Chisăliță de vișine și cireșe îngroșată cu mălai. Un desert țărănesc, tradițional care se prepară din aproape orice fel de fructe: vișine, prune, corcodușe, caise sau cireșe amare. Cum se face chisăliță de fructe? Cum se îngroașă chisălița cu mălai sau făină de grâu.
Chisălița este un desert țărănesc, născut probabil din abilitatea femeilor de a se descurca în anii foametei de după războaie să își hrănească familiile cu orice aveau la îndemână în ogradă. Adică cam orice fructe din care făceau un compot pe care îl îngroșau cu nițel mălai sau cu făină ca să țină mai bine de foame.
Dacă te pornești să afli câte ceva despre originile acestui compot gros, pe dexonline vei descoperi că istoria lui nu pornește nicidecum de pe meleagurile noastre, așa cum ai fi crezut, ci originea rețetei s-ar afla pe undeva prin nordul Europei.
Ideea rețetei de azi, totul a pornit atunci când am primit o pungă cu mălai de țară de la Moara cu Pietre, de unde primesc de obicei și o făină grozavă pentru pâinea cu maia. Ambele, și mălaiul, și făina, sunt măcinate lent, la o moară veche, cu pietre, așa cum erau pe timpuri.
Pe o astfel de moară cerealele sunt măcinate integral, cu tot cu învelișul exterior al bobului și mai ales foarte lent, fără să se încălzească, așa cum se întâmplă la alte tipuri de mori (la morile cu valțuri, de exemplu). Asta face ca toți nutrienții din boabele cerealelor să nu fie afectați și să rămână în punga cu făină.
Poate că văzând mălaiul de țară, unii s-ar fi gândit în primul rând să facă o mămăligă cinstită, cu gust autentic de porumb. M-am gândit și eu la asta, dar doar după ce m-am gândit să fac chisăliță și o tavă mare cu alivancă (rețeta aici) 😀
Chisălița se face în mod tradițional din fructe mai acrișoare: vișine, cireșe, cireșe amare sau corcodușe. Eu am combinat astăzi vișine cu cireșe.
Bunica mea, într-un sat de lângă Giurgiu, făcea chisăliță din caise sau zarzăre și o îngroșa cu făină de grâu, nu cu mălai. Prin acele zone, acest compot gros se numea orșav sau orșavă, nu chisăliță.
Pe la începuturile blogului am publicat și această rețetă de orșav de caise, așa cum mi-o aminteam de a bunica. O găsești aici: orșav de caise.
Cred că toate variantele de chisăliță au farmecul lor. De exemplu chisălița de vișine și cireșe e mai acrișoară, dar cea de caise e mai parfumată. Din orice fructe ar fi, mie îmi place chisălița rece, de la frigider.
Mod de preparare chisăliță de vișine și cireșe îngroșată cu mălai
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Chisaliță de vișine și cireșe îngroșată cu mălai
Rețeta Video
Ingrediente
- 250 g vișine
- 250 g cireșe
- 1.2 litri de apă
- 60 g mălai (cam 3 linguri)
- zahăr după gust
Instrucțiuni de preparare
- Spălați fructele și puneți-le la fiert în apă cu zahăr.
- După ce compotul dă câteva clocote, se toarnă mălaiul în ploaie amestecând continuu cu telul să nu facă cocoloașe.
- Se lasă mălaiul să fiarbă încă 10-15 minute, depinde de mălaiul folosit. E bine să gustați să vă asigurați că e fiert și totodată potriviți compotul cât doriți de dulce.
- Chisălița se păstrează la frigider și se servește caldă sau rece.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu