O prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness are tot ce-şi poate dori cineva de la un desert: texturi diferite, arome bogate, e şi moale, e şi crocantă, e şi spornică, e şi uşor de făcut. E prăjitura perfectă pentru orice ocazie. Noi am avut-o pe masa de Crăciun şi a fost foarte apreciată.
Ştiu că unii dintre voi îmi vor spune că nu pot da prajitură cu ness prichindeilor pentru că devin şi mai Duracell decât sunt deja. Sunt convinsă că fiecare poate adapta reţeta după trebuinţă.
Puteţi renunţa de tot la coniacul din cremă sau să folosiţi o clasică esenţă de rom care are mai puţin alcool. Nessul se poate înlocui cu cacao, pudră de roşcove, nessquick sau mă rog, ştiţi voi mai bine ce invenţii au mai apărut şi care să fie acceptabile pentru micuţi.
Mod de preparare prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness
Pentru interior şi exterior am preferat de data asta să fac un blat genoise şi nu un blat din pandişpan clasic aşa cum fac de obicei. Deşi conţine aceleaşi ingrediente cam în aceleaşi proporţii, modul diferit de preparare ne duce la rezultate diferite.
Spre deosebire de pandişpan, blatul genoise nu e aerat, uscat şi spongios, ci dimpotrivă, e puţin mai compact, mai elastic, mai "gumat" şi rămâne puţin umed. Mie mi se pare mai uşor de făcut decât pandişpanul pentru că pun ouăle întregi împreună cu zahărul şi în timp ce mixerul meu cu stativ despre care v-am povestit aici le amestecă singur-singurel, eu am timp să fac altceva.
Ştiţi şi voi cât de mult contează câteva minute câştigate. Mai speli 2-3 vase de prin chiuvetă, pregăteşti alte ingrediente sau faci puţină ordine pe blatul de lucru. Sau pur şi simplu îţi tragi puţin sufletul 🙂 Ce mai, uneori câteva minute contează foarte mult în economia timpului petrecut în bucătărie.
Secretul reuşitei unui blat genoise este să mixaţi ouăle cel puţin 10-12 minute (depinde ce mixer aveţi) până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul. Vedeţi în videoclipul de mai jos cum trebuie să arate ouăle corect.
Dacă totuşi doriţi o prăjitură cremă de ness, dar cu blat de pandişpan, aruncaţi o privire şi la reţeta de prăjitură cu cremă de ness şi crocant de migdale. Poate vi se pare mai simplă, sau poate, dacă sunteţi mai avansaţi într-ale bucătărelilor mixaţi cele două reţete şi vă faceţi propria variantă care să vă satisfacă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness
Echipamente necesare
Ingrediente
blatul
- 4 ouă mari (la temperatura camerei)
- 90 g zahăr
- 120 g făină tip 000
- 1 linguriță extract de vanilie (sau esenţă, pudră, pastă, etc.)
- un praf de sare
crema de nuci cu ness
- 500 g mascarpone (la temperatura camerei)
- 300 g miez de nucă măcinat
- 150 ml lapte 3.5% grăsime
- 150 g zahăr
- 40 ml coniac (sau rom, esenţă de rom)
- 30 g stafide
- 3 lingurițe ness cu granulație fină (sau mai mult, mai puţin, după gust)
în plus
- 12 pișcoturi de șampanie
- 150 ml cafea tare (expresso sau ness)
- 2 lingurițe ness pentru presărat deasupra
- puţină ciocolată pentru ras deasupra
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindeti cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Puneţi ouăle întregi, extractul de vanilie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 7 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
- Adăugaţi făina în ploaie şi încorporaţi folosind un tel sau o spatulă.
- Turnaţi compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 12-15 minute, funcţie de cuptor. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios. Blatul nu trebuie să fie rumenit şi uscat, el va rămâne uşor umed.
- Lăsaţi blatul să se răcească complet înainte să îl tăiaţi.
crema de nuci cu ness
- Puneţi laptele la fiert împreună cu zahărul.
- Când laptele clocoteşte, iar zahărul este complet dizolvat, stingeţi focul şi adăugaţi nucile măcinat, stafidele şi ness-ul. Stafidele nu au nevoie de hidratare prealabilă, dimpotrivă vor vor absorbi lichidul din cremă şi se vor umfla. Amestecaţi şi lăsaţi crema să se răcească.
- Adăugaţi coniacul când crema este rece.
- Mixaţi uşor crema mascarpone până se desface, apoi adăugaţi putin câte puţin din crema de nuci, până când toată crema va fi uniform încorporată.
asamblare şi decor
- Îndreptaţi marginile blatului, apoi tăiaţi-l în două bucăţi egale pe lungime.
- Păstraţi deoparte cam un sfert din cantitatea de cremă, o vom folosi deasupra, la ultimul strat.
- Restul de cremă o împărţiti în 2 părti egale.
- Puneţi jumătate din cremă peste unul din blaturi.
- Deasupra stratului de cremă aşezaţi pişcoturile de şampanie trecute câte 1 secundă prin cafea (ca la tiramisu).
- Peste pişcoturi puneţi cealaltă jumătate de cremă, iar deasupra ultimul blat. Presaţi uşor ca blatul să se lipească de cremă.
- Peste blat, întindeţi uniform crema păstrată deoparte.
- Presăraţi peste cremă cele 2 linguriţe de ness (pentru uşurinţă folosiţi o strecurătoare). Nessul se va topi in contact cu crema şi va forma o glazură lipicioasă şi delicioasă.
- Radeţi puţină ciocolată deasupra pentru un aspect mai frumos.
- Păstraţi prăjitura la rece cel puţin 4 ore înainte de servire. De preferat ar fi să o lăsaţi de pe o zi pe alta pentru a avea timp blaturile să se înmoaie în contact cu crema.
- Feliaţi prăjitura cu un cuţit cu lama fină şi bine ascuţită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Aceasta fiind ultima reţetă din acest an, vă doresc un 2018 care sa vină cu bucurie şi să vă fie spornic şi frumos în toate!
Şi desigur, poftă bună la prăjitura cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness!
Lasă un comentariu