Reţeta asta de prăjitura cu mere rase fără aluat am tot văzut-o pe internet în diverse variante şi cu toate că este fix pe gustul meu, adică ușor de făcut şi cu ingrediente la îndemână, am amânat mult să o fac pentru că... ei bine, trebuie să recunosc că eram foarte sceptică.
Nu prea credeam eu că se va coace blatul ăla din făină şi griş amestecate şi nu reuşeam să intuiesc ce consistenţă ar putea avea. Dar curiozitatea e mare, pofta e şi mai mare pentru că ador combinaţia de mere cu scorţişoară, aşa că într-o bună zi am făcut prăjitura asta care nu numai că a fost excepţional de bună, ci mai arată şi foarte bine. N-o fi ea chiar de pus pe vreo masă de sărbătoare, dar cu siguranţă nu dezamăgim pe nimeni dacă o pregătim când ne vin prieteni buni în vizită.
Reţeta asta, aşa simplă cum pare, ca să fie o reuşită, are totuşi câteva secrete. Primul ar fi merele. Trebuie să alegeţi un soi zemos, cu cât mai zemos, cu atât mai bine! Blatul, care e de fapt doar un amestec de făină şi griş se hidratează prin sucul lăsat de mere şi untul topit. Deşi am văzut reţete în care merele se căleau în puţin ulei ca la plăcinta cu mere, eu nu le-am călit, ci le-am pus crude, pentru că m-am gândit că în acest fel zeama lor nu se va evapora, ci va curge exact unde trebuie, adică peste stratul de făină.
Un alt secret este untul tăiat cubuleţe pus pe fundul tăvii şi peste fiecare strat de făină, care se va topi şi va da o aromă minunată prăjiturii. Iar al treilea secret, pe care mărturisesc că "l-am furat" de la Claudia, sunt fulgii de migdală de deasupra. Ultimul strat, cel de mere, se va oxida când băgaţi prăjitura în cuptor şi în final nu va avea chiar un aspect apetisant. Ei bine, fulgii de migdală reuşesc să "salveze aparenţele" şi dau prăjiturii un aspect foarte frumos.
Cum se face prăjitura cu mere rase şi griş
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
am folosit o formă de tort cu pereţi detaşabili de 26 cm
- 1 kg de mere
- 1 cană de făină
- 1 cană de griş
- ¾ de cană de zahăr (depinde şi cât de dulci sunt merele)
- 2 linguri de zahăr vanilat
- 150 g de unt rece (margarină sau unt de cocos pentru varianta de post)
- 1 linguriţă de scorţişoară
- 50 g de fulgi de migdale
Instrucțiuni de preparare
- Merele se dau pe răzătoarea cu găuri mari (sau la robotul de bucatarie) şi se amestecă cu scorţişoara şi zahărul vanilat.
- Făina se amestecă cu zahărul şi grişul.
- Se tapetează cu hârtie de copt o formă de tort (sau o tavă). Pe fundul tăvii de pune o treime din cantitatea de unt tăiat cubuleţe, apoi turnăm jumătate din amestecul de făină şi griş. Scuturăm puţin forma să se aşeze uniform, iar deasupra punem încă o treime din cantitatea de unt.
- Adăugăm jumătate din cantitatea de mere rase şi o nivelăm. Peste ea punem restul de făină şi griş, din nou cubuleţe de unt, iar deasupra ultimul strat de mere.
- Peste ultimul strat de mere presărăm fulgii de migdale.
- Cuptorul trebuie să fie încălzit la 180 de grade. Se coace prăjitura timp de 50-60 de minute până când merele de deasupra încep să se rumenească pe marginea formei.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailDacă şi vouă vă plac prăjiturile cu mere, veţi mai găsi pe blog câteva reţete cu mere simple şi bune care sper să vă placă.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de prăjitura cu mere rase şi griş pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la propria voastră colecţie de bucate aromate 😉
Poftă bună!
Marcela a zis
Cred ca am putea pune deasupra, in locul fulgilor - daca nu-i avem in casa, albus batut spuma cu nuci pisate in el.
Am sa incerc fiindaca am in frigider albusul ramas de la maioneza.
Iuliana a zis
Bineînțeles, Marcela, improvizează fiecare cu ce are la îndemână. E foarte bună ideea cu albușurile cu nuci pisate! Mulțumesc! 🤗
Esa a zis
Multumim pentru reteta. Este extrem de simpla si delicioasa aceasta prajitura! Eu am adaugat si niste stafide+coaja de lamaie peste merele rase, iar deasupra am pus fulgi de cocos, fiindca n-am avut de migdale. A iesit un deliciu!
Iuliana a zis
Draga Esa, ma bucur mult ca ti-a placut prajitura. Buna idee cu coaja de lamaie, data viitoare pun si eu 🙂
Carmen P. a zis
Arată foarte bine, zici ca e tort! O facem si noi mâine.
Claudia a zis
Tare usor se mai face prajitura asta si se termina la fel de repede. :))))
Ma bucur ca ti-a placut ideea cu fulgii de migdale 😉