Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Chifteluțe de năut la cuptor - rețetă de post

3064 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Chifteluțe de năut la cuptor, o rețetă de post simplă și ieftină, fără ulei încins, fără fum, fără miros în toată casa. Rețeta de chifteluțe de năut ne este de mare folos în perioadele de post sau pentru cei care au un regim de viață vegan.

Chifteluțe de năut la cuptor

Rețeta de astăzi este, să zicem, varianta mai dietetica a celebrului falafel, chifteluțele din năut crud, condimentate și prăjite în ulei încins (rețeta originală o găsiți aici) .

Firește, în țările arabe, falafelul se face mereu prăjit, nu la cuptor. Am scris câte ceva despre mâncarea din Israel, în acest articol. Tot acolo puteți vedea și câteva fotografii cu falafelul care se vindea pe străzile din Ierusalim.

Dacă ar fi să fac o comparație între cele două rețete, aș zice că cele prăjite sunt mai pufoase și sunt și mai gustoase, ca de altfel orice altceva prăjit în ulei. Cele făcute la cuptor au același gust bun, dar sunt puțin mai dense.

Cele prăjite vin la pachet cu ceva fum și miros în bucătărie, poate și cu câțiva stropi de ulei pe aragaz, dar sunt gata mult mai repede, pentru că năutul se prăjește în doar câteva minute. Chifteluțele la cuptor durează cam 30 de minute, poate și mai mult, depinde de cuptorul fiecăruia.

Nouă ne plac oricum, așa că le fac și prăjite, dar și la cuptor, în funcție de poftele și dispoziția de moment. Uneori jumătate le fac prăjite, iar jumătate le bag la cuptor. Merită să încercați și voi ambele variante și decideți apoi care vă place mai mult.

Chifteluțe de năut la cuptor

Pentru aceste chifteluțe, năutul se folosește crud, nu fiert sau din conservă. Se pune în prealabil la hidratat cu 12-24 de ore înainte, depinde de tipul de năut. Eu îl folosesc pe acesta de la SanoVita pentru că am observat că nu are nevoie de hidratare prea lungă, e perfect dacă îl las 12 ore, adică de seara până dimineața sau invers. În plus, cu năutul acesta reușesc să formez chifteluțele fără să mai adaug deloc făină în compoziție.

Dacă doriți să comandați și voi, cei de la SanoVita oferă pentru prietenii Bucatelor Aromate o reducere de 15% la orice comandă, indiferent de valoare sau produsele comandate. La finalizarea comenzii introduceți în sistem codul de reducere: bucatearomate pentru a primi discountul!

Chifteluțe

Chifteluțele de năut coapte, nu se rumenesc decât pe partea care vine în contact cu tava, așa încât la un moment dat va trebui să deschideți ușa cuptorului și să le întoarceți pe partea cealaltă. Așa arătau chifteluțele mele când le-am scos din cuptor.

falafel  la cuptor

Chifteluțele de năut merg de minune alături de un hummus și o salată, eventual o salată tabouleh dacă doriți un meniu în totalitate oriental 😉

Chifteluțe de năut la cuptor

Mod de preparare chifteluțe de năut la cuptor

Veți găsi mai jos rețeta scrisă și imediat sub ea, rețeta în format video. Puteți urmări exact cum am făcut eu chifteluțele și cum arătau în cuptor. Tot în acest videoclip am arătat și varianta prăjită în ulei a acestor chifteluțe.

Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video de trei ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chifteluțe de năut la cuptor

Chifteluțe de năut la cuptor

Chifteluțe de năut la cuptor, o variantă mai comodă și mai sănătoasă a rețetei originale de falafel.
5 from 11 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Așteptare: 12 hours hours
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 25 chifteluțe
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot philips
robot de bucătărie
tavă de copt
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 250 g năut crud
  • 1 ceapă mare
  • 2-3 căței de usturoi
  • pătrunjel proaspăt - după gust
  • 1 lingură făină (la nevoie)
  • ½ linguriță chimen măcinat
  • sare și piper după gust
  • puțin ulei pentru uns mâinile

Opțional mai puteți adăuga în compoziție:

  • coriandru măcinat
  • ardei iute
  • pastă de susan (tahini)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți năutul la înmuiat pentru cel puțin 12 ore (de exemplu de seara până dimineața)
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tava de la aragaz.
  • Scurgeți bine năutul de apă și puneți-l în blender sau robot împreună cu toate celelalte ingrediente din listă. Mixați până obțineți o pastă omogenă.
  • Ungeți palmele cu foarte puțin ulei și modelați chifteluțe cât doriți de mari. Dacă nu reușiți să formați o chifteluță care să își păstreze forma, atunci e semn că trebuie să adăugați o lingură de făină care să lege mai bine compoziția.
  • Așezați chifteluțele în tavă pe măsură ce le formați. Dați tava la cuptor pentru 20 de minute. Chifteluțele se vor rumeni doar pe partea care e în contact cu tava. Deschideți cuptorul și întoarceți chifteluțele pe cealaltă parte. Coaceți încă 10 minute sau până când sunt frumos rumenite.
  • Serviți falafelul cald sau rece cu hummus, sos de iaurt, turte crocante sau alături de o salată. 
Valori nutriționale
Chifteluțe de năut la cuptor
Valori per porție
Calorii
40
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
1
g
2
%
Carbohidrați
 
7
g
2
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
1
g
1
%
Proteine
 
2
g
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Chifteluțe de năut la cuptor

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
3064 shares

Comentarii

  1. Dan a zis

    iulie 10, 2023 at 6:24 pm

    chimion, nu chimen!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 10, 2023 at 7:13 pm

      Eu am pus chimen. Dumneavoastră puteți pune chimion.

      Răspunde
  2. Ligia a zis

    octombrie 28, 2020 at 10:52 pm

    Si eu folosesc acelasi tip de naut si fac dupa reteta, dar parca nu reusesc sa leg chiftelele, cred ca nu iese partea de blender, il lasa prea grunjos si nelegat sa spun asa. Ceva sfaturi? Multumesc

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 29, 2020 at 7:31 am

      Bună Ligia! Încearcă să mixezi puțin mai mult, cu pauze, ca să nu se supraîncălzească motorul blenerului.
      O altă variantă, mai simplă și mai sigură, ar fi să adaugi în compoziție o lingură (sau o linguriță-depinde de cantitatea de năut) din următoarele: făină de năut/fulgi de drojdie inactivă/tărâțe de psyllium/semințe de in măcinate (sau faină de in).
      Fiecare dintre ele sunt lianți buni pentru chifteluțe vegetale.
      Succes!

      Răspunde
5 from 11 votes (11 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.