Vara asta pot spune că am făcut o adevărată cură de chisăliță. Am alternat rețetele și am făcut ba chisăliță de caise, ba chisăliță de vișine și cireșe. Asta pentru că nu ne-am putut decide care dintre cele două e mai bună 🙂
Despre chisălița de vișine și cireșe, îngroșată cu mălai v-am povestit de curând. Este de fapt un fel de compot gros, care se mănâncă mai mult cu lingura decât de bea din cană. Rețeta o găsiți aici sau cu un click pe poza de mai jos.
Pentru chisălița de caise am aplicat cam aceeași rețetă ca și la cea de vișine. Chiar am fost curioasă cum iese, așa îngroșată cu mălai, pentru că nu mai mâncasem niciodată.
Așa cum am mai povestit, la bunicii mei la țară, într-un sat de lângă Giurgiu, acest desert se făcea doar din caise și se îngroșa cu făină de grâu, nu cu mălai. Și denumirea era diferită, se numea "orșav" sau "orșavă". Rețeta de orșav, așa cum mi-o amintesc eu de la bunica mea, o găsiți cu click pe poza de mai jos.
A ieșit grozav de bună și chisălița mea de astăzi îngroșată cu mălai, mai ales că am folosit din nou mălaiul de la țară produs de Moara cu Pietre. Mălaiul ăsta, dacă îți bagi nasul în pungă, chiar miroase ca la țară, la bunici. E un miros pe care nu speram să îl mai regăsesc.
Până și textura lui este total diferită de ceea ce știm noi acum că este mălaiul. E mai grosier, mai rugos, are o culoare naturală, mai pală parcă decât cea a mălaiului de supermarket.
Mălaiul de la Moara cu Pietre e musai să fie cernut înainte de folosire și fierbe ceva mai greu decât cel din magazine. Dar are un gust deosebit, o aromă de bob de porumb adevărat.
Merge de minune atât la mămăligă, cât și la mâncăruri sau deserturi "țărănești" așa cum este chisălița sau alivanca.
Mod de preparare chisăliță de caise îngroșată cu mălai
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g caise fără sâmburi
- 2 litri apă
- 3-4 linguri de mălai
- zahăr tos după gust
Instrucțiuni de preparare
- Spălați caisele, îndepărtați sâmburii și puneți-le la fiert în apă cu zahăr. După ce compotul dă câteva clocote, se toarnă mălaiul în ploaie amestecând continuu cu telul să nu facă cocoloașe.
- Se lasă mălaiul să fiarbă încă 15-20 minute, depinde de mălaiul folosit. E bine să gustați să vă asigurați că e fiert și totodată potriviți compotul cât doriți de dulce.
- Chisălița se păstrează la frigider și se servește caldă sau rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
imaginary coffee a zis
Această rețetă mi-a amintit de chisălița de prune pe care o pregătea mătușa mea, tanti Zizica. O bunătate!
Iuliana a zis
Așa se întâmplă mereu cu rețetele copilăriei, nu doar că-s bune de te ung la suflet, dar ne amintesc și de oameni dragi <3
Violeta a zis
Buna ,spune-mi unde ai gasit acest malai.Eu caut si faina fara aditici,faina care era odata folosita de bunicii nostri.Cu toata stima,Violeta
p.s.nu ma trimite la piata,la taraba, nu am incredere
Iuliana a zis
Buna Violeta.
Și mălai, dar și făină ca pe vremuri cumpăr de la Moara cu Pietre.
E o firmă mică, a unui morar pasionat. O găsești aici https://www.moaracupietre.ro/
Gasești aici și un interviu cu morarul: https://www.youtube.com/watch?v=eCK2PYAUBtw
Dacă ești din București cred că poți găsi făina lor pe undeva, ar trebui să le dai telefon să întrebi.
Dacă ești din provincie, transportul costă cam mult, 25 Ron, dar părerea mea e că merită. Toate au alt gust.