• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Deserturi de post

    Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

    Publicat la 5 iulie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Vara asta pot spune că am făcut o adevărată cură de chisăliță. Am alternat rețetele și am făcut ba chisăliță de caise, ba chisăliță de vișine și cireșe. Asta pentru că nu ne-am putut decide care dintre cele două e mai bună 🙂

    Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

    Despre chisălița de vișine și cireșe, îngroșată cu mălai v-am povestit de curând. Este de fapt un fel de compot gros, care se mănâncă mai mult cu lingura decât de bea din cană. Rețeta o găsiți aici sau cu un click pe poza de mai jos.

    chisalita de visine si cirese cu malai

    Pentru chisălița de caise am aplicat cam aceeași rețetă ca și la cea de vișine. Chiar am fost curioasă cum iese, așa îngroșată cu mălai, pentru că nu mai mâncasem niciodată.

    Așa cum am mai povestit, la bunicii mei la țară, într-un sat de lângă Giurgiu, acest desert se făcea doar din caise și se îngroșa cu făină de grâu, nu cu mălai. Și denumirea era diferită, se numea "orșav" sau "orșavă". Rețeta de orșav, așa cum mi-o amintesc eu de la bunica mea, o găsiți cu click pe poza de mai jos.

    Orşav (chisăliţă) de caise
    Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

    A ieșit grozav de bună și chisălița mea de astăzi îngroșată cu mălai, mai ales că am folosit din nou mălaiul de la țară produs de Moara cu Pietre. Mălaiul ăsta, dacă îți bagi nasul în pungă, chiar miroase ca la țară, la bunici. E un miros pe care nu speram să îl mai regăsesc.

    Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

    Până și textura lui este total diferită de ceea ce știm noi acum că este mălaiul. E mai grosier, mai rugos, are o culoare naturală, mai pală parcă decât cea a mălaiului de supermarket.

    Mălaiul de la Moara cu Pietre e musai să fie cernut înainte de folosire și fierbe ceva mai greu decât cel din magazine. Dar are un gust deosebit, o aromă de bob de porumb adevărat.

    Merge de minune atât la mămăligă, cât și la mâncăruri sau deserturi "țărănești" așa cum este chisălița sau alivanca.

    • Chisăliță de caise îngroșată cu mălai
      Mălai de țară, așa cum e în pungă
    • Chisăliță de caise îngroșată cu mălai
      Mălai de țară, cernut
    Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

    Mod de preparare chisăliță de caise îngroșată cu mălai

    Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

    Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes
    Gătire: 20 minutes
    Timp total: 30 minutes
    Număr de porții: 4 porții

    Ingrediente
     

    • 500 g caise fără sâmburi
    • 2 litri apă
    • 3-4 linguri de mălai
    • zahăr tos după gust

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Spălați caisele, îndepărtați sâmburii și puneți-le la fiert în apă cu zahăr. După ce compotul dă câteva clocote, se toarnă mălaiul în ploaie amestecând continuu cu telul să nu facă cocoloașe.

    • Se lasă mălaiul să fiarbă încă 15-20 minute, depinde de mălaiul folosit. E bine să gustați să vă asigurați că e fiert și totodată potriviți compotul cât doriți de dulce.

    • Chisălița se păstrează la frigider și se servește caldă sau rece.

    Rețeta Video

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    Chisăliță de caise îngroșată cu mălai

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Chisăliță de vișine și cireșe îngroșată cu mălai
    • Budincă de orez cu lapte de cocos și fructe de pădure
    • Chec cu unt de arahide și merișoare confiate
    • Tăieței cu mac - desertul simplu al copilăriei

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Violeta

      iulie 05, 2019 at 8:46 pm

      Buna ,spune-mi unde ai gasit acest malai.Eu caut si faina fara aditici,faina care era odata folosita de bunicii nostri.Cu toata stima,Violeta
      p.s.nu ma trimite la piata,la taraba, nu am incredere

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 05, 2019 at 8:54 pm

        Buna Violeta.
        Și mălai, dar și făină ca pe vremuri cumpăr de la Moara cu Pietre.
        E o firmă mică, a unui morar pasionat. O găsești aici https://www.moaracupietre.ro/
        Gasești aici și un interviu cu morarul: https://www.youtube.com/watch?v=eCK2PYAUBtw
        Dacă ești din București cred că poți găsi făina lor pe undeva, ar trebui să le dai telefon să întrebi.
        Dacă ești din provincie, transportul costă cam mult, 25 Ron, dar părerea mea e că merită. Toate au alt gust.

        Răspunde
    2. imaginary coffee

      iulie 06, 2019 at 4:33 pm

      Această rețetă mi-a amintit de chisălița de prune pe care o pregătea mătușa mea, tanti Zizica. O bunătate!

      Răspunde
      • Iuliana

        iulie 06, 2019 at 5:04 pm

        Așa se întâmplă mereu cu rețetele copilăriei, nu doar că-s bune de te ung la suflet, dar ne amintesc și de oameni dragi <3

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.