elegantă, cu picior, așa cum au restaurantele, dar ideea e că sub această prezentare l-am cunoscut. Gustul mi s-a părut desăvârșit de la prima înghițitură: o cremă onctuoasă, delicioasă, așezată în cupă printre rânduri de pișcoturi de șampanie înmuiate în cafea. Divin!
După ce am aflat cât de ușor se face tiramisu acasă, nu m-am mai oprit. Am făcut mai multe variante. Vi le las mai jos, în caz că vreți să alegeți:
Am și un tiramisu cu căpșuni în varianta video pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos:
Am făcut și tiramisu la pahar, de multe ori, doar că nu a ajuns pe blog până acum pentru că l-am considerat prea simplu și prea puțin prezentabil. Dar pentru că acum, de sărbători când l-am pregătit, în vacanță fiind, am avut mai mult timp pentru fotografii, m-am gândit să vă aduc și vouă rețeta în această variantă.
Firește, când vine vorba despre tiramisu clasic, totul începe cu o cafea tare în care adăugăm un pic de Marsala sau Amaretti și în care vom înmuia fursecurile de șampanie. Doar 1 secundă pe fiecare parte, nu mai mult, în așa fel încât să nu se umezească prea tare, ci să își păstreze forma și să rămână crocante în interior.
Cu crema...e o întreagă controversă. Italienii, părinții acestui desert fabulos, folosesc pentru cremă gălbenușurile crude, iar unii dintre ei adaugă și albușurile, tot crude, bătute spumă. Există riguroși care spun că un tiramisu adevărat doar așa se face și nu altfel. Mărturisesc că am făcut și eu, de multe ori crema în acest mod și iată, încă trăiesc și scriu rețete 🙂
De la o vreme însă, cred că am devenit mai înțeleaptă (sau mai fricoasă? 😀 ) și am decis că nu vreau să risc nimic, așa că sterilizez gălbenușurile pe baie de abur, le las să se răcorească și abia apoi le adaug în cremă. Operațiunea durează doar câteva minute, iar gustul nu are nimic de suferit, este la fel de bun în ambele variante.
Mai există încă o controversă legată de cremă: cu sau fără frișcă? Din nou, riguroșii vor fi categorici: doar cu mascarpone și atât! Fără frișcă în tiramisu! Dar în cele mai multe rețete de la noi și nu numai, veți găsi și frișcă. Dacă vreți părerea mea, un tiramisu făcut doar cu mascarpone e mai cremos și mai bun. Dar este și mai gras, având în vedere că brânza mascarpone are procentul de grăsime cam de 70-75%.
O cremă de tiramisu cu mascarpone și frișcă naturală în părți egale, va fi mai aerată, mai moale și o idee mai slabă, deoarece smântâna pentru frișcă are 30-35% grăsime. Dacă am frișcă în frigider - și de obicei am - eu prefer crema cu mascarpone și cu frișcă. Voi procedați cum doriți. În caz de nevoie, vezi aici cum se bate corect fișca naturală făcută din smântână.
Mod de preparare tiramisu la pahar
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 10-15 pișcoturi de șampanie
- 250 g mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă (min. 32% grăsime)
- 160 g zahăr (sau după gust)
- 2 gălbenușuri
- 250 ml cafea expresso sau ness tare
- 2 linguri Amaretto (sau Marsala, sau alt vin licoros)
- 2 linguri cacao
Instrucțiuni de preparare
- Preparați cafeaua pentru a avea timp să se răcească până începeți să montați paharele.
- Mixați gălbenușurile cu zahărul până obținem o cremă spumoasă.
- Puneți vasul cu ouă pe un alt vas cu apă fierbinte și amestecați până când crema de ouă se încălzește foarte bine. Atenție, nu trebuie încălzită în exces pentru că se vor coagula proteinele din ou și riscați să obțineți o omletă! 😉
- Lăsați crema de ouă să se răcească. Între timp bateți smântâna și transformați-o în frișcă, apoi o amestecați cu brânza mascarpone.
- Adăugați crema de ouă răcită peste crema de mascarpone și omogenizați.
- Turnați 2 linguri de Amaretto sau de vin licoros în cafeaua răcită.
- Înmuiați pișcoturile în cafea câte o secundă pe fiecare parte, apoi le rupeți bucăți potrivite și le așezați în pahare.
- Peste pișcoturi puneți cm 2 linguri de cremă, apoi din nou pișcoturi înmuiate și tot așa până când terminați crema. Ultimul strat trebuie să fie de cremă.
- Peste ultimul strat de cremă cerneți un strat de cacao ajutându-vă de o strecurătoare de ceai.
- Lăsați tiramisu la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire. De preferat ar fi să îl serviți a doua zi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cam asta e povestea și rețeta celebrului tiramisu la pahar. Sper să îl încercați și voi. Vă aștept cu impresii! Poftă bună! 🙂
Lasă un comentariu