Rețeta simplă de blat de tort cu cacao și nuci, fără praf de copt. Cum să faci un pandișpan cu cacao delicios, pufos și aerat.
Zilele trecute am făcut un tort cu ciocolată şi cu multă nucă şi după ce am scos blatul din cuptor m-am gândit că poate ar fi utilă şi o postare pe blog despre blatul de tort cu cacao cu sau fără nuci.
Reţeta e în mare aceeaşi cu cea de blat de tort din pandişpan, la fel şi modul de preparare. Eu i-am pus acestui blat şi nuci tocate pentru că am vrut să fie în ton cu crema pe care urma să o fac. Aveam de gând să pun nuci tocate mai grosier în cremă şi ca decor, aşa că pe cele din blat le-am tocat foarte mărunt, cât să dea gust bun, dar să nu iasă în evidenţă.
În funcţie de reţeta pe care o faceţi puteţi să nu puneţi nuci deloc, sau să puneţi şi să le tocaţi mai mari, să se vadă şi să se simtă.
Mod de preparare blat de tort cu cacao
Pentru coacere am folosit o formă de tort cu pereți detașabili (ca aceasta de aici) cu diametrul de 26 cm. Dacă nu aveți o astfel de formă, puteți folosi orice cratiță, de preferat tapetată cu hârtie de copt ca să vă fie mai ușor să extrageți blatul fără pericolul să se rupă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
forma de 26 cm
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 4 linguri de făină
- 2 linguri de cacao (am folosit cacao neagră)
- 1 linguriţă coajă rasă de portocală
- opţional - 4 linguri de nucă tocată (mai mărunt sau mai grosier, după dorinţă)
Instrucțiuni de preparare
- Înainte să vă apucaţi de treabă trebuie să aveţi pregătite nucile tocate mărunt (eu le-am băgat la tocătorul electric) şi forma de tort tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu puţin ulei şi tapetată cu făină.
- Cuptorul trebuie să fie încins la 180 de grade.
- Bateţi foarte bine albușurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care își păstrează forma și nu mai cade de pe teluri. Eu la blaturile de tort sau prăjituri, folosesc întotdeauna mixerul de mână, nu mă descurc la fel de bine cu telul în formă de pară.
- Adăugați pe rând 6 linguri de zahăr și bateți până când spuma de albuşuri devine din nou fermă, lucioasă, iar zahărul este complet dizolvat.
- Adăugați gălbenușurile, toate odată, coaja de portocală proaspăt răzuită sau coajă de portocală măcinată făcută de voi şi mai amestecați foarte puțin cu mixerul, doar cât să le încorporați.
- Amestecaţi făină cu pudra de cacao şi le cerneţi împreună peste spuma de ouă. Tot acum puneţi şi nuca mărunţită.
- Amestecați încet cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus, până obţineţi o compoziţie omogenă. Nu folosiți mixerul la acest pas, pentru că nu vrem să iasă aerul deja încorporat în albușuri. Tocmai de aceea mișcările trebuie să fie ușoare, pe verticală și nu circulare așa cum poate avem tendința să amestecăm.
- Turnați compoziția în tava pregătită și introduceți tava în partea din mijloc a cuptorului. Blatul e gata cam în 40-45 de minute. Nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute, pentru că riscați să se lase. E gata când observaţi că are tendința să se dezlipească singur de margini. Pentru mai multă siguranță, faceți testul cu scobitoarea.
- Scoateți blatul din formă și lăsați-l la răcit pe un grătar.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Eu am tăiat ca de obicei blatul de tort folosind un banal fir de aţă, aşa cum am arătat la reţeta de blat de tort din pandişpan.
De data asta eu am avut nevoie să tai blatul de tort cu cacao şi nucă doar în 2 straturi. Dar cantităţile sunt suficiente pentru un blat care să poată fi cu uşurinţă tăiat în 3 straturi, depinde ce fel de tort v-aţi propus să faceţi. Am obţinut 2 blaturi frumoase, cu o culoare minunată.
Textura este aerată, se văd bucăţelele mici de nucă. Blatul are un aspect spongios, cu mici alveole şi se pretează perfect la a fi însiropat. La acest tip de blat cu cacao, merg de minune siropurile de zahăr aromatizat cu coniac, lichior, rom sau cu uleiuri esențiale de menta și portocale.
Vezi aici cum se face corect frișca naturală din smântână!
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de blat de tort cu cacao pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Lorena a zis
Un blat usor de facut si foarte potrivit pentru multe combinatii de creme.
Iuliana Sbîrnea a zis
Așa este, e foarte versatil. Mă bucur că v-a plăcut, mulțumesc pentru comentariu!
Claudia a zis
Cel mai mult blaturile astea cu cacao imi plac 🙂
Uneori imi vine nici sa nu mai pun ceva crema pe ele ci sa le mananc asa cum sunt :)))))