Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de post

Chisăliță de vișine și cireșe îngroșată cu mălai

Publicat la 25 iunie 2019 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

261 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Chisăliță de vișine și cireșe îngroșată cu mălai. Un desert țărănesc, tradițional care se prepară din aproape orice fel de fructe: vișine, prune, corcodușe, caise sau cireșe amare. Cum se face chisăliță de fructe? Cum se îngroașă chisălița cu mălai sau făină de grâu.

Chisălița este un desert țărănesc, născut probabil din abilitatea femeilor de a se descurca în anii foametei de după războaie să își hrănească familiile cu orice aveau la îndemână în ogradă. Adică cam orice fructe din care făceau un compot pe care îl îngroșau cu nițel mălai sau cu făină ca să țină mai bine de foame.

chisalita de visine si cirese cu malai

Dacă te pornești să afli câte ceva despre originile acestui compot gros, pe dexonline vei descoperi că istoria lui nu pornește nicidecum de pe meleagurile noastre, așa cum ai fi crezut, ci originea rețetei s-ar afla pe undeva prin nordul Europei.

chisalita de visine si cirese cu malai

Ideea rețetei de azi, totul a pornit atunci când am primit o pungă cu mălai de țară de la Moara cu Pietre, de unde primesc de obicei și o făină grozavă pentru pâinea cu maia. Ambele, și mălaiul, și făina, sunt măcinate lent, la o moară veche, cu pietre, așa cum erau pe timpuri.

Pe o astfel de moară cerealele sunt măcinate integral, cu tot cu învelișul exterior al bobului și mai ales foarte lent, fără să se încălzească, așa cum se întâmplă la alte tipuri de mori (la morile cu valțuri, de exemplu). Asta face ca toți nutrienții din boabele cerealelor să nu fie afectați și să rămână în punga cu făină.

Poate că văzând mălaiul de țară, unii s-ar fi gândit în primul rând să facă o mămăligă cinstită , cu gust autentic de porumb. M-am gândit și eu la asta, dar doar după ce m-am gândit să fac chisăliță și o tavă mare cu alivancă (rețeta aici) 😀

Chisălița se face în mod tradițional din fructe mai acrișoare: vișine, cireșe, cireșe amare sau corcodușe. Eu am combinat astăzi vișine cu cireșe.

Bunica mea, într-un sat de lângă Giurgiu, făcea chisăliță din caise sau zarzăre și o îngroșa cu făină de grâu, nu cu mălai. Prin acele zone, acest compot gros se numea orșav sau orșavă, nu chisăliță.

Pe la începuturile blogului am publicat și această rețetă de orșav de caise, așa cum mi-o aminteam de a bunica. O găsești aici: orșav de caise.

Cred că toate variantele de chisăliță au farmecul lor. De exemplu chisălița de vișine și cireșe e mai acrișoară, dar cea de caise e mai parfumată. Din orice fructe ar fi, mie îmi place chisălița rece, de la frigider.

chisalita de visine si cirese cu malai

Mod de preparare chisăliță de vișine și cireșe îngroșată cu mălai

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

chisalita de visine si cirese cu malai

Chisaliță de vișine și cireșe îngroșată cu mălai

Un desert țărănesc, tradițional care se prepară din aproape orice fel de fructe: vișine, prune, corcodușe, caise sau cireșe amare.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 250 g vișine
  • 250 g cireșe
  • 1.2 litri de apă
  • 60 g mălai (cam 3 linguri)
  • zahăr după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălați fructele și puneți-le la fiert în apă cu zahăr.
  • După ce compotul dă câteva clocote, se toarnă mălaiul în ploaie amestecând continuu cu telul să nu facă cocoloașe.
  • Se lasă mălaiul să fiarbă încă 10-15 minute, depinde de mălaiul folosit. E bine să gustați să vă asigurați că e fiert și totodată potriviți compotul cât doriți de dulce.
  • Chisălița se păstrează la frigider și se servește caldă sau rece.

Bine de știut:

Cantitățile de mai sus nu sunt bătute în cuie. Puteți face o chisăliță mai lejeră sau una mai groasă, folosind mai puțin sau mai mult mălai, după gusturile voastre. 
 

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
chisalita de visine si cirese cu malai

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
261 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.