Ruladă Tiramisu, o variantă mai elegantă și mai aspectuoasă a celebrului tiramisu italian. Cum să faci o ruladă cu cremă de mascarpone și aromă de cafea.
Știți care e după părerea mea neajunsul oricărei rețete de tiramisu? Că nu e prea fotogenic. Sau mă rog, mie până acum nu mi-a reușit un tiramisu chiar atât de frumos încât să îi smulg niște cadre pe măsură. Așa că m-am gândit să transform rețeta în ceva ce știam că îmi va reuși într-o formă mult mai prezentabilă: ruladă tiramisu. Acum, ziceți voi, mi-a reușit sau nu? Mă alint, știu! 😀
Rulada tiramisu păstrează toate atuurile rețetei de bază: are gust de cafea, are cremă onctuoasă de mascarpone și e presărată cu cacao. Bine, și cu un pic de ciocolată pe ici, pe colo, prin punctele esențiale, pentru a fi siguri că decadența e supremă.
Dacă totuși nu vreți un tiramisu sub formă de ruladă, găsiți pe blog rețeta de tiramisu clasic și pe cea de tiramisu cu căpșuni, ambele extraordinar de bune.
Pentru amatorii de "senzații reci" am și o rețetă de tiramisu înghețat cu zmeură pentru care iarăși îmi pun reputația de blogger zălog. Dacă vă încumetați să o încercați, sunt absolut convinsă că o să vă placă!
Știu că mulți dintre voi nu prea obișnuiți să faceți rulade. Mărturisesc că nu înțeleg de ce. Mie ruladele mi se par printre deserturile cel mai ușor de realiza și le prefer adesea chiar și rețetelor de tort.
Ruladele se fac mai ușor, se feliază mai frumos, sunt parcă mai spornice și reușesc să arate excelent chiar și cu un decor mai stângaci, sau chiar și fără decor. Eu una votez oricând cu o ruladă! 🙂
Mod de preparare ruladă tiramisu
Totul începe cu un banal blat din pandișpan întins în tava cea mare a cuptorului. Când e gata îl desprindem de foaia de copt folosind o paletă mai lată, și îl rulăm în aceeași foaie. Două elastice la capete îl vor ajuta să învețe să stea rulat cum se cuvine 😉
Vă las mai jos rețeta video pentru cel mai simplu blat de ruladă - un blat din pandișpan.
Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul meu de YouTube, poate că vei dori să o faci chiar acum. Click aici pentru abonare!
Cât timp a stat blatul la răcit, m-am ocupat de cremă. Am preferat ca pentru rulada de azi să fac o cremă fermă de mascarpone cu frișcă, și nu una cu ouă, așa cum se face în mod clasic crema pentru tiramisu. După ce blatul s-a răcit complet, îl umplem cu cremă, radem ceva ciocolată peste cremă și rulăm blatul la loc. Gata, acum avem o ruladă. Nu ne rămâne decât să o decorăm. Sau nu. Când o vom felia, tot bine va arăta, că doar ăsta e marele, marele avantaj al ruladelor!
Să zicem că eu am decorat rulada tiramisu de azi. Dacă a o presăra cu cacao și a-i face câteva dungi cu ciocolată topită înseamnă că am decorat prăjitura, atunci așa rămâne, e decorată!
A fost foarte simplu, dar recunoașteți că efectul e maxim și că rulada mea arată foarte apetisant cu acest decor minimalist la care practic nu ai ce să greșești?
La final, capodopera delicioasă arăta ca în fotografia de mai jos. Un desert simplu, dar elegant, cu arome surprinzătoare. Este incredibil cât de bine se simte ness-ul în blatul de ruladă!
Când am mixat gălbenușurile cu nessul s-a format o spumă bogată care mi-a amintit de vremurile când eram băutoare de ness Amigo și frecam cu abnegație în fiecare dimineață două lingurițe de ness cu o linguriță de zahăr și 2 picături de apă. Ce vremuri! Nu am mai băut ness de o veșnicie! Între timp am devenit băutoare convinsă de cafea la ibric , dar am în dulap un borcan de ness pe care îl țin doar pe post de aromatizant pentru prăjituri.
Dacă vă plac prăjiturile cu ness, am pentru voi două rețete grozave: prăjitură cu cremă de ness și crocant de migdale și încă o rețetă de prăjitură cu pișcoturi de șampanie și cremă de nuci cu ness. Pe cea din urmă am avut-o anul trecut pe masa de Crăciun și a fost pe cât de rapid de făcut, pe atât de apreciată de toată familia.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
blatul - pentru tava mare de la cuptor (35x40 cm)
- 5 ouă
- 5 linguri de zahăr
- 5 linguri de făină
- 1 lingură și jumătate de ness
- un praf de sare
- 1 linguriță extract de vanilie
umplutura
- 400 g mascarpone
- 200 g smântână pentru frișcă (min. 30% grăsime)
- 150 g zahăr pudră
- 20 g ciocolată rasă
decor
- 2-3 linguri de cacao
- 30 g ciocolată neagră
Instrucțiuni de preparare
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi punem hârtie de copt în tavă.
- Mixăm gălbenuşurile, cu jumătate din cantitatea de zahăr, extractul de vanilie, un praf de sare și ness-ul.
- Batem albuşurile împreună cu un praf de sare, până când devin spumă fermă şi nu mai cad de pe teluri.
- Adăugăm zahărul rămas şi mixăm până când acesta este dizolvat şi albuşurile se întăresc din nou.
- Încorporăm spuma de albușuri în crema de gălbenușuri și ness.
- Încorporăm făina amestecând de jos în sus cu o spatulă, cât mai încet ca să nu scoatem aerul înglobat în spuma de albuşuri.
- Întindem uniform compoziţia în tavă şi coacem timp de 12-15 minute, până când blatul devine auriu și începe să se desprindă de margini. Nu trebuie să se rumenească, ci doar să fie auriu și să treacă testul cu scobitoarea.
- Scoatem tava din cuptor, lăsăm blatul să se răcorească 2-3 minute, îl desprindem cu grijă de hârtia de copt folosind o spatulă sau o paletă mai lată, apoi îl rulăm ajutându-ne de hârtia de copt şi îl lăsăm aşa rulat până se răceşte de tot şi poate fi umplut. Între timp, noi ne ocupăm de cremă.
umplutura
- Batem smântâna pentru frișcă până se întărește.
- Peste frișcă punem mascarpone puțin câte puțin, apoi zahărul pudră și omogenizăm.
asamblarea
- Desfacem blatul de ruladă, întindem crema și nivelăm. Presărăm ciocolată rasă și rulăm blatul.
- Lăsăm rulada la frigider 3-4 ore înainte să ne ocupă de decor sau să o servim.
decor
- Topim ciocolata la bain marie.
- Pudrăm rulada cu cacao și folosind o linguriță sau o furculiță prelingem peste ruladă câteva dungi de ciocolată topită.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
cherei nicoleta
Am încercat-o! E minunată ! Mulțumesc mult pentru rețetă !🙏
Iuliana Sbîrnea
Tare mult mă bucur că v-a plăcut! Mulțumesc și eu pentru comentariu. Numai bine!
Mira
Chiar ați pus umplutura din toate cantitățile indicate?? A ieșit prea mult, nici nu se rula cum trebuie.
Iuliana
Da, exact atât am pus, se vede și în poze ca e o umplutură generoasă. Poate ați avut tava mai mică?
Mirela
Oooo! Ți-a reușit pe deplin! E frumușică foc rulada. Și, ca să-ți spun pe cea dreaptă, mie mi-au plăcut mult și celelalte variate de tiramisù pe care le-ai făcut mai demult. Mie nu-mi reușesc niciodată așa frumoase. Apoi, mi-ai amintit că nu am mai făcut demult o ruladă. Nu știu de ce? Că înainte le făceam mai des. Iar acum trebuie să las iar să treacă un pic de timp, pentru că abia azi am terminat de mâncat o prăjitură cu ness și cacao. Și, la mine, nu prea merge una după alta așa. Dar o fac, nu-mi scapă! 😀 Pentru că, văzând-o îmi plouă ☔ în gură 👄, nu alta. O fi că avem gusturi comune în ale 'prăjiturelii', dar când văd o nouă rețetă de a ta vreau să o fac și eu neapărat. Asta, pentru că ești tare BRAVA, parol! 😘
Iuliana
Esti tu draguta, Mirela! Multumesc mult!
Nu stiu ce-o sa fac cu prajiturile ca m-am cam rotunjit din cale-afara de mult si ar trebui s-o las mai moale.
Sper sa fiu in stare sa inventez niste prajituri dietetice, alta sansa n-am! :))
Mirela
Și eu sunt cam rotunjoară. Dar am o glicemie tare mică, iar doctorița îmi zice să umblu cu bombonele în buzunar. Asta nu! Doamne ferește! Dar, oricum de dulciuri tot nu mă las. De ceva timp încerc sa pun mai puțin zahăr decât în rețete și mai multe arome. Din totdeauna mi-au plăcut mai aromate decât dulci. Și, apoi, trebuie să avem și noi câte un viciu, că doar nimeni nu-i perfect. 😁.