Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.

1593 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cea mai simplă rețetă de pastă de ardei kapia: 2 ingrediente, natural, fără conservant. Cu ea dai gust și savoare mâncărurilor toată iarna!

A venit din nou perioada aceea din an în care încep să ne preocupe conservele pentru iarnă. Și nu că iarna nu am găsi de toate, dar specificul culinar românesc, ciorbele, sarmalele și tocănițele noastre cer suc de roșii, bulion, pastă de ardei, etc. Și trebuie să recunoaștem că nimic din ceea ce am putea cumpăra din magazine nu se compară cu cele făcute în casă.

Pasta de ardei kapia

De exemplu, eu una încă nu am găsit vreo marcă de pastă de ardei sau bulion care să îmi placă! Parcă sunt răscoapte, fierte prea mult, textura e nefiresc de groasă iar culoarea e de obicei prea închisă, aproape de vișiniu. Urât!

Pasta din ardei kapia sau din gogoșari pe care o fac eu acasă are o culoare naturală, vie și frumoasă. Dar mai ales e atât de aromată și de gustoasă, încât, până să gătești cu ea, parcă îți vine să o întinzi pur și simplu pe o felie de pâine prăjită și să o mănânci ca atare. Ceea ce și fac uneori 😉

Iar pentru a prepara câteva borcane de pastă de ardei care să mă țină toată iarna, nu am nevoie decât de 2 ingrediente ieftine și cam o oră de muncă. Atât! Eu zic că merită efortul.

Ingrediente pentru rețeta de pastă de ardei kapia pentru iarnă

Vă spuneam că la rețeta aceasta nu folosim decât 2 ingrediente:

  1. ardei kapia - iar aici ar fi de spus că ardeii kapia se pot înlocui foarte bine cu ardei gras roșu, cu gogoșari sau puteți face un amestec dintre acestea. Toate ne dau o culoare minunată și acea aromă specifică de ardei care face mâncărurile atât de bune
  2. sare - și e foarte important să folosim neapărat sare neiodată, aceasta fiind un foarte bun conservant natural. Nu folosiți sare obișnuită, cu iod, deoarece conservele nu vor rezista peste iarnă. Sare neiodată găsiți cu siguranță în orice piață.
Doar 2 ingrediente: ardei și sare neiodată

Câteva sfaturi pentru o pastă de ardei cu o culoare frumoasă, care va rezista chiar si 2 ani în cămară

E foarte ușor să faci bulion sau pastă de ardei kapia, dar ca orice rețetă, are câteva mici secrete pe care ar fi bine să le știi înainte să te apuci de treabă:

  • pasați ardeii - îi puteți rece prin mașina de tocat sau îi puteți pasa la robot, după cum vă e mai ușor. După ce pasta a fiert și a început să se îngroașe, dacă doriți o textură mai fină, o puteți pasa cu un mixer de mână
  • nu umpleți oala până sus - folosiți o oală cu gura largă, care să asigure o suprafață mare de evaporare, dar care să fie în același timp și adâncă. Nivelul ardeilor să fie până la jumătatea oalei. Asta pentru că bulionul, pe măsură ce se îngroașă, începe să sară și să stropească în toate părțile. O oală mai înaltă vă apără de dezastrul din bucătărie.
  • pentru o culoare frumoasă - nu fierbeți bulionul în exces! Pasta de ardei se fierbe la foc iute și orientativ, ar trebuie să o fierbeți până când volumul ardeilor se reduce la jumătate. La mine, 3 kilograme de ardei au fiert în 45 de minute. Dacă aveți o cantitate mai mare sau mai mică, timpul se va modifica corespunzător.
  • folosiți borcane și capace sterilizate - ar fi păcat de muncă și de ingrediente să constatăm peste ceva vreme că pasta de ardei a fermentat în cămară, nu-i așa? Vedeți aici cum se sterilizează corect borcanele și capacele pentru conserve .
  • etichete - pasta de ardei are o culoare roșie, vie și frumoasă. Borcanele cu pastă de ardei vor fi ușor de confundat cu vreun gem de zmeură, coacăze sau căpșuni, așa că nu uitați să le etichetați!
  • cum se depozitează pasta de ardei - dacă locuiți la casă și aveți un beci întunecos și răcoros, atunci, după ce turnați pasta în borcane, le acoperiți cu o pătură groasă și le lăsați să se răcească lent. Apoi sunt gata de pus în beci. Dacă locuiți la bloc și cămara nu e suficient de răcoroasă, atunci vă recomand să sterilizați suplimentar borcanele prin fierbere într-o oală cu apă timp de 10 minute de când apa dă în clocot.
  • cum păstrăm borcanele desfăcute - firește că nu veți consuma un borcan de pastă odată. Folosiți atât cât aveți nevoie, apoi turnați deasupra o lingură de ulei care va sigila conținutul și va împiedica pasta să facă "floare". Păstrați borcanele începute la frigider.
Pasta de ardei kapia

Alte conserve pentru iarnă, simple și 100% naturale

Pe blog mai găsiți și alte conserve naturale, preparate fără conservanți și la fel de simplu de făcut:

  • suc de roșii rapid
  • cuburi de roșii cu usturoi și busuioc la borcan
  • vinete în sos de roșii la borcan
  • ardei pentru umplut la congelator

Cum se face cea mai simplă și cea mai bună pastă de ardei kapia pentru iarnă (VIDEO inclus)

E tare ușoară rețeta de  pastă de ardei kapia, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

  • Pasta de ardei kapia si gogosari
  • Pasta de ardei kapia si gogosari

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pasta de ardei kapia

Pastă de ardei kapia sau bulion de ardei

Cea mai simplă rețetă de pastă de ardei kapia: 2 ingrediente, natural, fără conservant. Cu ea dai gust și savoare mâncărurilor toată iarna!
5 from 18 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 5 borcane de 370 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie
blender de mână
palnie pt. borcane
pâlnie pt. borcane

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 3 kg ardei kapia și/sau gogoșari (cântăriți după ce au fost curățați de cotoare și semințe)
  • 3 lingurițe pline sare neiodată

Instrucțiuni de preparare
 

  • Sterilizați borcanele și capacele pe care le veți folosi.
  • Curățați ardeii de cotoare, nervuri și semințe. Tăiați-i în bucăți mai mici, apoi spălați-i foarte bine sub jet de apă.
  • Treceți ardeii prin mașina de tocat sau îi pasați la robot, după cum vă e mai ușor.
  • Puneți ardeii pasați într-o oală adâncă, dar cu gura largă. La 3 kg de ardei, ar fi potrivită o oală de 5-6 kg.
  • Adăugați sarea neiodată. Folosim o linguriță cu vârf de sare la 1 kg de ardei cântăriți după ce au fost curățați.
  • Fierbeți ardeii la foc iute. La început e suficient să amestecați doar din când în când. Pe măsură ce pasta se îngroașă, va fi nevoie să amestecați continuu.
  • Fierbeți până când pasta se îngroașă, iar volumul ardeilor se reduce la jumătate.
  • Turnați pasta de ardei în borcane și înfiletați capacele.
  • Dacă aveți un beci răcoros, lăsați borcanele să se răcească lent acoperite cu pături, apoi sunt gata de mutat în beci.
  • Dacă locuiți la bloc, vă recomand să sterilizați suplimentar borcanele umplute cu pasta de ardei. Le puneți într-o oală adâncă, turnați apă până aproape de gura borcanelor și lăsați-le la fiert timp de 10 minute de când apa începe să clocotească. Lăsați borcanele să se răcească în apă, apoi le mutați în cămară.
  • După deschidere, păstrați borcanele cu pastă de ardei la frigider și turnați deasupra o lingură de ulei care să sigileze conținutul.
Valori nutriționale
Pastă de ardei kapia sau bulion de ardei
Valori per porție
Calorii
186
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Carbohidrați
 
36
g
12
%
Fibre
 
13
g
54
%
Zahăr
 
25
g
28
%
Proteine
 
6
g
12
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Bulion de gogosari

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
1593 shares

Comentarii

  1. Zina Rebeleanu a zis

    august 04, 2022 at 9:12 pm

    Reteta este foarte buna,o voi corecta pe a mea cu timpul de firbere pe care eu il dublam .Capacele pregatite prin spalare cu apa firbinte,le sterg cu alcol pentru toate consevele .

    Răspunde
5 from 18 votes (18 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.