Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Pâine cu drojdie

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Publicat la 14 iunie 2017 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

1540 shares
Mergi la rețetă

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in, sănătoasă şi uşor de făcut

Determinarea mea să fac cel puţin o dată pe săptămână pâine de casă continuă şi îmi place din ce în ce mai mult activitatea asta. Mirosul de pâine caldă care inundă casa şi sentimentul de fiecare zi că mâncăm pâine adevărată, făcută doar 3-4 ingrediente naturale e inestimabil.

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Nu am făcut un calcul, dar am impresia că oricum, ieşim mai ieftin aşa decât cu pâinea cumpărată. În plus, în ciuda părerii generale, efortul de a face pâine acasă aproape că nu există. În afară de frământatul pe care poate îl faceţi cu mâna, nu la robot, alt efort nu este. Aluatul îşi vede de treaba lui şi creşte frumos, nu are nevoie decât să îl băgăm în cuptor şi să îl scoatem la timp 🙂

În ultima vreme am preferat pâinea din făină neagră făcută în tava de cozonac. Este o pâine densă, compactă, care se poate tăia cu uşurinţă în felii subţiri de tot. La urma urmei cât ar fi de bună, cu toţii ne străduim să mâncăm cât mai puţină pâine, nu-i aşa? 🙂 Forma asta de pâine la tavă mi se pare foarte comodă, mai ales pentru întins cu unt la micul dejun sau pentru sandvişuri la pachet sau la picnic.

Bineînţeles că puteţi face reţeta de azi în orice altă formă, fie de pâine rotundă, cum am făcut eu la pâinea neagră cu bere şi negrilică , fie să îi daţi o formă de franzelă cum am făcut la reţeta de pâine de secară cu seminţe de in. În ambele cazuri va trebui să crestaţi pâinea cu o lamă sau cu un cuţit bine ascuţit înainte de a o băga la cuptor.

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Mod de preparare pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 650 g făină neagră tip 1250
  • 400 ml de apă
  • 50 ml ulei de măsline
  • 10 g drojdie uscată
  • 15 g de sare
  • 30 g seminţe de in

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
  • Adăugaţi sarea, uleiul, apa şi seminţele.
  • Frământaţi aluatul la robot timp de 10-12 minute sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mâini. Dacă aluatul vi se pare prea uscat mai adăugaţi 20-30 ml de apă.
  • Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul. La mine a durat cam 1 oră, dar poate dura şi mai mult funcţie de temperatura din cameră.
  • Răsturnaţi aluatul pe blatul de lucru şi îl frământaţi puţin.
  • Împărţiţi aluatul în 2 părţi egale din care formaţi 2 suluri. Împletiţi cele 2 suluri ca o sfoară, exact ca la cozonac.
  • Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 30-40 de minute.
  • Încingeţi cuptorul la 250 de grade (temperatura maximă la cuptorul meu pe gaz) şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală cu 500 ml de apă.
  • Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să băgaţi pâinea la cuptor. Închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
  • După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor, reduceți temperatura la 200 de grade, iar pâinea o mai lăsaţi la copt încă 30 de minute.
  • După acest timp verificaţi pâinea dacă e bine coaptă. Trebuie să fie rumenă, compactă, uşoară, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune cumva a gol.
  • Folosind o pensulă, "spălaţi" partea superioară a pâinii cu puţină apă rece. Coaja va deveni lucioasă şi frumoasă.
  • Scoateţi pâinea din tavă şi lăsaţi-o să se răcească liber, pe un grătar.
  • Păstraţi pâinea într-un săculeţ de bumbac sau într-o pungă de hârtie.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Spor la pregătit pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • patru paini pufoase de casa pe gratar de racire
    Franzelă albă de casă. Cea mai ușoară rețetă, fără zahăr, fără ulei!
  • paine cu lapte si iaurt văzută de sus
    Pâine pufoasă de casă - rețeta de pâine XXL cu lapte și iaurt
  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
  • paine alba impletita la tava
    Pâine albă împletită la tavă - rețeta simplă de pâine pufoasă de casă
1540 shares

Comentarii

  1. Carmen a zis

    mai 03, 2023 at 9:21 pm

    5 stars
    Am incercat reteta si e super! De abia astept sa o fac iar, prima aproape s-a mâncat într-o zi.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 04, 2023 at 7:16 am

      Super! Mă bucur mult că a ieșit bine și că v-a plăcut! 🙂

      Răspunde
  2. Alina Boteanu a zis

    februarie 27, 2022 at 6:06 pm

    Super simpla, spațioasă și delicioasă! Mulțumesc pt rețetă!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 27, 2022 at 6:15 pm

      Mă bucur tare mult că a ieșit bine pâinica și că v-a plăcut. Vă mulțumesc și eu pentru comentariu și vă mai aștept și la alte rețete. Numai bine!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x