Reţeta asta de ruladă cu banane, cremă de ciocolată și nuci crocante îşi aşteaptă cam demult rândul la publicare. O uitasem prin sertarele blogului, iată, de pe vremea gladiolelor!
Ruladele sunt delicioase, se fac uşor şi nici nu necesită mari aptitudini pentru decorare, cum e cazul torturilor. În plus, o ruladă e mai spornică, poţi scoate chiar 10-12 porţii potrivite, suficiente pentru o masă de familie. Nu prea ai cum să dai greş cu o ruladă în faţa musafirilor.
Anul trecut am făcut pentru masa noastră de Revelion o ruladă cu cremă de ciocolată învelită în frişcă şi decorată cu brăduţi din ciocolată topită. Îmi amintesc şi acum cât de frumoasă a fost şi ce succes a avut!
Vă recomand să aruncaţi o privire şi la reţeta de ruladă cu afine şi glazură de ciocolată sau la cea de ruladă cu cacao, frişcă şi stafide. Veţi avea în acest fel mai multe opţiuni de rulade deosebite, decorate simplu dar festiv din care să alegeţi.
Mod de preparare ruladă cu banane, cremă de ciocolată și nuci crocante
Şi reţeta de azi e una foarte simplă, dar extraordinar de gustoasă, mai ales dacă vă place combinaţia de ciocolată şi nuci crocante. Blatul este unul simplu, din pandişpan. Crema este un ganache, iar banana din mijloc tine loc de "cireaşa de pe tort" 🙂
Pentru că orice ruladă începe cu un blat pufos, vă las mai jos rețeta video pentru cel mai simplu blat de ruladă - un blat din pandișpan.
Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul meu de YouTube, poate că vei dori să o faci chiar acum. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ruladă cu banane, cremă de ciocolată și nuci crocante
Echipamente necesare
Ingrediente
blatul
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 6 linguri de făină
- 1 vârf de linguriţă pastă de vanilie (ca aceasta)
- un praf de sare
crema
- 600 ml smântână pentru frişcă
- 150 g zahăr
- 150 g ciocolată neagră
- 20 ml coniac sau rom
decor - crocant de nuci
- 200 g miez de nucă
- 80 g zahăr pudră
- 4 linguri de apă
în plus
- 2-3 banane
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Batem albuşurile împreună cu un praf de sare, până când devin spumă fermă şi nu mai cad de pe teluri.
- Adăugăm zahărul şi mixăm până când acesta este dizolvat şi albuşurile se întăresc din nou.
- Adăugăm gălbenuşurile, vanilia şi mixăm scurt, doar cât să omogenizăm compoziţia.
- Încorporăm făina amestecând de jos în sus cu o spatulă, cât mai încet ca să nu scoatem aerul înglobat în spuma de albuşuri.
- Întindem uniform compoziţia în tavă şi coacem timp de 12-15 minute, până când blatul devine auriu şi începe să se desprindă de margini. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să fie auriu şi să treacă testul cu scobitoarea.
- Scoatem tava din cuptor, lăsăm blatul să se răcorească câteva minute, îl desprindem cu grijă de hârtia de copt folosind o spatulă sau o paletă mai lată, apoi îl rulăm ajutându-ne de hârtia de copt şi îl lăsăm aşa rulat până se răceşte de tot şi poate fi umplut. Între timp, noi ne ocupăm de cremă.
crocant de nuci
- Mărunţiţi nucile, de preferat tocându-le cu cuţitul. Puteţi încerca si la tocătorul electric, dar cu atenţie să nu le transformaţi în făină.
- Puneţi pe foc, într-o tigaie antiaderentă: nucile mărunţite, zahărul pudră şi cele 4 linguri de apă. Amestecaţi continuu până când nucile se îmbracă în zahărul uşor caramelizat şi capătă o culoare aurie.
- Răsturnaţi crocantul de nuci pe o hârtie de copt (sau o tavă, un platou, etc) cât mai răsfirat şi lăsaţi-l să se răcească.
crema de ciocolată
- Mărunţim ciocolata cu un cuţit.
- Punem smântâna la încălzit împreună cu zahărul. Când e fierbinte (dar atenţie, nu trebuie să fiarbă!!) o dăm deoparte de pe foc şi imediat adăugăm ciocolata mărunţită, toată odată. Nu amestecăm deloc, ci lăsăm ciocolata să se topească încet în contact cu smântâna fierbinte. În 10-15 minute ar trebui să fie gata. Amestecăm cu telul să se omogenizeze crema şi verificăm dacă toată ciocolata este topită.
- Când amestecul de smântână şi ciocolată s-a răcit, adăugăm coniacul, amestecăm puţin, apoi dăm vasul la frigider pentru cel putin 4 ore.
- Scoatem crema din frigider şi o mixăm timp de 5-7 minute până se relaxează şi devine fină şi maleabilă.
- Păstraţi deoparte pentru decor 4-5 linguri de cremă.
- Adăugaţi în cremă 3-4 linguri de crocant de nuci şi omogenizaţi.
asamblare şi decor
- Desfaceţi blatul de ruladă, turnaţi crema, nivelaţi şi aşezaţi bananele curăţate de coajă pe una din laturile lungi. Apoi rulaţi cu grijă blatul.
- La exterior întindeţi uniform crema păstrată deoparte, apoi presăraţi crocantul de nuci, ajutându-l cu palmele să rămână lipit de cremă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la ruladă cu banane, cremă de ciocolată și nuci crocante!
Lungu Andreea a zis
Bună ziua. În cremă punem când punem zaharul, nu este specificat in instrucțiuni.
Iuliana a zis
Zahărul se pune odată cu smântâna la încălzit.
Antonia a zis
Multumesc! Un an nou fericit!!
Antonia a zis
Am facut rulada pentru acest revelion, a iesit minunata, multumesc!
Iuliana a zis
Ma bucur ca v-a placut.
La multi ani, un 2018 asa cum vi-l doriti!