Cum punem mere rase la borcan pentru iarnă? Rețeta de mere rase cu zahăr și scorțișoară la borcan. Mere rase pentru plăcintă și prăjituri.
Ce faci când primești o sacoșă de mere de la țară, care nu-s nici prea-prea, nici foarte foarte? Adică sunt un pic cam acrișoare, nu e o bucurie să le mănânci ca atare, unele mai sunt lovite, altele pătate și tot așa?
Mere se găsesc tot anul, putem face plăcintă oricând, dar totuși acestea au fost crescute cu drag de cineva drag, sunt 100% naturale, ne-atinse de nici o stropeală chimică.
Cea mai bună soluție pe care am găsit-o a fost să le dau pe răzătoare să le pun zahăr și scorțișoară și să le conserv la borcan. M-am gândit că-mi vor prinde bine la iarnă, când o fi vreun viscol din ăla de să nu scoți un câine afară, darămite să te duci să cumperi mere! 🙂
Altădată, când am mai fost în situația asta, să am mere și să nu știu ce să fac cu ele, am preferat să le pun în pungi, la congelator. De data asta, ideea a fost să le am gata de folosire oricând, fără să mai aștept câteva ore să se dezghețe.
Pe lângă plăcinta clasică de mere, iată alte două idei delicioase la care puteți folosi merele rase conservate la borcan: prăjitura cu mere rase și griș, o rețetă super-simplă, dar care are totuși câteva secrete. Unul dintre ele este acela că avem nevoie de mere cât mai zemoase, iar cele conservate la borcan își vor lăsa cu siguranță suficient suc.
Mod de preparare mere rase la borcan pentru iarnă
Modul de preparare pentru rețeta de mere la borcan, e floare la ureche. Dacă aveți un robot care să vă scape de partea cea mai grea, treaba e ca și rezolvată 🙂
Bineînțeles că puteți da merele și pe răzătoare, dar dacă aveți o cantitate mai mare, știți și voi că efortul se simte, timpul se lungește, iar merele oxidează repede. Eu nu am un robot sofisticat, ci unul simplu și ieftin, ca acesta (click pe link) dar care face multă treabă în locul meu.
E greu să dau cantități exacte pentru această rețetă, pentru că totul depinde de cât de dulci sunt merele pe care le aveți. E de preferat să puneți acum ceva mai puțin zahăr și să mai ajustați gustul atunci când le gătiți.
Dacă le folosiți la o plăcintă, umplutura trebuie să fie mai dulce. Dar dacă de exemplu le folosiți la o prăjitură turnată care deja are și ea zahăr în compoziția blatului, atunci poate vă doriți o umplutură mai acrișoară.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- aprox. 1.2 kg de mere (cântărite după ce au fost curățate)
- 120 g zahăr (sau după gust în funcție de cât de acre sunt merele)
- 2 lingurițe scorțișoară măcinată (sau după gust)
Instrucțiuni de preparare
- Spălați merele, tăiați-le în patru (ca să încapă în fanta robotului) și îndepărtați caseta cu semințe. Dacă le dați pe răzătoare nu le mai tăiați.
- Dați merele la robot sau pe răzătoare, adăugați zahărul și scorțișoara și amestecați.
- Puneți merele rase în borcane, cu tot cu sucul pe care l-au lăsat.
- Înfiletați capacele, înfășurați borcanele în ziare și fierbeți-le la bain marie timp de 30 de minute din momentul în care apa începe să fiarbă.
- Lăsați borcanele să se răcească în apa în care au fiert, apoi le puteți muta în cămară.
- Merele conservate în acest fel se păstrează ca orice conservă, chiar și timp de un an de zile, într-o cămară răcoroasă. Se pot folosi la plăcinte, prăjituri, tarte, etc.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Ana a zis
Super!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur că vă este de folos rețeta!
Antonia Anton a zis
Bună, eu fac fără zahar, adaug stevia îndulcitor când le folosesc la plăcinte. ❤️
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună idee, cred că e mai bine așa. Multumesc frumos!
Dumitrescu Virginia a zis
Multumesc mult,cred ca va fi bine,e prima data cand vreau sa le pastrez asa ca sa nu se strice fiind cam patate,unele incepsa se strice si am f. multe.Multumesc inca odata
Iuliana Sbîrnea a zis
Sigur se vor păstra foarte bine și le puteți folosi mult timp la tot felul de deserturi. Mulțumesc și eu pentru comentariu. Numai bine!