M-am gândit să vă aduc astăzi o reţetă nouă de tort care sper să vă placă şi să o puneţi în aplicare în zilele următoare. Poate aveţi sărbătoriţi în familie de Sfânta Maria şi un tort cu mousse de ciocolată şi frişcă naturală, feminin şi dantelat va fi un cadou foarte apreciat.
Nu ştiu dacă m-am priceput eu prea bine să fac fotografii care chiar să arate cât de elegant şi de frumos este acest tort, dar m-am străduit. În ciuda aspectului, să ştiţi că tortul de azi e foarte uşor de făcut, iar ingredientele sunt şi ele unele obişnuite: unt, ouă, frişcă naturală din smântână (vezi rețeta), ciocolată, nimic prea sofisticat.
Eu am însiropat puţin blaturile cu amaretto, dar dacă nu aveţi, sau nu vă place, folosiţi orice alt lichior sau coniac, sau puteţi sări peste acest pas. Blaturile oricum vor fi uşor umede datorită untului şi iaurtului din compoziţie, deci nu necesită însiropare.
Cum se face dantela din ciocolată pentru torturi
Multă vreme am admirat de la distanţă torturile dantelate până să îmi iau inima-n dinţi să citesc măcar cum se face dantela de ciocolată. După ce am citit, aproape că nu mi-a venit să cred că e chiar atât de uşor şi de lipsit de riscuri "să nu iasă".
În principiu treaba e foarte simplă şi dacă priviţi puţin la fotografia de mai jos sunt sigură că deja vă prindeţi cum se face. În primul rând trebuie să croim suportul dantelei, dintr-o foaie de hârtie de copt. Lungimea trebuie să fie cu vreo 2-3 cm mai lungă decât circumferinţa tortului, ca să putem suprapune marginile, de aceea dacă aveţi hârtie la sul, nu din cea pretăiată e mai bine. Cea pretăiată e posibil să fie prea scurtă şi să aveti nevoie de 2 suporturi pe care să le îmbinaţi. Aşa am păţit eu, de aceea în poză vedeţi 2 dantele. Lăţimea suportului trebuie să fie mai mare decât înălţimea tortului ca să se vadă dantela frumos.
După ce am decupat hârtia, următorul pas este să topim ciocolata. Eu o topesc la microunde. O învârt de 3 ori câte un minut, amestec şi e gata de turnat în poş. Dacă nu aveţi microunde, se topeşte foarte simplu şi frumos la bain marie.
Vă trebuie apoi un poş cu dui subţire. Al meu se vede puţin în poză, în partea stângă. Dacă nu aveţi aşa ceva, nu-i bai, folosiţi o pungă de plastic curată pe care o tăiaţi foarte puţin la un colţ. Un dui e de preferat pentru că asigură o grosime constantă a modelului de ciocolată, dar vă descurcaţi şi cu punga.
Desenaţi ce model doriţi pe hârtia de copt. Eu aici m-am pierdut cu firea şi am mâzgălit cu totul altfel decât îmi propusesem. Dar tot a ieşit spectaculos. Lăsaţi 1-2 minute să se întărească puţin ciocolata cât să nu curgă și să strice modelul, apoi înfăşuraţi tortul cu hârtia de copt desenată. Daţi tortul la rece 15-20 de minute. Îndepărtaţi hârtia şi ta-na-na! Aveţi cel mai elegant decor din ciocolată cu care să vă impresionaţi sărbătoriţii!
Vă mai trebuie puţină îndemânare să nu rupeţi prea tare dantela atunci când feliaţi tortul, dar chiar dacă se întâmplă, nu vă necăjiți, deja nu mai contează aspectul, e momentul când toată lumea se concentrează pe gust. Iar gustul e...wow! 🙂
Mod de preparare tort cu mousse de ciocolată şi frişcă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blaturile - 2 forme cu inel detaşabil de 18 cm
- 3 ouă
- 90 g zahăr
- 100 g făină
- 40 g cacao neagră
- 50 ml de iaurt
- 50 g unt topit şi răcit
- ¼ linguriţă praf de copt
- ¼ linguriţă de bicarbonat
- un praf de sare
mousse de ciocolată
- 100 g ciocolată cu min 50% cacao
- 1 ou
- 70 g zahăr
- 50 ml de lapte
- 250 ml de smântână pentru frişcă (min 32% grăsime)
- 10 g gelatină granule
- 50 ml amaretto
- 50 ml apă plată
decor-frişcă naturală si dantelă de ciocolată
- 400 ml smântână pentru frişcă
- 50 g zahăr pudră vanilat
- 100 g ciocolată neagră
în plus - opţional
- 50 ml de amaretto pentru însiropat blaturile
Instrucțiuni de preparare
blaturile
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim doua forme de tort cu diametrul de 18 cm. Eu am pus hârtie de copt, dar puteți să ungeţi formele cu puţin unt, dacă doriți asa.
- Topim untul la foc mic sau la cuptorul cu microunde, apoi îl lăsăm sa se răcească.
- Batem ouăle împreună cu zahărul, adăugăm iaurtul și untul topit, apoi turnăm componentele uscate: făina, pudra de cacao, bicarbonatul, praful de copt şi sarea. Omogenizăm şi turnăm compoziția în mod egal în cele doua forme de tort.
- Coacem blaturile timp de 20 de minute, apoi le scoatem din cuptor şi le lăsăm să se răcească foarte bine. Blaturile trebuie să fie puţin umede, nu uscate ca un pandişpan.
Mousse de ciocolată
- Rupem ciocolata bucăţele mici.
- Batem oul împreună cu zaharul, adăugăm laptele și punem compoziția la bain marie. Amestecam continuu cu un tel de mână până când simțim că amestecul a început să se îngroașe.
- Turnam bucățelele de ciocolată și lăsăm deoparte. Ciocolata se va topi de la căldura cremei. Abia după ce se topeşte ciocolata amestecăm să omogenizăm compoziția.
- Hidratăm gelatina în 50 ml de amaretto şi 50 ml de apă (sau 100 ml de apă dacă nu folosiți amaretto), apoi o topim la bain marie sau la microunde (atenţie să nu fiarbă!) și o adăugăm în crema de ciocolată. Lăsăm crema să se răcorească.
- Batem smântâna cu mixerul pană devine o frișcă fermă care nu cade de pe teluri și o încorporăm în crema de ciocolată.
Asamblarea tortului
- Punem primul blat pe un platou și montam în jurul lui un inel de tort. Stropim blatul cu puţin amaretto (1-2 linguri e suficient!)
- Turnăm mousse-ul de ciocolată, nivelăm, iar peste mousse așezăm al doilea blat.
- Stropim si blatul superior cu amaretto si dăm tortul la rece pentru cel puţin 3 ore timp necesar să se închege bine mousse-ul de ciocolată.
Decor
- Trecem lama unui cuțit subțire de jur împrejurul formei pe interior, apoi scoatem inelul de tort.
- Tăiem o foaie de hârtie de copt de lungime egală cu circumferinţa tortului plus 2 cm, iar ca lăţime trebuie sa fie cu 2-3 cm mai mare decât înălțimea tortului.
- Topim ciocolata, o punem într-un poș cu dui subțire (sau într-o pungă mai groasă pe care o înțepați sau căreia îi faceți o tăietură mică la un colţ)
- Desenați ce model doriți pe hârtia de copt, lăsaţi 1-2 minute să se întărească puţin ciocolata cât să nu curgă şi să se strice modelul, apoi montaţi hârtia în jurul tortului.
- Daţi tortul la frigider pentru 20 de minute. Îndepărtaţi uşor hârtia. Dantela de ciocolată va rămâne în jurul tortului.
- Bateţi smântâna împreună cu zahărul pudră până obţineţi o frişcă fermă cu care ornaţi după inspiraţie partea de sus a tortului. Eu am mai presărat câteva picături de ciocolată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Stela Gheorghe a zis
Dacă nu am amaretto sa hidratezi gelatina, pot înlocui cu apa în schimb? Adică în 100 ml de apa, sau cum sa fac?
Iuliana a zis
Da, o hidratați în 100 ml de apă.
Iacob Adrian a zis
Ce ciocolata ati folosit?
Iuliana a zis
Nestle Dessert Noir la tablete de 200 g. Ca aceasta: http://bit.ly/2f5cpRl
doina a zis
Buna Iuliana , cand ti-am vazut fotografia am tresarit pentru ca semeni putin cu sora mea pe care o cheama tot Iuliana si e tot blonda .Acum sa-ti povestesc despre tort. Cum nu am doua tavi de tort la fel am copt blatul tot odata si l-am feliat in doua. A mers , au iesit doua felii aproximativ drepte si egale .Crema a iesit " ca la carte " foarte buna mai ales ca am " scapat " un pic mai mult Amaretto. Cu frisca nici o problema dar la grilaj l-am tot facut de vreo trei ori pentru ca nici nu se usca bine si disparea in guritele nepotelelor care erau asistentele mele de nadejde ( fiica mea a venit un pic in vizita cu ele ).La final totul a iesit asa cum trebuia si a fost foarte apreciat de toata lumea. Mai astept postari si o saptamana buna sa ai .
Iuliana a zis
Hei, ce ma bucur ca ti-a placut! Asa-i ca e usor de facut?
Inainte sa ma loveasca asa serios pasiunea pentru bucatareli, nici nu indrazneam sa ma uit la retete de genul asta. Mi se pareau foarte cimplicate si credeam ca eu n-as fi niciodata in stare sa fac un tort asa de frumos. Cand colo...e atat de usor de facut! De aceea ma bucur si iti multumesc pentru comentariu, poate il vor mai citi si alte gospodinute si vor prinde curaj sa faca tortul asta 🙂
Saptamana frumoasa si tie!
doina a zis
Buna fata draga , iar imi dai de lucru maine . Tortul e atat de imbietor ca nu poti rezista ispitei de al incerca. Desi la inceput spui ca blaturile sunt usor umede datorita untului si iaurtului din compozitie , cand descrii modul de preparare ai omis sa spui ce faci cu untul topit si racit.Daca ai ceva experienta stii ca untul face parte din compozitia blatului dar sunt gospodinute la inceput de cariera pentru care poate fi un pic derutant faptul ca nu mai stiu ce sa faca cu untul din reteta .Un sfarsit de saptamana asa cum ti-l doresti . Cu drag Doina.
Iuliana a zis
Buna Doina, draga! Multumesc pentru observatie, am corectat. Sa-mi spui cum ti-a iesit tortul! Un week-end frumos si tie!