• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Torturi

Tort cu mousse de ciocolată şi frişcă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 24 iul. 2019 · Publicată: 12 aug. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 8 comentarii
291 shares
Mergi la rețetă

M-am gândit să vă aduc astăzi o reţetă nouă de tort care sper să vă placă şi să o puneţi în aplicare în zilele următoare. Poate aveţi sărbătoriţi în familie de Sfânta Maria şi un tort cu mousse de ciocolată şi frişcă naturală, feminin şi dantelat va fi un cadou foarte apreciat.

Nu ştiu dacă m-am priceput eu prea bine să fac fotografii care chiar să arate cât de elegant şi de frumos este acest tort, dar m-am străduit. În ciuda aspectului, să ştiţi că tortul de azi e foarte uşor de făcut, iar ingredientele sunt şi ele unele obişnuite: unt, ouă, frişcă naturală din smântână (vezi rețeta), ciocolată, nimic prea sofisticat.

Tort cu mousse de ciocolata si frisca

Eu am însiropat puţin blaturile cu amaretto, dar dacă nu aveţi, sau nu vă place, folosiţi orice alt lichior sau coniac, sau puteţi sări peste acest pas. Blaturile oricum vor fi uşor umede datorită untului şi iaurtului din compoziţie, deci nu necesită însiropare.

Tort cu mousse de ciocolata si frisca

Cum se face dantela din ciocolată pentru torturi

Multă vreme am admirat de la distanţă torturile dantelate până să îmi iau inima-n dinţi să citesc măcar cum se face dantela de ciocolată. După ce am citit, aproape că nu mi-a venit să cred că e chiar atât de uşor şi de lipsit de riscuri "să nu iasă".

În  principiu treaba e foarte simplă şi dacă priviţi puţin la fotografia de mai jos sunt sigură că deja vă prindeţi cum se face. În  primul rând trebuie să croim suportul dantelei, dintr-o foaie de hârtie de copt. Lungimea trebuie să fie cu vreo 2-3 cm mai lungă decât circumferinţa tortului, ca să putem suprapune marginile, de aceea dacă aveţi hârtie la sul, nu din cea pretăiată e mai bine. Cea pretăiată e posibil să fie prea scurtă şi să aveti nevoie de 2 suporturi pe care să le îmbinaţi. Aşa am păţit eu, de aceea în poză vedeţi 2 dantele. Lăţimea suportului trebuie să fie mai mare decât înălţimea tortului ca să se vadă dantela frumos.

tort cu mousse de ciocolata si frisca

După ce am decupat hârtia, următorul pas este să topim ciocolata. Eu o topesc la microunde. O învârt de 3 ori câte un minut, amestec şi e gata de turnat în poş. Dacă nu aveţi microunde, se topeşte foarte simplu şi frumos la bain marie.

Vă trebuie apoi un poş cu dui subţire. Al meu se vede puţin în poză, în partea stângă. Dacă nu aveţi aşa ceva, nu-i bai, folosiţi o pungă de plastic curată pe care o tăiaţi foarte puţin la un colţ. Un dui e de preferat pentru că asigură o grosime constantă a modelului de ciocolată, dar vă descurcaţi şi cu punga.

Desenaţi ce model doriţi pe hârtia de copt. Eu aici m-am pierdut cu firea şi am mâzgălit cu totul altfel decât îmi propusesem. Dar tot a ieşit spectaculos. Lăsaţi 1-2 minute să se întărească puţin ciocolata cât să nu curgă și să strice modelul, apoi înfăşuraţi tortul cu hârtia de copt desenată. Daţi tortul la rece 15-20 de minute. Îndepărtaţi hârtia şi ta-na-na! Aveţi cel mai elegant decor din ciocolată cu care să vă impresionaţi sărbătoriţii!

Vă mai trebuie puţină îndemânare să nu rupeţi prea tare dantela atunci când feliaţi tortul, dar chiar dacă se întâmplă, nu vă necăjiți, deja nu mai contează aspectul, e momentul când toată lumea se concentrează pe gust. Iar gustul e...wow!  🙂

Tort cu mousse de ciocolata si frisca

Mod de preparare tort cu mousse de ciocolată şi frişcă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort cu mousse de ciocolata si frisca

Tort cu mousse de ciocolată şi frişcă

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 45 minutes minutes
Gătire: 4 minutes minutes
Timp total: 49 minutes minutes
Număr de porții: 8 -10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

blaturile - 2 forme cu inel detaşabil de 18 cm

  • 3 ouă
  • 90 g zahăr
  • 100 g făină
  • 40 g cacao neagră
  • 50 ml de iaurt
  • 50 g unt topit şi răcit
  • ¼ linguriţă praf de copt
  • ¼ linguriţă de bicarbonat
  • un praf de sare

mousse de ciocolată

  • 100 g ciocolată cu min 50% cacao
  • 1 ou
  • 70 g zahăr
  • 50 ml de lapte
  • 250 ml de smântână pentru frişcă (min 32% grăsime)
  • 10 g gelatină granule
  • 50 ml amaretto
  • 50 ml apă plată

decor-frişcă naturală si dantelă de ciocolată

  • 400 ml smântână pentru frişcă
  • 50 g zahăr pudră vanilat
  • 100 g ciocolată neagră

în plus - opţional

  • 50 ml de amaretto pentru însiropat blaturile

Instrucțiuni de preparare
 

blaturile

  • Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim doua forme de tort cu diametrul de 18 cm. Eu am pus hârtie de copt, dar puteți să ungeţi formele cu puţin unt, dacă doriți asa.
  • Topim untul la foc mic sau la cuptorul cu microunde, apoi îl lăsăm sa se răcească.
  • Batem ouăle împreună cu zahărul, adăugăm iaurtul și untul topit, apoi turnăm componentele uscate: făina, pudra de cacao, bicarbonatul, praful de copt şi sarea. Omogenizăm şi turnăm compoziția în mod egal în cele doua forme de tort.
  • Coacem blaturile timp de 20 de minute, apoi le scoatem din cuptor şi le lăsăm să se răcească foarte bine. Blaturile trebuie să fie puţin umede, nu uscate ca un pandişpan.

Mousse de ciocolată

  • Rupem ciocolata bucăţele mici.
  • Batem oul împreună cu zaharul, adăugăm laptele și punem compoziția la bain marie. Amestecam continuu cu un tel de mână până când simțim că amestecul a început să se îngroașe.
  • Turnam bucățelele de ciocolată și lăsăm deoparte. Ciocolata se va topi de la căldura cremei. Abia după ce se topeşte ciocolata amestecăm să omogenizăm compoziția.
  • Hidratăm gelatina în 50 ml de amaretto şi 50 ml de apă (sau 100 ml de apă dacă nu folosiți amaretto), apoi o topim la bain marie sau la microunde (atenţie să nu fiarbă!) și o adăugăm în crema de ciocolată. Lăsăm crema să se răcorească.
  • Batem smântâna cu mixerul pană devine o frișcă fermă care nu cade de pe teluri și o încorporăm în crema de ciocolată.

Asamblarea tortului

  • Punem primul blat pe un platou și montam în jurul lui un inel de tort. Stropim blatul cu puţin amaretto (1-2 linguri e suficient!)
  • Turnăm mousse-ul de ciocolată, nivelăm, iar peste mousse așezăm al doilea blat.
  • Stropim si blatul superior cu amaretto si dăm tortul la rece pentru cel puţin 3 ore timp necesar să se închege bine mousse-ul de ciocolată.

Decor

  • Trecem lama unui cuțit subțire de jur împrejurul formei pe interior, apoi scoatem inelul de tort.
  • Tăiem o foaie de hârtie de copt de lungime egală cu circumferinţa tortului plus 2 cm, iar ca lăţime trebuie sa fie cu 2-3 cm mai mare decât înălțimea tortului.
  • Topim ciocolata, o punem într-un poș cu dui subțire (sau într-o pungă mai groasă pe care o înțepați sau căreia îi faceți o tăietură mică la un colţ)
  • Desenați ce model doriți pe hârtia de copt, lăsaţi 1-2 minute să se întărească puţin ciocolata cât să nu curgă şi să se strice modelul, apoi montaţi hârtia în jurul tortului.
  • Daţi tortul la frigider pentru 20 de minute. Îndepărtaţi uşor hârtia. Dantela de ciocolată va rămâne în jurul tortului.
  • Bateţi smântâna împreună cu zahărul pudră până obţineţi o frişcă fermă cu care ornaţi după inspiraţie partea de sus a tortului. Eu am mai presărat câteva picături de ciocolată.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Tort cu mousse de ciocolata si frisca

Poftă bună la tort cu mousse de ciocolată şi frişcă!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
291 shares

Comentarii

  1. Stela Gheorghe a zis

    iulie 24, 2019 at 3:47 am

    Dacă nu am amaretto sa hidratezi gelatina, pot înlocui cu apa în schimb? Adică în 100 ml de apa, sau cum sa fac?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 24, 2019 at 6:12 am

      Da, o hidratați în 100 ml de apă.

      Răspunde
  2. Iacob Adrian a zis

    septembrie 18, 2017 at 2:50 pm

    Ce ciocolata ati folosit?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 18, 2017 at 8:24 pm

      Nestle Dessert Noir la tablete de 200 g. Ca aceasta: http://bit.ly/2f5cpRl

      Răspunde
  3. doina a zis

    august 15, 2016 at 12:19 pm

    Buna Iuliana , cand ti-am vazut fotografia am tresarit pentru ca semeni putin cu sora mea pe care o cheama tot Iuliana si e tot blonda .Acum sa-ti povestesc despre tort. Cum nu am doua tavi de tort la fel am copt blatul tot odata si l-am feliat in doua. A mers , au iesit doua felii aproximativ drepte si egale .Crema a iesit " ca la carte " foarte buna mai ales ca am " scapat " un pic mai mult Amaretto. Cu frisca nici o problema dar la grilaj l-am tot facut de vreo trei ori pentru ca nici nu se usca bine si disparea in guritele nepotelelor care erau asistentele mele de nadejde ( fiica mea a venit un pic in vizita cu ele ).La final totul a iesit asa cum trebuia si a fost foarte apreciat de toata lumea. Mai astept postari si o saptamana buna sa ai .

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 15, 2016 at 12:37 pm

      Hei, ce ma bucur ca ti-a placut! Asa-i ca e usor de facut?
      Inainte sa ma loveasca asa serios pasiunea pentru bucatareli, nici nu indrazneam sa ma uit la retete de genul asta. Mi se pareau foarte cimplicate si credeam ca eu n-as fi niciodata in stare sa fac un tort asa de frumos. Cand colo...e atat de usor de facut! De aceea ma bucur si iti multumesc pentru comentariu, poate il vor mai citi si alte gospodinute si vor prinde curaj sa faca tortul asta 🙂
      Saptamana frumoasa si tie!

      Răspunde
  4. doina a zis

    august 12, 2016 at 4:00 pm

    Buna fata draga , iar imi dai de lucru maine . Tortul e atat de imbietor ca nu poti rezista ispitei de al incerca. Desi la inceput spui ca blaturile sunt usor umede datorita untului si iaurtului din compozitie , cand descrii modul de preparare ai omis sa spui ce faci cu untul topit si racit.Daca ai ceva experienta stii ca untul face parte din compozitia blatului dar sunt gospodinute la inceput de cariera pentru care poate fi un pic derutant faptul ca nu mai stiu ce sa faca cu untul din reteta .Un sfarsit de saptamana asa cum ti-l doresti . Cu drag Doina.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 12, 2016 at 4:12 pm

      Buna Doina, draga! Multumesc pentru observatie, am corectat. Sa-mi spui cum ti-a iesit tortul! Un week-end frumos si tie!

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.