Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Pâine cu drojdie

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 mart. 2022 · Publicată: 14 iun. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
1540 shares
Mergi la rețetă

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in, sănătoasă şi uşor de făcut

Determinarea mea să fac cel puţin o dată pe săptămână pâine de casă continuă şi îmi place din ce în ce mai mult activitatea asta. Mirosul de pâine caldă care inundă casa şi sentimentul de fiecare zi că mâncăm pâine adevărată, făcută doar 3-4 ingrediente naturale e inestimabil.

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Nu am făcut un calcul, dar am impresia că oricum, ieşim mai ieftin aşa decât cu pâinea cumpărată. În plus, în ciuda părerii generale, efortul de a face pâine acasă aproape că nu există. În afară de frământatul pe care poate îl faceţi cu mâna, nu la robot, alt efort nu este. Aluatul îşi vede de treaba lui şi creşte frumos, nu are nevoie decât să îl băgăm în cuptor şi să îl scoatem la timp 🙂

În ultima vreme am preferat pâinea din făină neagră făcută în tava de cozonac. Este o pâine densă, compactă, care se poate tăia cu uşurinţă în felii subţiri de tot. La urma urmei cât ar fi de bună, cu toţii ne străduim să mâncăm cât mai puţină pâine, nu-i aşa? 🙂 Forma asta de pâine la tavă mi se pare foarte comodă, mai ales pentru întins cu unt la micul dejun sau pentru sandvişuri la pachet sau la picnic.

Bineînţeles că puteţi face reţeta de azi în orice altă formă, fie de pâine rotundă, cum am făcut eu la pâinea neagră cu bere şi negrilică , fie să îi daţi o formă de franzelă cum am făcut la reţeta de pâine de secară cu seminţe de in. În ambele cazuri va trebui să crestaţi pâinea cu o lamă sau cu un cuţit bine ascuţit înainte de a o băga la cuptor.

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Mod de preparare pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 650 g făină neagră tip 1250
  • 400 ml de apă
  • 50 ml ulei de măsline
  • 10 g drojdie uscată
  • 15 g de sare
  • 30 g seminţe de in

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
  • Adăugaţi sarea, uleiul, apa şi seminţele.
  • Frământaţi aluatul la robot timp de 10-12 minute sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mâini. Dacă aluatul vi se pare prea uscat mai adăugaţi 20-30 ml de apă.
  • Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul. La mine a durat cam 1 oră, dar poate dura şi mai mult funcţie de temperatura din cameră.
  • Răsturnaţi aluatul pe blatul de lucru şi îl frământaţi puţin.
  • Împărţiţi aluatul în 2 părţi egale din care formaţi 2 suluri. Împletiţi cele 2 suluri ca o sfoară, exact ca la cozonac.
  • Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 30-40 de minute.
  • Încingeţi cuptorul la 250 de grade (temperatura maximă la cuptorul meu pe gaz) şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală cu 500 ml de apă.
  • Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să băgaţi pâinea la cuptor. Închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
  • După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor, reduceți temperatura la 200 de grade, iar pâinea o mai lăsaţi la copt încă 30 de minute.
  • După acest timp verificaţi pâinea dacă e bine coaptă. Trebuie să fie rumenă, compactă, uşoară, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune cumva a gol.
  • Folosind o pensulă, "spălaţi" partea superioară a pâinii cu puţină apă rece. Coaja va deveni lucioasă şi frumoasă.
  • Scoateţi pâinea din tavă şi lăsaţi-o să se răcească liber, pe un grătar.
  • Păstraţi pâinea într-un săculeţ de bumbac sau într-o pungă de hârtie.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in

Spor la pregătit pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • patru paini pufoase de casa pe gratar de racire
    Franzelă albă de casă. Cea mai ușoară rețetă, fără zahăr, fără ulei!
  • paine cu lapte si iaurt văzută de sus
    Pâine pufoasă de casă - rețeta de pâine XXL cu lapte și iaurt
  • paine fara framantare cu secara taiata felii
    Pâine fără frământare cu făină de secară coaptă în oală de fontă
1540 shares

Comentarii

  1. Carmen a zis

    mai 03, 2023 at 9:21 pm

    5 stars
    Am incercat reteta si e super! De abia astept sa o fac iar, prima aproape s-a mâncat într-o zi.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      mai 04, 2023 at 7:16 am

      Super! Mă bucur mult că a ieșit bine și că v-a plăcut! 🙂

      Răspunde
  2. Alina Boteanu a zis

    februarie 27, 2022 at 6:06 pm

    Super simpla, spațioasă și delicioasă! Mulțumesc pt rețetă!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 27, 2022 at 6:15 pm

      Mă bucur tare mult că a ieșit bine pâinica și că v-a plăcut. Vă mulțumesc și eu pentru comentariu și vă mai aștept și la alte rețete. Numai bine!

      Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.