Pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in, sănătoasă şi uşor de făcut
Determinarea mea să fac cel puţin o dată pe săptămână pâine de casă continuă şi îmi place din ce în ce mai mult activitatea asta. Mirosul de pâine caldă care inundă casa şi sentimentul de fiecare zi că mâncăm pâine adevărată, făcută doar 3-4 ingrediente naturale e inestimabil.
Nu am făcut un calcul, dar am impresia că oricum, ieşim mai ieftin aşa decât cu pâinea cumpărată. În plus, în ciuda părerii generale, efortul de a face pâine acasă aproape că nu există. În afară de frământatul pe care poate îl faceţi cu mâna, nu la robot, alt efort nu este. Aluatul îşi vede de treaba lui şi creşte frumos, nu are nevoie decât să îl băgăm în cuptor şi să îl scoatem la timp 🙂
În ultima vreme am preferat pâinea din făină neagră făcută în tava de cozonac. Este o pâine densă, compactă, care se poate tăia cu uşurinţă în felii subţiri de tot. La urma urmei cât ar fi de bună, cu toţii ne străduim să mâncăm cât mai puţină pâine, nu-i aşa? 🙂 Forma asta de pâine la tavă mi se pare foarte comodă, mai ales pentru întins cu unt la micul dejun sau pentru sandvişuri la pachet sau la picnic.
Bineînţeles că puteţi face reţeta de azi în orice altă formă, fie de pâine rotundă, cum am făcut eu la pâinea neagră cu bere şi negrilică, fie să îi daţi o formă de franzelă cum am făcut la reţeta de pâine de secară cu seminţe de in. În ambele cazuri va trebui să crestaţi pâinea cu o lamă sau cu un cuţit bine ascuţit înainte de a o băga la cuptor.
Mod de preparare pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 650 g făină neagră tip 1250
- 400 ml de apă
- 50 ml ulei de măsline
- 10 g drojdie uscată
- 15 g de sare
- 30 g seminţe de in
Instrucțiuni de preparare
- Cerneţi într-un bol (direct în cel de la robot dacă aveţi) făina împreună cu drojdia uscată.
- Adăugaţi sarea, uleiul, apa şi seminţele.
- Frământaţi aluatul la robot timp de 10-12 minute sau cu mâna până obtineţi un aluat elastic care nu se lipeşte de mâini. Dacă aluatul vi se pare prea uscat mai adăugaţi 20-30 ml de apă.
- Acoperiţi bolul cu un prosop curat şi lăsaţi pâinea la dospit într-un loc călduţ, ferit de curent, până îşi dublează volumul. La mine a durat cam 1 oră, dar poate dura şi mai mult funcţie de temperatura din cameră.
- Răsturnaţi aluatul pe blatul de lucru şi îl frământaţi puţin.
- Împărţiţi aluatul în 2 părţi egale din care formaţi 2 suluri. Împletiţi cele 2 suluri ca o sfoară, exact ca la cozonac.
- Aşezaţi pâinea în tavă, acoperiţi-o cu un prosop şi lăsaţi-o să mai crească încă 30-40 de minute.
- Încingeţi cuptorul la 250 de grade (temperatura maximă la cuptorul meu pe gaz) şi puneţi pe fundul acestuia o tavă goală cu 500 ml de apă.
- Când cuptorul e bine încins, iar apa a început să clocotească, e momentul să băgaţi pâinea la cuptor. Închideţi repede uşa cuptorului. Nu vrem să iasă aburii afară!
- După 15 minute scoateţi tava cu apă din cuptor, reduceți temperatura la 200 de grade, iar pâinea o mai lăsaţi la copt încă 30 de minute.
- După acest timp verificaţi pâinea dacă e bine coaptă. Trebuie să fie rumenă, compactă, uşoară, iar dacă ciocăniţi coaja cu unghia să sune cumva a gol.
- Folosind o pensulă, "spălaţi" partea superioară a pâinii cu puţină apă rece. Coaja va deveni lucioasă şi frumoasă.
- Scoateţi pâinea din tavă şi lăsaţi-o să se răcească liber, pe un grătar.
- Păstraţi pâinea într-un săculeţ de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Spor la pregătit pâine la tavă cu făină neagră şi seminţe de in!
Carmen a zis
Am incercat reteta si e super! De abia astept sa o fac iar, prima aproape s-a mâncat într-o zi.
Iuliana Sbîrnea a zis
Super! Mă bucur mult că a ieșit bine și că v-a plăcut! 🙂
Alina Boteanu a zis
Super simpla, spațioasă și delicioasă! Mulțumesc pt rețetă!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur tare mult că a ieșit bine pâinica și că v-a plăcut. Vă mulțumesc și eu pentru comentariu și vă mai aștept și la alte rețete. Numai bine!