Când eram mică, dar nu foarte mică, ci cam pe la gimnaziu sau mai târziu, prin liceu, mama îmi făcea din când în când câte o cană cu cacao caldă. Simplu: cacao, apă caldă, miere de albine. Laptele cu cacao era altă poveste, pe ăla îl aveam la micul dejun. Dar cana cu cacao caldă mi-o făcea aşa, cumva în loc de cafeaua adulţilor, atunci când aveam multe teme sau când mă pregăteam să dau admitere la liceu sau la facultate.
Multă vreme m-am gândit la cana aia cu cacao a mamei ca fiind un compromis. Cafea nu putea să-mi dea, căci eram încă o copilă, iar ciocolata caldă încă nu se inventase în România de dinainte de '89. Aşa credeam eu, că la vreme aia o cacao caldă înlocuia de fapt delicioasa ciocolată caldă la care nu aveam acces. Asta până când am început să citesc mai multe despre alimente şi nutriţie, după ce a început să-mi placă să mă mai documentez pe tema asta, să aflu mai multe şi să înţeleg cum stă treaba. De fapt e taman invers: ciocolata caldă de acum caută să înlocuiască cana de cacao caldă de pe vremuri! Vă explic imediat ce vreau să zic cu asta 😉
Ciocolata caldă - mă refer la cea cumpărată din magazine - e îngroşată, aromatizată şi îndulcită peste măsură. E simplu de făcut, e adictivă şi nu are niciun aport nutritiv, deci e zero barat pentru sănătate. Ba dimpotrivă, conţinutul mare de zahăr pe care îl conţine şi aromele sintetice ştim bine că pe termen lung numai bine nu ne fac. Ce-i drept, ciocolata caldă e delicioasă, dar am putea măcar să ne facem singuri amestecul în casă alegând cu grijă ingredientele şi să folosim doar arome naturale. Găsiţi aici o reţetă de ciocolată caldă făcută acasă.
Cana de cacao caldă în schimb, nu conţine decât pudră de cacao, apă şi miere de albine sau zahăr brut după gustul sau nevoia fiecăruia. Deci e o bautură naturală. Pudra de cacao e 100% substanţă pură, obţinută din măcinarea boabelor de cacao şi e plină de antioxidanţi, minerale şi amine cu acţiune stimulantă asupra sistemului nervos. Pudra de cacao conţine magneziu care reduce stresul şi fenilalanină care dă o stare de bine la nivel cerebral. Iată deci că ştiau mamele şi bunicile noastre ce ştiau atunci când în perioadele noastre grele apăreau în uşa camerei cu o cană cu cacao caldă!
Noi ne-am obişnuit să considerăm pudra de cacao un ingredient mai ales pentru reţetele de deserturi. O folosim în blaturi de tort şi creme şi mai rar o includem în băuturi. O folosim maxim la cana de lapte cu cacao a copiilor, asta dacă nu cumva şi acolo a fost înlocuita cu Nesquick...
Pudra de cacao este cunoscută şi folosită de sute de ani ca remediu natural pentru multe boli. Se ştie despre ea că are efecte benefice în multe afecţiuni: previne diabetul zaharat, ajută la scăredea colesterolului, reglează nivelul tensiunii arteriale şi îmbunătăţeşte sănătatea vaselor de sânge.
Aşa că poate ar fi bine să ne întoarcem la băuturile care deja şi-au dovedit eficienţa în ani şi care sunt cunoscute de generaţii întregi. Una sau două căni de cacao pe zi pot face minuni atât pentru sănătatea noastră, cât şi pentru moral.
Puteţi face cacao caldă şi cu lapte degresat sau vegetal, dar e important să păstraţi totuşi proporţia de cacao şi lichid. Şi în cazul laptelui, dar şi dacă o faceţi simplă, doar cu apă, lichidul trebuie să fie cald, pentru că doar astfel îşi eliberează cacaua compuşii antioxidanţi pe care îi conţine.
Eu am început să înlocuiesc cea de-a doua cafea a zilei pe care obişnuiam să o beau la birou după masa de prânz, cu o cană de cacao. Sâmbăta şi duminica, atunci când îmi beau acasă cana de cacao caldă, o mai alint cu câte o aromă de scorţişoară sau anason, sau cu un moţ de frişcă cu ciocolată rasă. Aşa, ca să simt că e week-end!
Să vă mai spun că pe cea din poze, am băut-o afară la zăpadă? Şi ce minunată a fost! 🙂
Mod de preparare cacao caldă - o băutură minune
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 4 lingurițe de cacao
- 400 ml de apă (sau lapte degresat, lapte vegetal)
- 2 lingurițe de miere de albine sau zahăr brut
opțional se mai pot adăuga
- scorțișoară
- anason stelat
- cardamom
- lapte
- frișcă
- ciocolată rasă
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi pudra de cacao într-o cană.
- Ađaugaţi apă caldă puţin câte puţin, amestecând continuu ca să nu se facă cocoloaşe.
- Îndulciţi după gust.
- Adăugaţi aromele şi toppingurile preferate şi serviţi cât e caldă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Burlacuionel a zis
Mi-au plăcut dialogul vostru numai bine condimentat și constructiv !Am aflat asfel de la voi multe lucruri și chiar secrete cu privire la băutura de cacao cu lapte pe care doresc să o savurez după mulți ani decînd nu o mai beau și am vrut să mă edific înainte.
În ceace mă privește am rămas cu părere bună față de
Iuliana care e o persoană specială, rafinată cu mult bun
simț în arta conversației.
Doresc cît mai multe persoane cu asfel de bune intenții și calități.
Să fiți sănătoși și să rămîneți așa frumoși!????????????
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc foarte mult! Numai bine și dumneavoastră!
BCD a zis
De curând am revenit la bautura aceasta pe care o ador și pe care o doream atât de mult în copilărie dar nu o puteam avea des din cauză că era greu de procurat. Este un deliciu. Eu o prepar din cantități egale de lapte și apă la care adaug cacao. Fără zahăr, fără miere. Un răsfăț.
Iuliana Sbîrnea a zis
Chiar e un deliciu, mai ales că acum găsim și cacao de calitate, cu aromă intensă și gust așa de bun!
Ddannyddanny a zis
Daca induci lunea in eroare cu pudra de cacao din magazin e nasol...90 la suta au aditivi in comert...boabe de cacao cel mai natural..in rest..fakeuri pe banda rulanta..degeaba ai baut pana acum de la plic ca te-ai facut numai cu e-uri..mai dai si sfaturi la lume ..ufff
Iuliana Sbîrnea a zis
Dragă Danny, ești bine? Ce te-ai dezlănțuit așa? Ia tu boabe de cacao și macină-le și trăiește fericit până la adânci bătrâneti, ok?
Cris a zis
Merci pentru articol. Introducerea descrie exact ceea ce simteam in momentul cind am inceput sa caut cum sa fac o băutura din cacao ca si cea pe care mi-o făcea mama, care din pacate nu mai este si nu mai pot sa o intreb. Merci foarte mult!!!
Iuliana a zis
Cu mult drag! Mă bucur că am stârnit o emoție... Poftă bună la ceașca de cacao!
Doru a zis
Mai informeaza-te si Tu puțin că antioxidanți sunt distruși rapid in băuturile calde. Nu asimila cu prepararea cafelei espresso unde se extrage din cafea proaspătă dar la o presiune mare și cu abur fiebinte
Iuliana a zis
Felicitări! Ați reușit să amestecați lucrurile și să vă contraziceți singur în doar 3 rânduri.
Ddannyddanny a zis
Mai informeazate , la caldura , cacaoa isi disperseaza toti antioxidantii in apa fierbinte
Iuliana Sbîrnea a zis
Adică fix ce ne dorim într-o ceașcă cu cacao.
Laura a zis
Nu știam ca e atât de sănătoasă. Credeam că e o păcăleală. Eh, dar oricum nu-mi place. Are cofeina pana la urma. .. mie mi se face cacao standard. Nu am niciodată chef de ea...
Iuliana a zis
Nu-i nici un bai daca nu va place! 🙂
Laura C. a zis
WOW!🏵
Iuliana a zis
🙂 Multumesc, Laura!
Bethany a zis
Looks delicious!
Iuliana a zis
Thank you, Bethany! 🙂
odden a zis
Asa fac eu lapte cu cacao - cu lapte cald, cacao, miere sau zahar, scortisoara, putina esenta de rom. Cateodata pun si cateva patratele de ciocolata sa se topeasca in lapte in timp ce se incalzeste pe aragaz. Frisca nu, ca deja e prea caloric si prea dulce (oricum nici n-am in casa niciodata, doar daca as face eu frisca naturala, din smantana, insa nu-mi iese 😀 niciodata)
Iuliana a zis
Odden, ce fel de smantana pentru frisca folosesti? Mie nu mi s-a intamplat niciodata sa nu-mi iasa. De aceea am mereu cutiute mici, de 200 ml de smantana in frigider si la nevoie, in 3 minute am frisca gata, naturala si delicioasa. Folosesc de obicei La Dorna sau Campus, de la Penny.
odden a zis
Poate candva, daca o sa consideri necesar, o sa scrii cum faci tu frisca, pas cu pas (chiar daca e ceva de baza si poate ti se pare extrem de simplu).
Uite, unora nu le iese niciodata 🙂 (si mai stiu cel putin inca o persoana careia nu-i iese). In loc de frisca am obtinut intotdeauna un lapte subtire, desi am folosit smantana speciala, de la LaDorna (cutiuta rosie). Deci ceva sigur fac gresit, dar nu stiu ce.
Cu maioneza nu am probleme, stiu si s-o repar daca se taie putin sau daca e prea vartoasa, insa cu frisca ... e o intreaga odisee. Si, momentan, eu nu mai incerc, am avut destule esecuri.
odden a zis
Ah, uitasem sa scriu - n-am folosit intaritor la frisca, as vrea sa reusesc s-o obtin fara el, asa cum o facea mama mea, doar din smantana de la tara si zahar. Oare este posibil cu smantana din magazine?
Iuliana a zis
Ma gandesc de mult timp sa fac o astfel de postare, dar nu stiu cum de o tot aman. Nu ca mi se pare prea simpla, doar ca nu reusesc deloc sa imi dau seama de ce unora (stiu si eu destule persoane) nu le iese, desi respecta toti pasii:
- smantana sa fie foarte rece, tinuta cel putin 4 ore la frigider
- castronul si telurile reci
- viteza mica la mixer la inceput si se creste treptat
Intaritor nici eu nu folosesc decat foarte rar, la vreo crema care trebuie sa stea mai ferma, dar in general nu. Oricum, intaritorul nu e ceva rau, e doar amidon alimentar, dar daca se poate fara el, de ce sa-l folosim?
Din pacate frisca nereusita nu cred ca se poate repara, doar folosi la altceva in loc de lapte...
Rodica Dirzu a zis
Și mie îmi iese mereu frișca făcută din smântântă peste 30%. Un mic secret este să pui conținutul într-un bol de plastic care intră în sertarul congelatorului și să pui și paletele de la mixer. Peste aprox.10 minute, când apar câteva ace de gheață pe palete, scoți bolul, montezi paletele și începi să o bați, la viteză mică, mărind-o treptat. Iese o frișcă tare. Îi mai poți adăuga, după gust, si o lingura de zahăr alb, ca să nu îi modifici culoarea.
odden a zis
Zaharul cand il pui, Iuliana? La inceput? Sau la sfarsit - dupa ce s-a intarit smantana?
Pui zahar pudra sau zahar tos?
Cam ce cantitate de zahar la 500g de smantana, de ex?
Iuliana a zis
Zaharul il pun intr-o faza intermediara, cand frisca incepe sa se lege si sa capete forma. Apoi mai bat putin sa o stabilizez si gata. E un moment cand trebuie sa te opresti din batut. Daca scapi momentul, frisca vrea sa se transforme in unt, asa ca isi separa zerul. Trebuie sa te prinzi cand e momentul ala si sa nu bati prea mult in dorinta de a avea o frisca mai ferma.
Pun mereu doar zahar pudra, de obicei facut de mine, aromat cu seminte de vanilie. Zaharul tos nu se foloseste, pentru ca inmoaie frisca (are si el chimia lui si nevoie de timp pt dizolvare).
E de peferat macar la inceput, pana capeti experienta sa folosesti zahar pudra din comert. Acela contine si putin amidon, care actioneaza ca si intaritorul si ajuta frisca sa ramana tare.
Eu pun 1 lingurita rasa de zahar pudra la o cutiuta mica de frisca, de 200 ml, dar nu imi place frisca prea dulce. Deci la 500 ml de smantana cam 2-3 lingurite.
Hai ca trebuie sa iasa! Succes! Te astept cu vesti bune! 🙂
odden a zis
Multumesc mult, dupa ce-ai scris in detaliu am descoperit cateva greseli MARI: puneam zaharul la inceput si foloseam doar zahar tos. 😀
Parca prind ceva curaj sa incerc iar.
Multumesc!
Iuliana a zis
Aaa, cu siguranta zaharul trebuie sa fi fost de vina!
Mai fa o incercare cu o cutie mica, acum TREBUIE sa iasa! 🙂
Ddannyddanny a zis
Daca ai pus ciocolata si lapte din comert...ai baut degeaba cacaoa, ai stricat tot, asta daca nu ai luat cacao boabe ,nu praf ca ala praf e contrafacut nu e cacao originala
Iuliana Sbîrnea a zis
Bag seama că ai foarte mult timp liber și puține preocupări!