Am atâtea torturi şi prăjituri la activ, care mai simple, care puţin mai elaborate, dar încă mă minunez de fascinaţia pe care o trezesc eclerele în rândul iubitorilor de deserturi. Nu ştiu pe nimeni care să se poată abţine atunci când îi pui în faţă un platou cu eclere de casă umplute cu cremă de ciocolată, de vanilie sau cu frişcă, fascinaţia e egală. Prăjiturelele astea mici sunt printre cele mai iubite deserturi care pot exista!
Pe blog mai găsiţi o reţetă de eclere şi choux a la creme cu cremă de mascarpone şi căpşuni proaspete. Am scris acea reţetă ca parte a unei campanii de reţete fără gluten organizată de Schar. Am participat la campanie cu mai multe reţete, dar cea de eclere a fost de departe preferata tuturor.
Reţetele au fost votate de public şi de juriu, iar eclerele mi-au adus premiul cel mare, un robot de bucatarie Kitchen Aid roşu-roşu, care a devenit cel mai de preţ ajutor al meu în bucătărie. Aşa că vedeţi voi, de aceea am eu aşa, pentru eclere o maaaare slăbiciune. De câte ori le pregătesc pentru familia mea, mă gândesc că reţeta asta e câştigătoare în multe feluri 😉
Mod de preparare eclere de casă umplute cu cremă de ciocolată
Să faci eclere nu e greu deloc. Trebuie doar să te înţelegi bine cu cuptorul din dotare. Al meu e un cuptor normal, pe gaz, dar ne înţelegem foarte bine. Doar la bezele mă cam dezamăgeşte, dar deocamdată nu mă îndur să îl schimb cu unul electric doar pentru atâta lucru. Chiar şi la cuptorul pe gaz, cojile mele ies perfecte, lucioase, puţin rumene şi pline de alveole la interior.
Vă las mai jos rețeta în format video pentru coji de eclere și choux a la creme absolut perfecte, cu toate micile ei secrete.
E un prilej bun să vă abonați chiar acum la canalul de YouTube și să apăsați clopoțelul pentru a fi anunțați de câte ori apare o rețetă nouă. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Eclere de casă umplute cu cremă de ciocolată
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
eclere
- 70 ml de lapte
- 100 ml de apă
- 70 g unt tăiat cubuleţe
- 90 g făină
- 3 ouă mijlocii
- 1 linguriţă de zahăr
- 1 praf de sare
crema de ciocolată
- 150 g ciocolată cu min. 50% cacao
- 600 ml smântână pentru frişcă cu 35% grăsime (300 ml pentru cremă, 300 ml pentru frişca bătută)
- 60 g zahăr pudră vanilat
- 20 ml rom (sau coniac)
glazura
- 150 g ciocolată cu min. 50% cacao
- 2 linguri de ulei
- 2 linguriţe decor de ciocolată (opţional)
Instrucțiuni de preparare
eclere
- Punem laptele la fiert împreună cu apa, untul, zahărul şi puţină sare.
- Când laptele începe să se umfle iar untul este complet topit, dăm focul la mic şi turnăm făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.
- Continuăm apoi să amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Se observă cum ies aburi din aluat, semn că se elimină umiditatea, iar aluatul se usucă. Pe fundul cratiţei va ramâne o peliculă albă.
- Dăm cratiţa deoparte şi lăsăm aluatul să se răcească.
- Aprindem cuptorul la 210 grade şi să punem hârtie de copt în tava aragazului.
- Mixăm aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugăm primul ou întreg. Aluatul va fi nisipos deocamdată. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugăm pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
- Al treilea ou îl spargem într-un castron şi îl batem cu furculiţa.
- Adăugăm din al treilea ou cu o lingură puţin câte puţin, până simţim că avem un aluat cremos, dar care nu curge, elastic şi care îşi păstrează forma.
- Punem aluatul într-un poş cu dui larg şi formăm eclere cam de 10-12 cm. În spatiile mici rămase în tavă eu am făcut pus şi câteva choux-uri.
- Băgăm tava în cuptorul încins, în partea de sus, unde temperatura este mai mare.
- Coacem eclerele timp de 20 de minute la 210 grade. Atenţie, nu trebuie să deschidem deloc cuptorul în acest timp!
- După cele 20 de minute, deschidem cuptorul, înţepăm eclerele cu o scobitoare, coborâm tava la mijlocul cuptorului şi reducem temperatura la 180 de grade. Coacem în continuare încă 15-20 de minute.
- Eclerele trebuie să fie puţin rumene, lucioase, uşoare şi să se desprindă singure de pe hârtia de copt.
- Lăsăm eclerele să se răcească pe un grătar apoi le tăiem în jumătăţi pe orizontală.
crema de ciocolată
- Mărunţim ciocolata cu un cuţit.
- Punem 300 ml de smântână la încălzit. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) o dăm deoparte de pe foc şi imediat adăugăm ciocolata mărunţită, toată odată. Nu amestecăm deloc, ci lăsăm ciocolata să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecăm cu telul să se omogenizeze crema şi verificăm dacă toată ciocolata este topită.
- Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugăm coniacul, amestecăm puţin, apoi dăm vasul la frigider pentru cel putin 4 ore.
- Mixăm restul de smântână (300 ml) cu zahărul pudră până avem o frişcă fermă care nu cade de pe teluri.
- Amestecăm frişca cu crema de ciocolată pusă la frigider.
glazura
- Topim ciocolata la bain marie şi adăugăm 2 linguri de ulei pentru a o face mai fluidă şi mai lucioasă.
- Cu o pensulă glazurăm jumătăţile superioare ale eclerelor, presărăm cu decorurile de ciocolată şi le lăsăm pe un grătar să se intărească ciocolata.
asamblare
- Umplem cojile de ecler cu cremă de ciocolată folosind un poş şi un dui în formă de stea pentru un aspect mai frumos.
- Peste cremă aşezăm cojile glazurate cu ciocolată.
- Lăsăm eclerele la frigider cel puţin 2-3 ore înainte de servire, timp în care cojile se vor înmuia exact cât trebuie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Magda a zis
Bună ziua, am încercat și aceasta rețetă, dar și alta, și la ambele la cca 15-18min după ce le-am pus la cuptor, s-au lăsat f tare. Nu am deschis cuptorul deloc... Care o fi cauza? Cuptorul este electric
Iuliana Sbîrnea a zis
Ce fel de făină folosiți? Mă gândesc că nu a avut destulă proteină.
Geta a zis
Buna Iuliana, nu am facut eclere de foarte mult timp mi-ai facut pofta, le voi incerca. Multumim pentru retete.
Iuliana a zis
Ma bucur ca vei incerca reteta mea. Sa-mi spui cum ti-au iesit! 🙂
Antonia a zis
Superbe!! Si eu fac, am alte proportii si mereu imi ies, insa cu crema din asta nu am facut niciodata( folosesc genul acesta de crema la torturi) si cu prima ocazie o sa le umplu cu varianta asta. Multumesc pentru idee!! Esti foarte creativa!! 😊
Iuliana a zis
Multumesc, Antonia! Cred ca in bucatarie toate suntem creative. Mereu adaptam si improvizam 🙂
Sper sa iti placa eclerele si in varianta cu crema de ciocolata 🙂