Pe lângă multe alte lucruri bune pe care globalizarea și internetul le-a adus în viața noastră, e faptul că aflăm mult mai ușor despre ingrediente și rețete de pe alte meleaguri pe care le adoptăm cu succes în bucătăriile noastre. Este și cazul chifteluțelor orientale din năut crud, numite falafel.
Aceste chifteluțe atât de simple, făcute din doar câteva ingrediente sunt acum aproape la fel de iubite și la noi, cum sunt și în lumea arabă acolo unde își au originile.
La falafel nu se folosește năut fiert, ca în rețetele de hummus, ci năut crud pe care îl lăsăm la hidratat cel puțin 12 ore. Eu îl las de seara până dimineața sau invers, depinde când am de gând să prăjiesc chifteluțele.
Ce e frumos la rețeta asta, e faptul că ne putem juca cu condimentele după gustul propriu, adăugând ce ne place sau renunțând la cele pe care nu le iubim atât de mult.
Eu folosesc destul de puține condimente la rețeta de falafel, în afară de sare și piper, pun doar usturoi și chimen. Dar în funcție de preferințele voastre, mai puteți adăuga: coriandru măcinat, ardei iute, tahini (pastă de susan), etc.
În mod normal, falafelul se prăjește în ulei. Desigur că îl puteți face și la cuptor, dacă doriți, dar să știți că dacă uleiul este bine încins, chifteluțele nu absorb aproape deloc ulei, acesta rămâne la suprafață și face acea crustă maronie și crocantă de năut.
Chifteluțele de năut merg foarte bine alături de o salată și de o porție de hummus libanez.
Mod de preparare falafel
Veți găsi mai jos rețeta scrisă și imediat sub ea, rețeta în format video. Puteți urmări exact cum am făcut eu chifteluțele și cum le-am prăjit. Tot în acest videoclip vedeți și varianta la cuptor a acestor chifteluțe de năut.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video de trei ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Falafel
Ingrediente
- 250 g năut boabe uscat
- 2 cepe mijlocii
- 2-3 căței de usturoi
- 1 legătură de pătrunjel (sau mai mult, mai puțin, după gust)
- 1 lingură făină, la nevoie
- 1 linguriță semințe de chimen măcinate
- sare și piper după gust
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare
- Puneți năutul la înmuiat pentru cel puțin 12 ore (de exemplu de seara până dimineața)
- Scurgeți bine năutul de apă și puneți-l în blender sau robot împreună cu toate celelalte ingrediente din listă și mixați până obțineți o pastă fină și omogenă.
- Luați puțină pastă și modelați-o în palme. Dacă nu reușiți să formați o chifteluță care să își păstreze forma, atunci e semn că trebuie să adăugați o lingură de făină care să lege mai bine compoziția.
- Prăjiți chifteluțele în ulei încins, întorcându-le pe ambele părți pentru a se prăji uniform.
- Când sunt gata, scoateți chifteluțele pe un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei. Să nu vă sperie culoarea închisă a chifteluțelor. Nu sunt arse, ci aceasta este culoarea năutului prăjit.
- Serviți falafelul cald sau rece cu hummus, turte crocante sau alături de o salată. Dacă nu țineți post, falafelul se potrivește de minune și cu un sos de iaurt. Gășiți aici o variantă dietetică a sosului de iaurt.
Alexandra Visovan
Se poate folosi și năut din conserva?
Iuliana Sbîrnea
Nu, rețeta aceasta se face cu năut crud, hidratat.
Luiza Picu
In sfârșit o reteta bună! As mai menționa ca mixarea trebuie făcută f bine!..și atunci chiar nu mai e nevoie de faina! Supermultumesc!
Iuliana Sbîrnea
Mulțumesc!