• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Conserve

    Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.

    Publicat la 24 august 2021 de Iuliana Sbîrnea - Un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Cea mai simplă rețetă de pastă de ardei kapia: 2 ingrediente, natural, fără conservant. Cu ea dai gust și savoare mâncărurilor toată iarna!

    A venit din nou perioada aceea din an în care încep să ne preocupe conservele pentru iarnă. Și nu că iarna nu am găsi de toate, dar specificul culinar românesc, ciorbele, sarmalele și tocănițele noastre cer suc de roșii, bulion, pastă de ardei, etc. Și trebuie să recunoaștem că nimic din ceea ce am putea cumpăra din magazine nu se compară cu cele făcute în casă.

    Pasta de ardei kapia

    De exemplu, eu una încă nu am găsit vreo marcă de pastă de ardei sau bulion care să îmi placă! Parcă sunt răscoapte, fierte prea mult, textura e nefiresc de groasă iar culoarea e de obicei prea închisă, aproape de vișiniu. Urât!

    Pasta din ardei kapia sau din gogoșari pe care o fac eu acasă are o culoare naturală, vie și frumoasă. Dar mai ales e atât de aromată și de gustoasă, încât, până să gătești cu ea, parcă îți vine să o întinzi pur și simplu pe o felie de pâine prăjită și să o mănânci ca atare. Ceea ce și fac uneori 😉

    Iar pentru a prepara câteva borcane de pastă de ardei care să mă țină toată iarna, nu am nevoie decât de 2 ingrediente ieftine și cam o oră de muncă. Atât! Eu zic că merită efortul.

    Ingrediente pentru rețeta de pastă de ardei kapia pentru iarnă

    Vă spuneam că la rețeta aceasta nu folosim decât 2 ingrediente:

    1. ardei kapia - iar aici ar fi de spus că ardeii kapia se pot înlocui foarte bine cu ardei gras roșu, cu gogoșari sau puteți face un amestec dintre acestea. Toate ne dau o culoare minunată și acea aromă specifică de ardei care face mâncărurile atât de bune
    2. sare - și e foarte important să folosim neapărat sare neiodată, aceasta fiind un foarte bun conservant natural. Nu folosiți sare obișnuită, cu iod, deoarece conservele nu vor rezista peste iarnă. Sare neiodată găsiți cu siguranță în orice piață.
    Doar 2 ingrediente: ardei și sare neiodată

    Câteva sfaturi pentru o pastă de ardei cu o culoare frumoasă, care va rezista chiar si 2 ani în cămară

    E foarte ușor să faci bulion sau pastă de ardei kapia, dar ca orice rețetă, are câteva mici secrete pe care ar fi bine să le știi înainte să te apuci de treabă:

    • pasați ardeii - îi puteți rece prin mașina de tocat sau îi puteți pasa la robot, după cum vă e mai ușor. După ce pasta a fiert și a început să se îngroașe, dacă doriți o textură mai fină, o puteți pasa cu un mixer de mână
    • nu umpleți oala până sus - folosiți o oală cu gura largă, care să asigure o suprafață mare de evaporare, dar care să fie în același timp și adâncă. Nivelul ardeilor să fie până la jumătatea oalei. Asta pentru că bulionul, pe măsură ce se îngroașă, începe să sară și să stropească în toate părțile. O oală mai înaltă vă apără de dezastrul din bucătărie.
    • pentru o culoare frumoasă - nu fierbeți bulionul în exces! Pasta de ardei se fierbe la foc iute și orientativ, ar trebuie să o fierbeți până când volumul ardeilor se reduce la jumătate. La mine, 3 kilograme de ardei au fiert în 45 de minute. Dacă aveți o cantitate mai mare sau mai mică, timpul se va modifica corespunzător.
    • folosiți borcane și capace sterilizate - ar fi păcat de muncă și de ingrediente să constatăm peste ceva vreme că pasta de ardei a fermentat în cămară, nu-i așa? Vedeți aici cum se sterilizează corect borcanele și capacele pentru conserve.
    • etichete - pasta de ardei are o culoare roșie, vie și frumoasă. Borcanele cu pastă de ardei vor fi ușor de confundat cu vreun gem de zmeură, coacăze sau căpșuni, așa că nu uitați să le etichetați!
    • cum se depozitează pasta de ardei - dacă locuiți la casă și aveți un beci întunecos și răcoros, atunci, după ce turnați pasta în borcane, le acoperiți cu o pătură groasă și le lăsați să se răcească lent. Apoi sunt gata de pus în beci. Dacă locuiți la bloc și cămara nu e suficient de răcoroasă, atunci vă recomand să sterilizați suplimentar borcanele prin fierbere într-o oală cu apă timp de 10 minute de când apa dă în clocot.
    • cum păstrăm borcanele desfăcute - firește că nu veți consuma un borcan de pastă odată. Folosiți atât cât aveți nevoie, apoi turnați deasupra o lingură de ulei care va sigila conținutul și va împiedica pasta să facă "floare". Păstrați borcanele începute la frigider.
    Pasta de ardei kapia

    Alte conserve pentru iarnă, simple și 100% naturale

    Pe blog mai găsiți și alte conserve naturale, preparate fără conservanți și la fel de simplu de făcut:

    • suc de roșii rapid
    • cuburi de roșii cu usturoi și busuioc la borcan
    • vinete în sos de roșii la borcan
    • ardei pentru umplut la congelator

    Cum se face cea mai simplă și cea mai bună pastă de ardei kapia pentru iarnă (VIDEO inclus)

    E tare ușoară rețeta de  pastă de ardei kapia, dar întotdeauna e util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

    Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

    • Pasta de ardei kapia si gogosari
    • Pasta de ardei kapia si gogosari

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Pasta de ardei kapia

    Pastă de ardei kapia sau bulion de ardei

    Cea mai simplă rețetă de pastă de ardei kapia: 2 ingrediente, natural, fără conservant. Cu ea dai gust și savoare mâncărurilor toată iarna!
    4.95 from 18 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 30 minutes minutes
    Gătire: 45 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
    Număr de porții: 5 borcane de 370 g
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    robot philips
    robot de bucătărie
    blender de mână
    palnie pt. borcane
    pâlnie pt. borcane

    Ingrediente
     

    • 3 kg ardei kapia și/sau gogoșari (cântăriți după ce au fost curățați de cotoare și semințe)
    • 3 lingurițe pline sare neiodată

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Sterilizați borcanele și capacele pe care le veți folosi.
    • Curățați ardeii de cotoare, nervuri și semințe. Tăiați-i în bucăți mai mici, apoi spălați-i foarte bine sub jet de apă.
    • Treceți ardeii prin mașina de tocat sau îi pasați la robot, după cum vă e mai ușor.
    • Puneți ardeii pasați într-o oală adâncă, dar cu gura largă. La 3 kg de ardei, ar fi potrivită o oală de 5-6 kg.
    • Adăugați sarea neiodată. Folosim o linguriță cu vârf de sare la 1 kg de ardei cântăriți după ce au fost curățați.
    • Fierbeți ardeii la foc iute. La început e suficient să amestecați doar din când în când. Pe măsură ce pasta se îngroașă, va fi nevoie să amestecați continuu.
    • Fierbeți până când pasta se îngroașă, iar volumul ardeilor se reduce la jumătate.
    • Turnați pasta de ardei în borcane și înfiletați capacele.
    • Dacă aveți un beci răcoros, lăsați borcanele să se răcească lent acoperite cu pături, apoi sunt gata de mutat în beci.
    • Dacă locuiți la bloc, vă recomand să sterilizați suplimentar borcanele umplute cu pasta de ardei. Le puneți într-o oală adâncă, turnați apă până aproape de gura borcanelor și lăsați-le la fiert timp de 10 minute de când apa începe să clocotească. Lăsați borcanele să se răcească în apă, apoi le mutați în cămară.
    • După deschidere, păstrați borcanele cu pastă de ardei la frigider și turnați deasupra o lingură de ulei care să sigileze conținutul.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Pastă de ardei kapia sau bulion de ardei
    Valori per porție
    Calorii
    186
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    2
    g
    3
    %
    Carbohidrați
     
    36
    g
    12
    %
    Fibre
     
    13
    g
    54
    %
    Zahăr
     
    25
    g
    28
    %
    Proteine
     
    6
    g
    12
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Bulion de gogosari

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Zina Rebeleanu

      august 04, 2022 at 9:12 pm

      Reteta este foarte buna,o voi corecta pe a mea cu timpul de firbere pe care eu il dublam .Capacele pregatite prin spalare cu apa firbinte,le sterg cu alcol pentru toate consevele .

      Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.