Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de post

Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Publicat la 5 iulie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

121 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Vara asta pot spune că am făcut o adevărată cură de chisăliță. Am alternat rețetele și am făcut ba chisăliță de caise, ba chisăliță de vișine și cireșe. Asta pentru că nu ne-am putut decide care dintre cele două e mai bună 🙂

Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Despre chisălița de vișine și cireșe, îngroșată cu mălai v-am povestit de curând. Este de fapt un fel de compot gros, care se mănâncă mai mult cu lingura decât de bea din cană. Rețeta o găsiți aici sau cu un click pe poza de mai jos.

chisalita de visine si cirese cu malai

Pentru chisălița de caise am aplicat cam aceeași rețetă ca și la cea de vișine. Chiar am fost curioasă cum iese, așa îngroșată cu mălai, pentru că nu mai mâncasem niciodată.

Așa cum am mai povestit, la bunicii mei la țară, într-un sat de lângă Giurgiu, acest desert se făcea doar din caise și se îngroșa cu făină de grâu, nu cu mălai. Și denumirea era diferită, se numea "orșav" sau "orșavă". Rețeta de orșav, așa cum mi-o amintesc eu de la bunica mea, o găsiți cu click pe poza de mai jos.

Orşav (chisăliţă) de caise
Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

A ieșit grozav de bună și chisălița mea de astăzi îngroșată cu mălai, mai ales că am folosit din nou mălaiul de la țară produs de Moara cu Pietre. Mălaiul ăsta, dacă îți bagi nasul în pungă, chiar miroase ca la țară, la bunici. E un miros pe care nu speram să îl mai regăsesc.

Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Până și textura lui este total diferită de ceea ce știm noi acum că este mălaiul. E mai grosier, mai rugos, are o culoare naturală, mai pală parcă decât cea a mălaiului de supermarket.

Mălaiul de la Moara cu Pietre e musai să fie cernut înainte de folosire și fierbe ceva mai greu decât cel din magazine. Dar are un gust deosebit, o aromă de bob de porumb adevărat.

Merge de minune atât la mămăligă, cât și la mâncăruri sau deserturi "țărănești" așa cum este chisălița sau alivanca.

  • Chisăliță de caise îngroșată cu mălai
    Mălai de țară, așa cum e în pungă
  • Chisăliță de caise îngroșată cu mălai
    Mălai de țară, cernut
Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Mod de preparare chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g caise fără sâmburi
  • 2 litri apă
  • 3-4 linguri de mălai
  • zahăr tos după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălați caisele, îndepărtați sâmburii și puneți-le la fiert în apă cu zahăr. După ce compotul dă câteva clocote, se toarnă mălaiul în ploaie amestecând continuu cu telul să nu facă cocoloașe.

  • Se lasă mălaiul să fiarbă încă 15-20 minute, depinde de mălaiul folosit. E bine să gustați să vă asigurați că e fiert și totodată potriviți compotul cât doriți de dulce.

  • Chisălița se păstrează la frigider și se servește caldă sau rece.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
121 shares

Comentarii

  1. imaginary coffee a zis

    iulie 06, 2019 at 4:33 pm

    Această rețetă mi-a amintit de chisălița de prune pe care o pregătea mătușa mea, tanti Zizica. O bunătate!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 06, 2019 at 5:04 pm

      Așa se întâmplă mereu cu rețetele copilăriei, nu doar că-s bune de te ung la suflet, dar ne amintesc și de oameni dragi <3

      Răspunde
  2. Violeta a zis

    iulie 05, 2019 at 8:46 pm

    Buna ,spune-mi unde ai gasit acest malai.Eu caut si faina fara aditici,faina care era odata folosita de bunicii nostri.Cu toata stima,Violeta
    p.s.nu ma trimite la piata,la taraba, nu am incredere

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 05, 2019 at 8:54 pm

      Buna Violeta.
      Și mălai, dar și făină ca pe vremuri cumpăr de la Moara cu Pietre.
      E o firmă mică, a unui morar pasionat. O găsești aici https://www.moaracupietre.ro/
      Gasești aici și un interviu cu morarul: https://www.youtube.com/watch?v=eCK2PYAUBtw
      Dacă ești din București cred că poți găsi făina lor pe undeva, ar trebui să le dai telefon să întrebi.
      Dacă ești din provincie, transportul costă cam mult, 25 Ron, dar părerea mea e că merită. Toate au alt gust.

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x