Dacă vreodată aţi citit reţete de pâine cu maia şi v-aţi descurajat gândindu-vă că totul e prea complicat şi durează prea mult, atunci reţeta asta sper să reuşească să vă schimbe părerea. Serios, chiar e cea mai simplă reţetă de pâine cu maia naturală care poate exista!
Eu una sunt foarte încântată de cât de bună a ieşit pâinica asta de o vedeţi în poze, cu efort minim din partea mea. E la fel de uşor de făcut ca şi o pâine dospită cu drojdie, doar că e mult, mult mai bună la gust. Poate dacă citeam la timp o astfel de reţetă nu ar mai fi trecut atât de mult până să îmi fac curaj să încerc pâinea cu maia.
Pâinea de azi s-a născut de fapt dintr-o încercare. Trebuia să hrănesc maiaua naturală (vezi aici reţeta) şi după cum ştiţi, o parte din ea urma să o arunc. Mereu am aşa un sentiment de vinovăţie că arunc bunătate de maia, dar asta este situaţia, aşa trebuie să fac... Într-o seară, m-am decis pe loc să nu o mai arunc, ci să încerc să fac o pâine micuţă, fără strech and fold, timpi de aşteptare şi alte complicaţii. Ce-o ieşi, o ieşi.
Am pus ingrediente după capul meu în proporţii de 1:1:2 (maia:apă:făină). Culmea, nici făină albă nu mai aveam, aşa că am folosit 100% făină neagră. Am amestecat ingredientele cu o lingură, fără să insist prea mult. Apoi le-am lăsat să se odihnească şi să formeze reţeaua de gluten timp de 30 de minute.
Am presărat sarea şi seminţele şi am lăsat robotul să frământe cam 8 minute. Aluatul rezultat are o hidratare de 60%, e uşor de lucrat cu el. I-am dat la repezeală o formă rotundă şi l-am pus imediat în baneton.
Am lăsat banetonul la temperatura camerei vreo 2 ore până s-a făcut ora de culcare când eu m-am băgat în pat, iar pe el l-am trimis la odihnă în frigider. A doua zi dimineaţă am încins cuptorul şi am copt minunea asta.
Şi cu coptul e o poveste. Vroiam demult să încerc o pâine coaptă în cratiţa de fontă, doar că nu am o cratiţă cu capac potrivit, iar fără capac nu se poate. Aşa că am făcut invers. Am pus pâinea în tavă, am stropit-o cu apă ca să aibă şi abur şi am pus cratiţa de fontă răsturnată (de fapt a fost ceaunul de mămăligă 😀 ) peste pâine.
Pâinea mea a crescut chiar spectaculos aş spune, are o coajă perfectă, rumenă, grosuţă, crocantă. Pentru că am folosit doar făină neagră, iar aluatul are o hidratare medie, miezul a fost mai dens, mai compact, nu cu găuri cum au fost celelalte pâini ale mele.
Recunosc că prefer în continuare aluaturile cu hidratare mare care îmi dau pâini cu miez aerat, care rămâne uşor umed şi gumat. Dar acelea cer mai multă atenţie şi implicare. Cea de azi e o pâine foarte bună obţinută cu foarte puţin efort. Mie mi se pare un târg cinstit.
Este, dacă vreţi să-i spunem aşa, o pâine de compromis. Dacă tot nu aveţi pâine în casă şi nu aveţi timp să faceţi una cu maia aşa cum scrie la carte, decât să faceţi compromisul de a cumpăra una feliată de la magazin, mai bine faceţi compromisul de a face reţeta asta fără mari bătăi de cap. Poate că nu va fi pâinea perfectă, dar veţi obţine o pâine sănătoasă, naturală şi mult mai gustoasă decât orice pâine cu drojdie sau cumpărată. Eee, ce ziceţi? Printaţi reţeta? 🙂
Mod de preparare cea mai simplă pâine neagră cu maia naturală
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Echipamente necesare
Ingrediente
- 100 g maia naturală 100% hidratare
- 100 g apă filtrată
- 200 g făină neagră
- 20 g mix de seminţe (in, susan alb, susan negru)
- 5 g sare neiodată
Instrucțiuni de preparare
- Dizolvaţi maiaua în apă, apoi încorporaţi făina. Puteţi face acest lucru direct în vasul robotului dacă aveţi, sau într-un vas mai larg în care să puteţi frământa. Lăsaţi amestecul să se odihnească timp de 30 de minute. Etapa se numeşte autoliză şi ajută la formarea glutenului.
- Presăraţi sarea şi seminţele şi frământaţi cam 7-8 minute la robot sau 10-12 minute la mână.
- Daţi forma dorită pâinii şi aşezaţi-o cu sigiliul în sus în baneton sau într-o formă de dospit în care aţi pus în prealabil o pânză de in bine înfăinată.
- Băgați forma într-o pungă de plastic şi lăsaţi-o încă o două ore la temperatura camerei.
- Introduceţi forma (cu tot cu pungă) la frigider pentru 8-10 ore.
- Cu o oră înainte să coaceţi pâinea, aprindeţi cuptorul la temperatura maximă (240-250 de grade).
- Introduceţi în cuptor tava de la aragaz şi o cratiţă de fontă de mărime potrivită care să poată fi pusă ca un capac peste pâine.
- Tot acum scoateți banetonul din frigider și din pungă și lăsați aluatul să stea la temperatura camerei până se încinge bine cuptorul.
- Răsturnaţi pâinea pe hârtie de copt, crestaţi-o cu o lamă şi stropiţi-o cu apă.
- Scoateţi cratiţa şi tava din cuptor. Atenţie, sunt fierbinţi, folosiţi mănuşi de protecţie! Trageţi pâinea cu hârtia de copt în tavă şi puneţi deasupra cratiţa, ca un capac.
- Coaceţi pâinea acoperită cu cratiţa de fontă timp de 15 minute.
- După 15 minute deschideţi foarte repede uşa cuptorului și scoateţi cratiţa.
- Reduceţi temperatura la 220 de grade şi coaceti pâinea în continuare înca 30-35 de minute până când sună a copt dacă o ciocăniţi cu unghia pe partea de jos.
- Stingeţi focul, deschideţi uşa cuptorului şi mai lăsaţi pâinea în cuptor încă 5 minute, apoi o scoateţi pe un grătar şi o lăsaţi să se răcească complet înainte de a o tăia.
- Pastrati pâinea înfăşuată într-un prosop de bumbac sau într-o pungă de hârtie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Rodica a zis
A iesit foarte bine cu faina alba si foarte gustoasa. Multumesc. Am sa incerc si restul din retetele tale
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că ați făcut-o și că a ieșit bine! O zi frumoasă vă doresc!
Gabi a zis
Iese f mica din 200 g faina si 100 g maia . Painea din fotografia dvs din cite g de faina e facuta?
Multumesc
Gabi
Iuliana Sbîrnea a zis
Pâinea din fotografii este făcută din cantitățile specificate în rețetă. E mică, într-adevăr, cred că vreo 400 g avea, dar puteți dubla cantitățile dacă doriți să faceți o pâine mai mare. Succes!
Rodica a zis
Buna ziua, daca incerc aceasta reteta cu faina alba, se va primi?
Iuliana Sbîrnea a zis
Sigur că da, chiar va ieși mai pufoasă cu făină albă. Doar să folosiți făină pentru pâine, și nu din cea pentru prăjituri!
Rodica a zis
Va multumesc!!!
Liliana Cepariu a zis
Buna ziua !
As vrea sa stiu daca e bine de folosit ventilatia la cuptor.
Va multumesc !
Iuliana a zis
Bună ziua. Eu coc pâinea la cuptor pe gaz, care nu are această funcție. După părerea mea nu este nevoie de ventilație.
Alice a zis
Buna ziua, am făcut pâine după reteta dvs de cateva ori. Iese bună la gust, dar e cam densă, am folosit faina integrala spelta. Am pus un pic mai multa apa decat in reteta pentru ca aluatul era foarte dens si tare. Mă gândesc că poate nu setez cuptorul corect, cu sau fara ventilatie? Sau poate pun prea multa apa? 15g
Iuliana a zis
Buna Alice,
Sincer, eu nu am folosit pana acum faina spelta, dar stiu ca aceasta se comporta putin diferit si da, cred ca cere ceva mai multa apa.
Daca ai facut painea dupa metoda din aceasta reteta, adica ai bagat-o la frigider imediat dupa framantare, fara sa o mai dospesti la temperatura camerei, cred ca aici este problema.
Asa cum am spus si in reteta aceasta e o metoda de compromis, pentru atunci cand te grabesti si nu ai timp sa faci intreg ciclul de dospire. E firesc ca prin metoda asta sa iasa painea mai densa, indiferent de faina folosita.
Deci eu una ti-as recomanda sa lasi painea la dospit 2.5 - 3 ore cu 2 impachetari in timpul asta. De asemenea, e foarte important ca dupa ce scoti aluatul din frigider sa il lasi 1-2 ore pe blat sa ajunga la temeperatura camerei.
Daca folosesti in continuare faina spelta, gasesti la Laura Laurentiu o reteta foarte buna care foloseste acest tip de faina si este foarte bine explicata. O poti incerca pentru a compara rezultatele: https://www.lauralaurentiu.ro/retete-culinare/retete-paine/paine-cu-faina-spelta-si-maia-naturala.html
Mult succes!
Alice a zis
Mersi frumos. Sunt hotarata să raman la faina asta.
Alice a zis
Adică 15g în plus.
Alice a zis
Bună ziua, o intrebare, va rog: a doua dospire, daca las banetonul la temperatura camerei, cât timp durează, până la dublarea volumului? E destul de cald la mine în bucătărie si cred ca ar dospi mai repede...
Iuliana a zis
Cand o dospesc la temperatura camerei (in jur de 20 de grade acum la mine in bucatarie), eu o las cam 4 ore.
Alice a zis
Multumesc pentru răspunsul prompt. Deci dacă la mine sunt 25 grade merge si mai repede... Si daca n-am ceaun de fontă pot s-o coc pe tava cu vas cu aburi în primele 15 minute?
Iuliana a zis
2, 5 sau 3 ore, aș zice. Da, sigur că o poți coace in tavă.
ONI a zis
de cata maia este nevoie la 10 kg. de faina
Iuliana a zis
Multiplici cantitătile din rețetă. În cazul rețetei de față ai nevoie de 5 kg de maia, ceea ce, dacă nu ai o brutărie profesionala, cred că e puțin cam greu.
Viviana a zis
Ooo, ce paine frumoasa!
Recunosc, la mine si frumusetea conteaza :), cred ca e deformatie... sufleteasca, mai mult - simt nevoia de frumos in jurul meu... poate asa, ca-n povesti, unde binele invinge raul si, sigur, ca spirit de revolta vis-a-vis de tot mai uratul intalnit la tot pasul in diverse domenii 🙁
Na, ca m-am intristat singura, asa ca merci, nu va mai straduiti 😉
Cu faina neagra nu am 'comis' inca, ar fi timpul, nu?
Place, felicitari! 🙂
Cu bine,
Vivi___
mimiignatescu a zis
Buna Iuliana,
Unde se gaseste maia 100% naturala?
Iuliana a zis
Buna Mimi,
Nu gasesti maia de cumparat. Fie o cresti tu, de la zero, vezi aici reteta: https://bucate-aromate.ro/2017/09/maia-naturala/
Fie, daca cunosti pe cineva care foloseste, (poate fi si o brutarie de la tine din oras) il rogi sa iti dea si tie 50-70 de grame.