Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Pâine cu drojdie

Pâine de secară cu seminţe de in

Publicat la 9 mai 2017 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

159 shares
Mergi la rețetă

Pâine de secară cu seminţe de in, o reţetă uşoară şi foarte gustoasă.

Deşi aveam de gând să fac cu totul altă reţetă de pâine în acest week-end, mi-am dat singură planurile peste cap atunci când am văzut o pungă cu făină de secară pe raftul magazinului. Până de curând treceam total indiferentă pe lângă raftul respectiv. Mă credeţi că habar n-aveam ce sortimente de făină pentru pâine există pe piaţă? Uite-aşa se schimbă omul! Eu una mă simt de parcă am descoperit America, iar acum păşesc plină de elan pe teritoriul nou-cucerit.

Pâine de secară cu seminţe de in

Am ajuns cu făina de secară acasă neştiind deloc cum anume urmează să fac pâinea. Ştiam eu că pâinea de secară e mai neagră, mai densă şi mai gustoasă, dar n-aveam deloc idee ce formulă trebuie să aplic ca să obţin o pâine bună acasă. Am citit câteva reţete pe vastul internet dar nu am reuşit să mă opresc la una dintre ele. Până la urmă am descoperit că pe punga de făină era scrisă o reţetă în combinaţie cu faină neagră. Am înjumătăţit cantităţile de acolo şi am urmat în mare acea reţetă, gândindu-mă că producătorii ar trebui să ştie cel mai bine cum se face pâinea de secară.

Pâine de secară cu seminţe de in

Cum a fost rezultatul? O pâine la fel de uşor de făcut ca oricare alta din cele încercate până acum. Aluatul a fost mai umed decât la pâinea din făină albă, ba chiar şi decât cel de la pâinea cu bere care avea în compoziţie doar faină neagră. Nici nu a crescut la fel de mult ca celelalte două încercări ale mele, dar eram pregătită pentru asta. Citisem deja că pâinea de secară nu va fi la fel de aerată ca cea din făină albă. Pâinea de secară e densă, săţioasă şi extraordinar de gustoasă.

Datorită faptului că am copt-o ca şi pe celelalte în baie de abur primele 15 minute, am obţinut din nou o coajă groasă, rumenă şi crocantă. Ar fi mers de minune cu ceva arome în compoziţie: un pic de pudră de coriandru sau chimen în loc de in, dar nu am avut curaj de la prima încercare...rămâne pe data viitoare.

Aşa arăta pâinea mea de secară înainte să o bag în cuptorul plin de aburi.

Pâine de secară cu seminţe de in

Mod de preparare pâine de secară cu seminţe de in

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pâine de secară cu seminţe de in

Pâine de secară cu seminţe de in

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 2 hours hours
Gătire: 55 minutes minutes
Timp total: 2 hours hours 55 minutes minutes
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 250 g făină de secară
  • 250 g făină neagră
  • 7 g drojdie uscată
  • 10 g sare
  • 15 g zahăr brut de melasă (sau zahăr tos)
  • 250 ml de apă
  • 20 g seminţe de in

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
  • Adăugaţi sarea, zahărul şi seminţele de in.
  • Frământaţi aluatul la robot la viteza 1 şi 2 sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic şi compact. Va rămâne uşor lipicios, dar nu trebuie să vă faceţi probleme.
  • Acoperiţi bolul cu un prosop curat sau cu folie alimentară şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi măreşte considerabil volumul. Eu am băgat bolul în cuptor (cuptorul stins!!!) şi l-am scos peste 1 oră. Crescuse suficient, dar nu aş spune că şi-a dublat volumul, ca alte pâini.
  • Ungeţi blatul de lucru cu foarte puţin ulei, răsturnaţi aluatul şi îl frământaţi puţin.
  • Daţi forma dorită pâinii. Eu am făcut-o gen franzelă de data asta, dar dacă vă place mai mult, o puteţi face rotundă.
  • Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 40-60 de minute. Eu am lăsat-o 60 de minute.
  • Încingeţi cuptorul la 220 de grade şi puneţi pe fundul acestuia o tavă cu apă care va face aburii necesari pentru a forma o coajă groasă şi gustoasă.
  • Luaţi în calcul că durează cam 20 de minute până ce cuptorul ajunge la temperatura optimă, iar apa începe să fiarbă şi să degaje vapori!
  • Crestăm pâinea şi o băgăm în cuptorul încins.
  • După 15 minute, scoatem repede tava cu apă din cuptor, reducem temperatura la 190 de grade şi lăsăm pâinea să se coacă în continuare timp de 30-40 de minute (depinde de mărime şi de cuptor), până când e rumenită frumos şi sună a gol dacă o ciocăniţi uşor cu unghia pe coajă.
  • Scoatem pâinea din cuptor şi folosind o pensulă, o ungem cu apă rece peste tot. In acest fel vom avea o coajă frumoasă şi lucioasă.
  • Lăsăm pâinea să se răcească pe un grătar, fără să o acoperim cu nimic în acest timp. Pâinea trebuie să se răcească liber.
  • După ce s-a răcit bine, pâinea se păstrează cel mai bine înfăşurată într-un un prosop de bumbac.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

La Laura-Reţete ca la mama, am găsit o reţetă de pâine pufoasă de secară care nici măcar nu necesită frământare. Necesită în schimb 24 de ore de răbdare pe care eu de data asta nu am avut-o. Dar ştiu unde găsesc reţeta pentru viitorul apropiat când voi reuşi să mă organizez mai bine.

Pâine de secară cu seminţe de in

Poftă bună la pâine de secară cu seminţe de in!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • patru paini pufoase de casa pe gratar de racire
    Franzelă albă de casă. Cea mai ușoară rețetă, fără zahăr, fără ulei!
  • paine cu lapte si iaurt văzută de sus
    Pâine pufoasă de casă - rețeta de pâine XXL cu lapte și iaurt
  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
159 shares

Comentarii

  1. Vio a zis

    mai 12, 2017 at 3:21 pm

    Am uitat să vă încurajez să folosiţi chimenul cu toată încrederea , se potriveşte perfect cu secara . Spor la frământat şi la copt !

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 12, 2017 at 3:54 pm

      Chimenul imi place in orice, chiar nu stiu de ce m-am temut sa il pun in paine. Cand eram mica, se gaseau la alimentara niste saratele cu chimen, in pungute mici, transparente. Imi cumparam in drum spre scoala o punga de saratele, mancam doar chimenul, iar saratelele le dadeam colegilor :))

      Răspunde
  2. Vio a zis

    mai 12, 2017 at 3:18 pm

    Super ! Eu nu umblu la cuptor în primele 30 de minute , timp în care pâinea mai creşte . De altfel , după frământare , încercaţi măcar o dată să o tăvăliţi prin graham amestecat cu fulgi de ovăz dându-i forma finală de fus . Rezultatul : o nebunie !

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      mai 12, 2017 at 3:51 pm

      Multumesc pentru pont, Vio! Chiar vazusem pe internet poze cu paine de secara care avea la exterior fulgi de ovaz, dar nu-mi era clar cum de nu apar si in lista de ingrediente.

      Răspunde
  3. Iuliana a zis

    mai 09, 2017 at 9:36 pm

    Eu mai cumpar paine de secara (care desigur nici nu se compara cu cea de casa), dar nu am folosit niciodata faina de secara acasa. Mi-a placut painea, a fost foarte buna la gust.

    Răspunde
  4. vavaly a zis

    mai 09, 2017 at 4:20 pm

    hai ca incet dar sigur te specializezi 🙂
    eu adaug la painea d ela masina de paine, pe langa cele patru cani de faina alba 650, si o jumatate de cana de faina de secara. intradevar ii schimba consistenta si aspectul dar ne place.
    am folosit cu succes faina de secara si la clatite. ba chiar sunt mult mai dense si mai sățioase. si la briose cand nu mi a ajuns faina alba dar au iesit ca tari :).

    Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x