Timp estimat pentru citit: 8 minute
Pandișpanul cu caise și cireșe este desertul perfect pentru zilele de vară, când fructele proaspete sunt în plin sezon. Acest pandișpan pufos și aromat combină dulceața caiselor și a cireșelor cu textura crocantă a fulgilor de migdale. Este o rețetă simplă, dar care impresionează prin savoarea și aspectul său.
Acest pandișpan se potrivește de minune la o cafea de dimineață sau ca desert după masa de prânz. Fructele proaspete și fulgii de migdale aduc o notă de prospețime și o textură ușor crocantă, făcându-l ideal pentru orice ocazie.
Dacă vă plac rețetele cu fructe, puteți încerca și prăjitura răsturnată cu caise sau prăjitura pufoasă cu căpșuni.
Mergi direct la:
Ingrediente
Cu doar câteva ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă, putem obtine rapid cel mai pufos pandișpan cu fructe. În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie.
- 6 ouă (mărime L)
- un praf de sare
- 100 g zahăr
- 1 lingură suc de lămâie
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 130 g făină albă tip 000
- 8-9 caise
- 15-20 cireșe
- 3-4 linguri fulgi de migdale
- opțional - zahăr pudră pentru pudrat deasupra
Cum se facem pandișpan cu caise și cireșe - rețeta pas cu pas
Reţeta de azi e foarte simplă şi cred că toată lumea ştie cum se face pandişpanul, că doar e checul copilăriilor noastre.
Tot ce am făcut eu ca să obţin un aspect mai frumos, a fost să pun câte o cireaşă în fiecare jumătate de caisă şi să presar deasupra fulgi de migdale care s-au rumenit minunat şi au dat la final un gust foarte plăcut.
1. Separați ouăle. Puneți albușurile într-un castron încăpător pentru că aici veți face tot blatul pentru pandișpan.
2. Bateți albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri.
3. Adăugați tot zahărul și sucul de lămâie şi mixați din nou la putere mare, până când albuşurile se întăresc și devin lucioase.
4. Adăugați gălbenuşurile, uleiul, vanilia şi coaja rasă de lămâie în spuma de albuşuri şi mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziţia.
5. Încorporați făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă, nu cu mixerul!
6. Turnați aluatul într-o tavă de ~25x35cm tapetată cu hârtie de copt iar peste aluat așezați jumătăţi de caise. În fiecare caisă puneti câte o cireaşă.
7. Printre caise presărați fulgi de migdale.
8. Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute, până când pandişpanul începe să se rumenească. Faceți proba cu scobitoarea ca să fiți siguri că e copt bine și în mijloc.
9. Lăsați pandişapanul să se răcească 10 minute în tavă, apoi vă ajutați de hârtia de copt ca să îl mutați pe un grătar până se răcește complet.
10. Tăiați pandișpanul în porții, după ce se răcește și optional îl puteți presăra cu zahăr vanilat.
Ce puteți înlocui în rețetă
Dacă vreți să adaptați rețeta gusturilor voastre sau ingredientelor pe care le aveți la îndemână, iată mai jos câteva sugestii:
- Caise - le puteți înlocui piersici sau nectarine
- Cireșe -vișinele sunt o alternativă excelentă, aducând o notă ușor acrișoară.
- Uleiul - se poate înlocui cu aceeași cantitate de unt topit și răcit
- Fulgii de migdale - puteți folosi fulgi de cocos sau nuci tocate pentru o textură diferită.
Cum se păstrează
Pandișpanul se poate păstra la temperatura camerei, pentru 2-3 zile.
Pentru o păstrare mai îndelungată, îl puteți ține la frigider într-un recipient închis ermetic, timp de până la o săptămână. Se poate congela pentru până la 3 luni, împachetat în folie alimentară și apoi în pungi de plastic.
Pentru a-l servi, îl lăsați să se dezghețe la temperatura camerei.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Asigurați-vă că albușurile sunt bătute foarte bine, până la consistența fermă și lucioasă, pentru a obține un pandișpan pufos.
- Amestecați făina cu mișcări ușoare, de jos în sus, pentru a nu pierde aerul încorporat în albușuri.
- Coaceți pandișpanul în mijlocul cuptorului pentru a asigura o coacere uniformă.
- Faceți testul cu scobitoarea: introduceți o scobitoare în centrul pandișpanului. Dacă iese curată, pandișpanul este gata.
Întrebări frecvente
Da, dar asigurați-vă că le decongelați și le scurgeți bine înainte de a le folosi, pentru a evita excesul de lichid.
Uleiul ajută la păstrarea umidității în pandișpan, dar puteți să-l înlocuiți cu aceeași cantitate de unt topit.
Pentru un pandișpan pufos, este recomandat să folosiți făină albă tip 000. Făina integrală va face pandișpanul mai dens.
Alte rețete ușoare de prajituri cu fructe
Vreți să încercați și alte rețete asemănătoare? Iată câteva sugestii:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pandişpan cu caise şi cireşe
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o tavă de 25x35 cm
- 6 ouă (mărime L)
- un praf de sare
- 100 g zahăr
- 1 lingură suc de lămâie
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- coaja rasă de la o lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- 130 g făină albă tip 000
- 8-9 caise
- 15-20 cireșe
- 3-4 linguri fulgi de migdale
- opțional - zahăr pudră pentru pudrat deasupra
Instrucțiuni de preparare
- Separați ouăle. Puneți albușurile într-un castron încăpător pentru că aici veți face tot blatul pentru pandișpan.
- Bateți albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri.
- Adăugați tot zahărul și sucul de lămâie şi mixați din nou la putere mare, până când albuşurile se întăresc și devin lucioase.
- Adăugați gălbenuşurile, uleiul, vanilia şi coaja rasă de lămâie în spuma de albuşuri şi mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziţia.
- Încorporați făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă, nu cu mixerul!
- Turnăți aluatul într-o tavă de ~25x35cm tapetată cu hârtie de copt iar peste aluat așezați jumătăţi de caise. În fiecare caisă puneti câte o cireaşă.
- Printre caise presărați fulgi de migdale.
- Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 de minute, până când pandişpanul începe să se rumenească. Faceți proba cu scobitoarea ca să fiți siguri că e copt bine și în mijloc.
- Lăsați pandişapanul să se răcească 10 minute în tavă, apoi vă ajutați de hârtia de copt ca să îl mutați pe un grătar până se răcește complet.
- Tăiați pandișpanul în porții, după ce se răcește și optional îl puteți presăra cu zahăr vanilat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu