Chifteluțe de năut la cuptor, o rețetă de post simplă și ieftină, fără ulei încins, fără fum, fără miros în toată casa. Rețeta de chifteluțe de năut ne este de mare folos în perioadele de post sau pentru cei care au un regim de viață vegan.
Rețeta de astăzi este, să zicem, varianta mai dietetica a celebrului falafel, chifteluțele din năut crud, condimentate și prăjite în ulei încins (rețeta originală o găsiți aici).
Firește, în țările arabe, falafelul se face mereu prăjit, nu la cuptor. Am scris câte ceva despre mâncarea din Israel, în acest articol. Tot acolo puteți vedea și câteva fotografii cu falafelul care se vindea pe străzile din Ierusalim.
Dacă ar fi să fac o comparație între cele două rețete, aș zice că cele prăjite sunt mai pufoase și sunt și mai gustoase, ca de altfel orice altceva prăjit în ulei. Cele făcute la cuptor au același gust bun, dar sunt puțin mai dense.
Cele prăjite vin la pachet cu ceva fum și miros în bucătărie, poate și cu câțiva stropi de ulei pe aragaz, dar sunt gata mult mai repede, pentru că năutul se prăjește în doar câteva minute. Chifteluțele la cuptor durează cam 30 de minute, poate și mai mult, depinde de cuptorul fiecăruia.
Nouă ne plac oricum, așa că le fac și prăjite, dar și la cuptor, în funcție de poftele și dispoziția de moment. Uneori jumătate le fac prăjite, iar jumătate le bag la cuptor. Merită să încercați și voi ambele variante și decideți apoi care vă place mai mult.
Pentru aceste chifteluțe, năutul se folosește crud, nu fiert sau din conservă. Se pune în prealabil la hidratat cu 12-24 de ore înainte, depinde de tipul de năut. Eu îl folosesc pe acesta de la SanoVita pentru că am observat că nu are nevoie de hidratare prea lungă, e perfect dacă îl las 12 ore, adică de seara până dimineața sau invers. În plus, cu năutul acesta reușesc să formez chifteluțele fără să mai adaug deloc făină în compoziție.
Dacă doriți să comandați și voi, cei de la SanoVita oferă pentru prietenii Bucatelor Aromate o reducere de 15% la orice comandă, indiferent de valoare sau produsele comandate. La finalizarea comenzii introduceți în sistem codul de reducere: bucatearomate pentru a primi discountul!
Chifteluțele de năut coapte, nu se rumenesc decât pe partea care vine în contact cu tava, așa încât la un moment dat va trebui să deschideți ușa cuptorului și să le întoarceți pe partea cealaltă. Așa arătau chifteluțele mele când le-am scos din cuptor.
Chifteluțele de năut merg de minune alături de un hummus și o salată, eventual o salată tabouleh dacă doriți un meniu în totalitate oriental 😉
Mod de preparare chifteluțe de năut la cuptor
Veți găsi mai jos rețeta scrisă și imediat sub ea, rețeta în format video. Puteți urmări exact cum am făcut eu chifteluțele și cum arătau în cuptor. Tot în acest videoclip am arătat și varianta prăjită în ulei a acestor chifteluțe.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video de trei ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chifteluțe de năut la cuptor
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 g năut crud
- 1 ceapă mare
- 2-3 căței de usturoi
- pătrunjel proaspăt - după gust
- 1 lingură făină (la nevoie)
- ½ linguriță chimen măcinat
- sare și piper după gust
- puțin ulei pentru uns mâinile
Opțional mai puteți adăuga în compoziție:
- coriandru măcinat
- ardei iute
- pastă de susan (tahini)
Instrucțiuni de preparare
- Puneți năutul la înmuiat pentru cel puțin 12 ore (de exemplu de seara până dimineața)
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Scurgeți bine năutul de apă și puneți-l în blender sau robot împreună cu toate celelalte ingrediente din listă. Mixați până obțineți o pastă omogenă.
- Ungeți palmele cu foarte puțin ulei și modelați chifteluțe cât doriți de mari. Dacă nu reușiți să formați o chifteluță care să își păstreze forma, atunci e semn că trebuie să adăugați o lingură de făină care să lege mai bine compoziția.
- Așezați chifteluțele în tavă pe măsură ce le formați. Dați tava la cuptor pentru 20 de minute. Chifteluțele se vor rumeni doar pe partea care e în contact cu tava. Deschideți cuptorul și întoarceți chifteluțele pe cealaltă parte. Coaceți încă 10 minute sau până când sunt frumos rumenite.
- Serviți falafelul cald sau rece cu hummus, sos de iaurt, turte crocante sau alături de o salată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dan a zis
chimion, nu chimen!
Iuliana Sbîrnea a zis
Eu am pus chimen. Dumneavoastră puteți pune chimion.
Ligia a zis
Si eu folosesc acelasi tip de naut si fac dupa reteta, dar parca nu reusesc sa leg chiftelele, cred ca nu iese partea de blender, il lasa prea grunjos si nelegat sa spun asa. Ceva sfaturi? Multumesc
Iuliana a zis
Bună Ligia! Încearcă să mixezi puțin mai mult, cu pauze, ca să nu se supraîncălzească motorul blenerului.
O altă variantă, mai simplă și mai sigură, ar fi să adaugi în compoziție o lingură (sau o linguriță-depinde de cantitatea de năut) din următoarele: făină de năut/fulgi de drojdie inactivă/tărâțe de psyllium/semințe de in măcinate (sau faină de in).
Fiecare dintre ele sunt lianți buni pentru chifteluțe vegetale.
Succes!