Pâine de secară cu seminţe de in, o reţetă uşoară şi foarte gustoasă.
Deşi aveam de gând să fac cu totul altă reţetă de pâine în acest week-end, mi-am dat singură planurile peste cap atunci când am văzut o pungă cu făină de secară pe raftul magazinului. Până de curând treceam total indiferentă pe lângă raftul respectiv. Mă credeţi că habar n-aveam ce sortimente de făină pentru pâine există pe piaţă? Uite-aşa se schimbă omul! Eu una mă simt de parcă am descoperit America, iar acum păşesc plină de elan pe teritoriul nou-cucerit.
Am ajuns cu făina de secară acasă neştiind deloc cum anume urmează să fac pâinea. Ştiam eu că pâinea de secară e mai neagră, mai densă şi mai gustoasă, dar n-aveam deloc idee ce formulă trebuie să aplic ca să obţin o pâine bună acasă. Am citit câteva reţete pe vastul internet dar nu am reuşit să mă opresc la una dintre ele. Până la urmă am descoperit că pe punga de făină era scrisă o reţetă în combinaţie cu faină neagră. Am înjumătăţit cantităţile de acolo şi am urmat în mare acea reţetă, gândindu-mă că producătorii ar trebui să ştie cel mai bine cum se face pâinea de secară.
Cum a fost rezultatul? O pâine la fel de uşor de făcut ca oricare alta din cele încercate până acum. Aluatul a fost mai umed decât la pâinea din făină albă, ba chiar şi decât cel de la pâinea cu bere care avea în compoziţie doar faină neagră. Nici nu a crescut la fel de mult ca celelalte două încercări ale mele, dar eram pregătită pentru asta. Citisem deja că pâinea de secară nu va fi la fel de aerată ca cea din făină albă. Pâinea de secară e densă, săţioasă şi extraordinar de gustoasă.
Datorită faptului că am copt-o ca şi pe celelalte în baie de abur primele 15 minute, am obţinut din nou o coajă groasă, rumenă şi crocantă. Ar fi mers de minune cu ceva arome în compoziţie: un pic de pudră de coriandru sau chimen în loc de in, dar nu am avut curaj de la prima încercare...rămâne pe data viitoare.
Aşa arăta pâinea mea de secară înainte să o bag în cuptorul plin de aburi.
Mod de preparare pâine de secară cu seminţe de in
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 250 g făină de secară
- 250 g făină neagră
- 7 g drojdie uscată
- 10 g sare
- 15 g zahăr brut de melasă (sau zahăr tos)
- 250 ml de apă
- 20 g seminţe de in
Instrucțiuni de preparare
- Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
- Adăugaţi sarea, zahărul şi seminţele de in.
- Frământaţi aluatul la robot la viteza 1 şi 2 sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic şi compact. Va rămâne uşor lipicios, dar nu trebuie să vă faceţi probleme.
- Acoperiţi bolul cu un prosop curat sau cu folie alimentară şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi măreşte considerabil volumul. Eu am băgat bolul în cuptor (cuptorul stins!!!) şi l-am scos peste 1 oră. Crescuse suficient, dar nu aş spune că şi-a dublat volumul, ca alte pâini.
- Ungeţi blatul de lucru cu foarte puţin ulei, răsturnaţi aluatul şi îl frământaţi puţin.
- Daţi forma dorită pâinii. Eu am făcut-o gen franzelă de data asta, dar dacă vă place mai mult, o puteţi face rotundă.
- Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 40-60 de minute. Eu am lăsat-o 60 de minute.
- Încingeţi cuptorul la 220 de grade şi puneţi pe fundul acestuia o tavă cu apă care va face aburii necesari pentru a forma o coajă groasă şi gustoasă.
- Luaţi în calcul că durează cam 20 de minute până ce cuptorul ajunge la temperatura optimă, iar apa începe să fiarbă şi să degaje vapori!
- Crestăm pâinea şi o băgăm în cuptorul încins.
- După 15 minute, scoatem repede tava cu apă din cuptor, reducem temperatura la 190 de grade şi lăsăm pâinea să se coacă în continuare timp de 30-40 de minute (depinde de mărime şi de cuptor), până când e rumenită frumos şi sună a gol dacă o ciocăniţi uşor cu unghia pe coajă.
- Scoatem pâinea din cuptor şi folosind o pensulă, o ungem cu apă rece peste tot. In acest fel vom avea o coajă frumoasă şi lucioasă.
- Lăsăm pâinea să se răcească pe un grătar, fără să o acoperim cu nimic în acest timp. Pâinea trebuie să se răcească liber.
- După ce s-a răcit bine, pâinea se păstrează cel mai bine înfăşurată într-un un prosop de bumbac.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
La Laura-Reţete ca la mama, am găsit o reţetă de pâine pufoasă de secară care nici măcar nu necesită frământare. Necesită în schimb 24 de ore de răbdare pe care eu de data asta nu am avut-o. Dar ştiu unde găsesc reţeta pentru viitorul apropiat când voi reuşi să mă organizez mai bine.
Vio a zis
Am uitat să vă încurajez să folosiţi chimenul cu toată încrederea , se potriveşte perfect cu secara . Spor la frământat şi la copt !
Iuliana a zis
Chimenul imi place in orice, chiar nu stiu de ce m-am temut sa il pun in paine. Cand eram mica, se gaseau la alimentara niste saratele cu chimen, in pungute mici, transparente. Imi cumparam in drum spre scoala o punga de saratele, mancam doar chimenul, iar saratelele le dadeam colegilor :))
Vio a zis
Super ! Eu nu umblu la cuptor în primele 30 de minute , timp în care pâinea mai creşte . De altfel , după frământare , încercaţi măcar o dată să o tăvăliţi prin graham amestecat cu fulgi de ovăz dându-i forma finală de fus . Rezultatul : o nebunie !
Iuliana a zis
Multumesc pentru pont, Vio! Chiar vazusem pe internet poze cu paine de secara care avea la exterior fulgi de ovaz, dar nu-mi era clar cum de nu apar si in lista de ingrediente.
Iuliana a zis
Eu mai cumpar paine de secara (care desigur nici nu se compara cu cea de casa), dar nu am folosit niciodata faina de secara acasa. Mi-a placut painea, a fost foarte buna la gust.
vavaly a zis
hai ca incet dar sigur te specializezi 🙂
eu adaug la painea d ela masina de paine, pe langa cele patru cani de faina alba 650, si o jumatate de cana de faina de secara. intradevar ii schimba consistenta si aspectul dar ne place.
am folosit cu succes faina de secara si la clatite. ba chiar sunt mult mai dense si mai sățioase. si la briose cand nu mi a ajuns faina alba dar au iesit ca tari :).