Mâncare de linte cu cârnați, gustoasa și hrănitoare. Mâncare de linte roșie și cârnați de casa tradiționali. Cum se face mâncarea de linte cu cârnați la Multicooker.
Multicookerul e un aparat de gătit pe care mi l-am refuzat mult timp. Mie chiar îmi place să gătesc. Statul în bucătărie nu e o corvoadă, ci un refugiu într-un spațiu care mi-e drag și în care îmi pun poftele și imaginația la lucru. Mereu am considerat că acest tip de aparat, care să gătească parțial în locul meu, nu e pentru mine, ci e potrivit mai degrabă pentru cei începători într-ale bucătăriei. M-am înșelat!
Când mi s-a propus să testez un Multicooker de la Heinner alături de produsele naturale și sănătoase ale Sanovita, am acceptat imediat pentru că eram curioasă ce știe să facă. Nu credeam însă că acest aparat îmi va schimba modul în care gătesc și că voi ajunge ca activitatea mea în bucătărie să se învârtă în fiecare zi în jurul lui.
M-am tot jucat cu multicookerul. L-am pus sa-mi facă porridge-ul pentru micul dejun pe care să îl găsesc cald dimineața când mă trezesc, am mai făcut supe de legume, ciorbe cu carne și mâncărici de tot felul. Toate au ieșit foarte bune.
Noi suntem mari consumatori de linte. La o simplă căutare, veți găsi pe blog mai multe rețete în care am folosit-o. Atunci când am văzut pachetul cu toate bunătățile primite de la Sanovita, cea pe care am pus prima dată ochii a fost punguța cu linte roșie. Ce-i drept are o culoare frumoasă și ochioasă, ți-e mai mare dragul să gătești cu ea! Și cum mai aveam în congelator câțiva cârnați puși la păstrare de la Crăciun, meniul a fost simplu de stabilit: mâncare de linte cu cârnați!
Cât despre multicooker…nimic mai simplu! Modul de lucru cu el este foarte intuitiv. Cei cu experiență în bucătărie, se vor descurca de minune din prima încercare. Începătorii vor fi ajutați de cartea tehnică care nu e deloc complicată și mai ales de cărticica de rețete unde vor găsi câte o rețetă cam pentru fiecare tip de preparat.
Eu am folosit la început, pentru a rumeni puțin carnații și pentru a căli legumele, programul de prăjire (Sauté), apoi am adăugat lintea și apa și am mers pe programul manual (DIY) pentru a-mi seta singură timpul și temperatura.
Mâncarea mea a fost gata după jumătate de oră de stat la multicooker și a fost delicioasă. De fapt, toate mâncărurile pe care le-am încercat la acest aparat au ieșit parcă mai gustoase decât făcute pe aragaz sau la cuptor.
Dar cel mai mult la acest aparat îmi plac 3 lucruri:
- Are programe presetate pentru cele mai uzuale preparate: supe și tocane, paste, carne, gătit la abur și copt pâine. Face chiar și iaurt!
- Îl poți programa astfel încât mâncarea să fie gata la ce oră vrei tu
- Intră automat pe funcția de menținere la cald a mâncării după ce se încheie programul de gătit.
Cel puțin ultimele 2 funcții mi se par de cel mai mare ajutor și mi-ar fi ușurat mult viața dacă aș fi avut un multicooker atunci când aveam copilul mic. Să-l fi programat să fie mâncarea gata taman când vine el de la școală și să i-o țină caldă dacă se mai întinde la joacă cu băieții în fața blocului. O, cât de simplu ar fi fost totul! 😀
Cred că multicookerul e o adevărată mană cerească și pentru studenți sau pentru familiile tinere care sunt mereu cu timpul mereu la limită. Totuși, să poți lăsa mâncarea să se gătească fără să o tot verifici și să amesteci în ea și fără grija că dacă te-ai luat 10 minute cu altele o găsești afumată, chiar e mare lucru!
Totuși....ce să nu aștepți de la un multicooker
- Să gătească 100% în locul tău. Nu te va scuti de curățat și tăiat carnea sau legumele. Te va scuti în schimb, de amestecat, de stat pe lângă oală, de verificat să nu scadă prea mult apa, să nu se lipească, să nu se afume. Te va scuti și de stresul că ai uitat oala pe foc și au fiert cartofii prea tare. Se vor fierbe toate fix atât cât trebuie, multicookerul știe când trebuie să se oprească, totul e să îi alegi programul potrivit.
- Să facă mâncarea mai repede decât o făceai tu pe aragaz. Poate dura cam la fel, uneori poate mai mult, alteori mai puțin, în funcție de program, dar în orice caz, întreg procesul va fi mai lipsit de griji.
- Să nu facă abur. Face, dar mai puțin decât gătitul clasic. Aburul rezultat, de exemplu, când fierbe supa, trebuie să iasă și el afară. Capacul are o mică fantă de evacuare a aburului. Dacă pui aparatul lângă aragaz, cu hota pornită sau în apropierea unui geam întredeschis, totul e ok.
- Să nu mai ai de curățat nimic după ce termini de gătit. Ba ai, pentru că aparatul trebuie și el șters, lăsat uscat, curat și pregătit pentru data viitoare. Dar e construit în așa fel și din asemenea materiale, încât curățarea lui e floare la ureche.
Mod de preparare mâncare de linte cu cârnați
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 4 buc cârnați de care doriți (eu am avut cârnați de casă, amestec de porc și vită)
- 250 g linte roșie de la Sanovita
- 500 ml apă
- 2 linguri ulei
- 1 buc ceapă uscată
- 1 buc ardei gras
- 1 buc morcov mic
- 2 căței de usturoi
- 2 lingurițe rase boia de ardei (iute, dulce, afumată - după preferințe)
- 120 ml sos de roșii concentrat (roșii cu pulpă)
- sare, piper, cimbru - după gust
- pătrunjel verde pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Spălați lintea și puneți-o la înmuiat cu o oră înainte să vă apucați de gătit.
- Puneți uleiul în vasul aparatului și porniți multicookerul pe funcția "Sauté".
- Căliți cârnații timp de 4-5 minute întorcându-i din când în când să se rumenească pe toate părțile.
- Între timp curățați și tăiați mărunt legumele.
- Scoateți cârnații și păstrați-i acoperiți să se mențină calzi.
- În grăsimea lăsată de cârnați, sotați legumele împreuna cu boiaua de ardei timp de 5-7 minute.
- Turnați apa, adăugați lintea (scursă de apa în care a stat), cârnații și condimentele: sare, piper, cimbru uscat, după gust.
- Folosiți programul DIY (manual) al multicookerului setând temperatura la 125 de grade și timpul la 20 de minute.
- Când aparatul vă anunță că timpul a expirat, deschideți capacul, adăugați sucul de roșii și setați programul la 120 de grade și timpul la 10 minute.
- Când termină de gătit, aparatul vă anunță printr-un sunet, apoi trece automat în programul de menținere la cald a mâncării.
- Serviți mâncarea de linte cu cârnați caldă, presărată cu pătrunjel proaspăt.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Bun, acum după ce v-am făcut poftă cu mâncarea mea de linte cu cârnați și după ce v-am făcut curioși despre cât de bine și de ușor se gătește la multicooker, e timpul să vă spun că zilele următoare voi avea pentru voi un concurs cu un premiu identic cu ceea ce am primit eu.
Premiul constă într-un pachet cu produse Sanovita și un multicooker Heinner Aalacarte 5 HMCK-5BK. Practic, tot ce vedeți în fotografia de mai jos poate fi al vostru.
Atenție! Concursul se va desfășoară doar pe pagina de Facebook Bucate Aromate, așadar urmăriți-ma acolo, da? 🙂
Lasă un comentariu