Tort Amaretti cu cremă de nuci și ness. Tort cu cremă de nuci. Tort cu cremă de cafea. Tort cu frișcă naturală și spumă de ness. Tortul perfect pentru sărbători.
Mai țineți minte vremurile alea când frecam 2 lingurițe de ness cu o linguriță de zahăr și câteva picături de apă și obțineam o spumă delicicată și delicioasă pe care o savuram încet, încet, pentru ca răsfățul să dureze cât mai mult posibil? Ei bine, exact așa este și tortul Amaretti cu cremă de nuci și ness! Aroma lui amintește tocmai de spuma aceea fabuloasă din ceașca de ness 🙂
Tortul ăsta a devenit preferatul familiei și cel pe care îl fac cel mai des atunci când avem vreo masă de sărbătoare în familie sau când vreau să fac un cadou special cuiva.
Aroma de ness se potrivește de minune cu Amaretto din sirop și cu nucile sau migdalale măcinate.
De obicei folosesc miez de nucă la cremă și câteva pricomigdale pentru decor. De data aceasta, când am avut în sfârșit puțin timp și pentru fotografii, s-a întâmplat să am o pungă de migdale în dulap, așa că am folosit câteva pentru decor. Le-am mărunțit și le-am presărat deasupra.
Dacă preferați, puteți folosi migdale măcinate și la cremă, în locul nucilor.
Tortul e la fel de ușor de făcut ca aproape toate torturile mele. Dacă aveți nevoie de mai multă inspirație, găsiți aici mai multe rețete de tort.
Dacă și vouă vă plac deserturile cu cafea (ness) vă las mai jos trei sugestii pe care le puteți încerca, poate chiar acum, de revelion 😉
- Prăjitură cu pişcoturi şi cremă de nuci cu ness
- Ruladă Tiramisu
- Prăjitură cu cremă de ness şi crocant de migdale
Mod de preparare tort Amaretti cu cremă de nuci și ness
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul - formă rotundă de 18 cm
- 3 ouă
- 60 g zahăr
- 90 g făină tip 000
- 20 g cacao
- un praf de sare
crema de nuci și ness
- 500 g mascarpone
- 200 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
- 150 g miez de nucă măcinat
- 3 linguri ness cu granlație fină
- 100 g zahăr pudră (sau după gust)
sirop
- 200 ml apă
- 100 g zahăr
- 2 linguri Amaretto
decor – opțional
- 200 ml smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
- 40 g zahăr pudră
- 1 și ½ lingurițe de ness
- migdale sau nuci tocate grosier
- pricomigdale
- decor de ciocolată sau ciocolată rasă
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindem cuptorul la 180 de grade și tapetăm cu hârtie de copt o formă de tort.
- Mixăm ouăle împreună cu zahărul timp de cel puțin 7 minute până îşi triplează volumul.
- Încorporăm făina cernută împreună cu sarea şi pudra de cacao.
- Coacem blatul până devine ferm şi trece testul scobitorii (aprox. 20 de minute).
- Lăsăm blatul să se răcească complet înainte de a-l felia.
siropul și crema de nuci cu ness
- Punem apa la fiert împreună cu zahărul. Lăsăm să fiarbă până se leagă ca un sirop.
- Lăsăm siropul să se răcească (între timp ne putem ocupa de cremă), apoi adăugăm Amaretto.
- Batem smântâna până se întărește și devine o frișcă fermă, care nu cade de pe teluri.
- Amestecăm mascarpone cu frișca, zahărul pudră, nessul și nucile măcinate.
asamblare și decor
- Batem smântâna împreună cu zahărul vanilat și o transformăm în frișcă. La final adăugăm ½ de linguriță de ness și omogenizăm.
- Împărțim crema de mascarpone cu nuci în 3 părți egale și feliem blatul în trei straturi pe orizontală.
- Punem unul din blaturi pe un platou potrivit ca mărime, îl însiropăm ușor, iar peste el punem o treime din cremă.
- Procedăm la fel și cu celelalte blaturi și restul de cremă.
- Îmbrăcăm tortul de jur împrejur cu decor de ciocolată sau ciocolată rasă.
- Deasupra, peste ultimul strat de cremă presărăm o linguriță de nes, apoi decorăm cu frișca pregătită mai sus, pricomigdale și câteva migdale tocate grosier.
- Lăsați tortul să stea la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pe cuvânt de blogger culinar că ăsta este unul dintre cele mai bune torturi pe care le-am făcut vreodată. Trebuie neapărat să îi dați o șansă și să îl încercați cu prima ocazie de sărbătoare în familia voastră. Vă aștept cu impresii! 🙂
Lasă un comentariu