Ideea genială de a băga ditamai tortul în congelator mi-a venit în timp ce amestecam frişca cu mascarponele pentru acest tiramisu. Mi-am dat seama că e aproximativ aceeaşi compoziţie pe care o folosesc şi la reţetele mele simple de îngheţată pe care le găsiţi pe blog.
E drept că la un moment dat m-am gândit cu puţină teamă la pişcoturi, căci nu ştiam cum se vor comporta la congelator, dar apoi mi-am amintit că există în comerţ şi îngheţată tip sandwich, cu biscuiţi. Chiar îmi plăcea genul ăsta de îngheţată acum câţiva ani, înainte sa încep să fac eu acasă. Am cumpărat de multe ori şi uite că nu mi-am rupt dinţii în biscuiţi. Cu atât mai mult la pişcoturile de şampanie aerate cum sunt, aproape că nici nu prea are ce îngheţa. Aşa că mi-am luat inima-n dinţi şi am comis-o 🙂
Ce să vă zic, a fost un succes la musafirii pe care i-am avut într-o seară caniculară. Mi s-a confirmat astfel că vorba aia cu "cine nu riscă, nu câştigă" e valabilă şi în bucătărie. Sau mai ales în bucătărie. Îndrăzniţi, aşadar!
Dacă nu aveţi curaj de data asta să îi daţi o şansă acestui tiramisu îngheţat cu zmeură, să ştiţi că nu-i bai! Rămâne pe data viitoare. Acum băgaţi tortul la frigider şi vă asigur că va fi perfect. Veţi avea un tiramisu cu zmeură proaspătă, fin, delicios şi foarte răcoritor, numai bun pentru canicula de afară.
Vedeți mai jos și rețeta de tiramisu cu căpșuni, în format video. Eu cred că o să vă placă foarte mult și aceasta 😉
Mod de preparare tiramisu îngheţat cu zmeură
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 4 gălbenuşuri
- 100 g zahăr
- 400 ml de smântână lichidă pentru frişcă (min 30% grăsime)
- 500 g mascarpone la temperatura camerei
- ½ linguriţă pastă de vanilie (sau seminţele unei păstăi de vanilie)
- 200 ml cafea expresso
- 200 g pişcoturi de şampanie (½ de pachet)
- 300 g zmeură proaspătă (sau congelată)
- frunzuliţe de mentă pentru decor
Instrucțiuni de preparare
- Pregătim o cafea expresso tare, pe care o lăsăm la răcit. Puteţi face şi cafea la ibric, dar va trebui să o strecuraţi să nu aibă zaţ.
- Mixăm gălbenuşurile împreună cu zahărul până devin spumoase, apoi le punem la încălzit la bain marie, amestecând continuu până când zahărul se dizolvă, iar gălbenuşurile se transformă într-o cremă fină şi omogenă.O lăsăm să se răcească la temperatura camerei.
- Batem smântâna şi o transformăm în frişcă.
- Amestecăm crema de gălbenuşuri cu mascarponele si frișca şi omogenizăm.
- Tapetăm cu folie alimentară o formă adâncă. Eu am folosit o formă de chec.
- Înainte să montăm tortul, daţi deoparte câteva boabe de zmeură şi 3-4 linguri de cremă pentru decor.
- Aşezăm un strat de pişcoturi trecute pentru 2 secunde prin cafea.
- Punem jumătate din cremă peste pişcoturi şi jumătate din cantitatea de zmeură.
- Aşeăm încă un strat de pişcoturi trecute prin cafea şi deasupra restul de cremă şi zmeura.
- Ultimul strat (care prin răsturnare va deveni baza tortului) trebuie să fie de pişcoturi.
- Dăm tortul la frigider sau la congelator până la servire. Dacă aţi congelat tortul, va trebui să îl scoateţi din congelator cam cu 10 minute înainte de servire să aibă timp să se înmoaie putin. Ca să obţineti felii frumoase, folosiţi un cuţit cu lama subţire şi bine ascuţită pe care îl încălziţi câteva minute în apă fierbinte.
- Înainte de servire, decorăm cu aveline din crema păstrată deoparte, zmeură şi frunzuliţe de mentă.
Bine de știut:
** Puteţi folosi şi alte fructe în locul zmeurei: căpşuni, piersici, vişine, mure, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Găsiţi pe blog şi varianta de tiramisu clasic, cu cacao şi cu ouă încălzite la bain marie. Click pe poza de mai jos să vedeţi reţeta.
Claudia
Mmmm... desi s-a mai racorit la noi un tiramisu inghetat nu pot refuza 🙂
Iuliana
Bine faci! Chiar e de nerefuuzat!
Laura C.
Desertul meu preferat - Tiramisu! Acum si cu zmeura?!
Iuliana
Acum si cu zmeura. Acum si inghetat! 😀