Timp estimat pentru citit: 9 minute
Roșiile în suc propriu la borcan sunt o adevărată comoară pe timp de iarnă! Acest mod simplu de conservare păstrează excelent savoarea roșiilor în cămară, iar cuburile de roșii fierte în suc propriu sunt perfecte pentru supe și ciorbe, sosuri sau tocănițe. Aceste borcane cu roșii sunt esențiale în orice bucătărie!
Această rețetă este extrem de populară, mai ales vara, când avem din belșug roșii cărnoase, dulci și bine de coapte. Este o rețetă simplificată și aș spune că se face mult mai simplu decât cea mai ușoară rețetă de suc de roșii!
În plus, roșiile în suc propriu sunt o alternativă sănătoasă și naturală la conservele din comerț, fără adaosuri de conservanți sau arome artificiale.
Mergi direct la:
Roșii în suc propriu la borcan - avantaje și dezavantaje
Conservarea roșiilor în suc propriu la borcan este o metodă tradițională foarte ușoară, cu multe avantaje, dar, ca orice altă tehnică, are și câteva dezavantaje. Iată o privire de ansamblu asupra avantajelor și dezavantajelor acestei metode:
Avantaje:
- Roșiile în suc propriu păstrează excelent gustul și textura roșiilor proaspete.
- Pot fi folosite în diverse rețete, inclusiv ciorbe, tocănițe sau chiar salate, oferind mai multă flexibilitate în bucătărie.
- Procesul de conservare în suc propriu tinde să păstreze mai bine vitaminele și mineralele, în special vitamina C și licopenul decât sucul de roșii.
- Se prepară foarte ușor și cu mai puține riscuri, deoarece roșiile se fierb direct în borcane, cu capacele puse, așadar nu umblăm cu lichide fierbinți, nu fierbem roșiile și avem mult mai puțin de curățat a final.
- Nu trebuie să stăm lângă plită cât timp fierb borcanele cu roșii, ci doar să le verificăm din când în când.
Dezavantaje:
- Semințele și cojile de roșii sunt mai vizibile și se simt în mâncare, ceea ce poate să nu fie pe placul unor persoane.
- Obținem o conservă de roșii mai puțin concentrată, cu conținut mai mare de apă.
- Trebuie să adăugăm o cantitate mai mare la gătit pentru a obține aceeași aciditate și aceeași culoare intensă într-o mâncare.
- Borcanele cu roșii în suc propriu ocupă mai mult spațiu în cămară decât sucul de roșii, din cauza volumului mai mare al roșiilor întregi sau feliate.
Totuși, dată fiind simplitatea preparării, vă sugerez să alegeți calea de mijloc și să puneți în cămară atât suc de roșii, dar și câteva borcane cu roșii în suc propriu.
Ingrediente
Pentru cea mai simplă conservă de roșii la borcan, nu avem nevoie decât de roșii cărnoase și bine coapte. Atât!
Din ~3kg de roșii eu am obținut 10 borcane de 400 g cu roșii în suc propriu.
Important!
Aceste roșii la borcan în suc propriu se pot face și fără sare adăugată. Mai ales dacă locuiți la casă și aveți un beci sau o cămară răcoroasă, întunecoasă, în care temperatura se menține constantă, borcanele vor rezista fără probleme până vara viitoare sau chiar mai mult.
Dacă însă locuiți la bloc, vă sfătuiesc să adăugați jumătate de linguriță rasă de sare neiodată în fiecare borcan de 400g sau 1 linguriță rasă în borcanele mai mari, cele de 800 g. Sarea neiodată este un foarte bun conservant și în acest fel sunteți siguri că roșiile în suc propriu nu vor fermenta!
Cum facem roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă
1. Spălați borcanele și capacele, apoi sterilizați-le în cuptor la 150°C timp de 15 minute. Detalii aici.
2. Spălați roșiile, îndepărtați părțile necomestibile și tăiați-le cubulețe de ~ 3cm. Pe măsură ce le tăiați, puneți cuburile într-o sită așezată deasupra unui castron.
3. Umpleți borcanele cu cuburi de roșii, presând din când în când cu lingura pentru a ocupa ajuta cuburile să se așeze mai bine și să ocupe cât mai eficient spațiul în borcan.
4. Dacă folosiți sare, puneți deasupra fiecărui borcan câte ½ de linguriță rasă de sare neiodată specială pentru conserve și murături.
5. Dacă a mai rămas loc în borcane, turnați cu o lingură sucul de roșii colectat în castron.
6. Înfiletați capacele și verificați capacele să nu curgă.
7. Puneți un șervet pe fundul unei oale și așezați borcanele în oală astfel încât să nu se atingă între ele. Dacă e nevoie, folosiți două oale. Turnați apă rece până la ¾ din înălțimea borcanelor.
8. Fierbeți borcanele cu roșii timp de 60 de minute de când apa începe să fiarbă în oale. Așezați deasupra oalelor capace sprijinite pe linguri de lemn, care să lase doar puțin abur să iasă în afară.
9. După 60 de minute de fierbere, îndepărtați lingura de lemn, așezați capacul și acoperiți oala cu o pătură groasă. Lăsați borcanele să se răcească lent, în oală până a doua zi.
10. Ștergeți borcanele cu un prosop și verificați din nou capacele. Acestea trebuie să fie tari, ferme, să nu păcăne sau să se miște. Etichetați borcanele și mutați-le în cămară.
La ce se folosesc
Roșiile în suc propriu sunt excelente pentru supe, ciorbe, tocănițe, mâncăruri de post sau sosuri pentru carne sau pește.
Dacă le pasați puțin cu blenderul, obțineți un sos fin care poate fi folosit la pizza sau paste.
Sunt delicioase și pe bruschete, cu puțin ulei de măsline și usturoi.
Vă las mai jos câteva idei de rețete la care puteți folosi cuburile de roșii în suc propriu:
Cum se păstrează
Păstrați borcanele într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi cămara, pivnița sau un dulap pe balcon pentru cei care locuiesc la bloc. Roșiile în suc propriu se pot păstra până la un an dacă sunt corect sterilizate. Odată deschise, păstrați-le la frigider și consumați-le în termen de 4-5 zile.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Folosiți roșii foarte coapte pentru a obține o culoare frumoasă și un gust intens.
- Asigurați-vă că atât borcanele, cât și capacele sunt bine sterilizate pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
- Sterilizați întotdeauna 2-3 capace în plus pentru situația în care descoperiți capace care nu etanșează bine și trebuie înlocuite.
- După umplere, introduceți coada unei linguri sau lama unui cuțit în borcan și apăsați ușor roșiile pentru a elimina eventualele bule de aer rămase în interior. Asta ajută la o conservare mai sigură.
- Dacă doriți, puteți decoji roșiile înainte să le tăiați cubulețe.
- După preferințe, puteți adăuga în borcane: verdețuri tocate fin (pătrunjel, leuștean, frunze de țelină, busuioc), câte un cățel de usturoi sau cuburi de ardei gras.
- Lăsați borcanele să se răcească după sterilizarea in cuptor, abia apoi le umpleți cu roșii.
- Dacă observați că s-a format mucegai sau dacă borcanele nu sunt etanșe, aruncați-le pentru a evita riscurile.
Alte rețete simple de conserve pentru iarnă
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
Rețeta Video
Ingrediente
- ~3 kg roșii (bine coapte)
- sare neiodată - opțional (½ linguriță la fiecare borcan de 400 g)
Instrucțiuni de preparare
- Spălați borcanele și capacele, apoi sterilizați-le în cuptor la 150°C timp de 15 minute. Detalii aici.
- Spălați roșiile, îndepărtați părțile necomestibile și tăiați-le cubulețe de ~ 3 cm. Pe măsură ce le tăiați, puneți cuburile într-o sită așezată deasupra unui castron.
- Umpleți borcanele cu cuburi de roșii, presând din când în când cu lingura pentru a ocupa ajuta cuburile să se așeze mai bine și să ocupe cât mai eficient spațiul în borcan.
- Dacă folosiți sare, puneți deasupra fiecărui borcan câte ½ de linguriță rasă de sare neiodată specială pentru conserve și murături.
- Dacă a mai rămas loc în borcane, turnați cu o lingură sucul de roșii colectat în castron.
- Înfiletați capacele și verificați capacele să nu curgă.
- Puneți un șervet pe fundul unei oale și așezați borcanele în oală astfel încât să nu se atingă între ele. Dacă e nevoie, folosiți două oale. Turnați apă rece până la ¾ din înălțimea borcanelor.
- Fierbeți borcanele cu roșii timp de 60 de minute de când apa începe să fiarbă în oale. Așezați deasupra oalelor capace sprijinite pe linguri de lemn, care să lase doar puțin abur să iasă în afară.
- După 60 de minute de fierbere, îndepărtați lingura de lemn, așezați capacul și acoperiți oala cu o pătură groasă. Lăsați borcanele să se răcească lent, în oală până a doua zi.
- Ștergeți borcanele cu un prosop și verificați din nou capacele. Acestea trebuie să fie tari, ferme, să nu păcăne sau să se miște. Etichetați borcanele și mutați-le în cămară.
Bine de știut:
- Folosiți roșii foarte coapte pentru a obține o culoare frumoasă și un gust intens.
- Asigurați-vă că atât borcanele, cât și capacele sunt bine sterilizate pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
- Sterilizați întotdeauna 2-3 capace în plus pentru situația în care descoperiți capace care nu etanșează bine și trebuie înlocuite.
- După umplere, introduceți coada unei linguri sau lama unui cuțit în borcan și apăsați ușor roșiile pentru a elimina eventualele bule de aer rămase în interior. Asta ajută la o conservare mai sigură.
- Dacă doriți, puteți decoji roșiile înainte să le tăiați cubulețe.
- După preferințe, puteți adăuga în borcane: verdețuri tocate fin (pătrunjel, leuștean, frunze de țelină, busuioc), câte un cățel de usturoi sau cuburi de ardei gras.
- Lăsați borcanele să se răcească după sterilizarea in cuptor, abia apoi le umpleți cu roșii.
- Dacă observați că s-a format mucegai sau dacă borcanele nu sunt etanșe, aruncați-le pentru a evita riscurile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu