Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Aperitive

2 rețete cu scrumbie afumată cu care să-ți impresionezi prietenii

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 30 iul. 2025 · Publicată: 20 oct. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
92 shares

Rețete cu scrumbie afumată. Rețete rapide cu pește afumat. Ce gustări putem pregăti cu: scrumbie, macrou, hering sau orice pește afumat. Aperitive rapide cu pește.

aperitive rapide cu scrumbie afumată

Astăzi o să vă arăt două rețete rapide cu pește afumat care pe mine mă scot absolut delicios și elegant din orice situație de musafiri, fie ei anunțați sau inopinați. Toți oaspeții mei s-au declarat încântați de gustările mele pregătite "în doi timpi și trei mișcări" din doar câteva ingrediente.

Tot secretul e să ai la îndemână niște pește afumat, ceea ce nu e chiar dificil de găsit și în plus are termen de garanție suficient de mare cât să nu ne facem griji că l-am uitat prea mult pe raftul din frigider.

Tare m-am bucurat când am găsit scrumbie afumată la Selgros ! Era exact ceea ce căutam, pentru că urma să am musafiri de departe și vroiam să îi impresionez cu un aperitiv unic și deosebit, ceva ce nu vor avea ocazia să guste nicăieri în altă parte.

scrumbie afumată
scrumbie afumată

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic. Nu poate fi crescută în acvacultură și poate fi capturată doar primăvara, atunci când urcă din Marea Neagră în sus, pe Dunăre pentru reproducere. Este, așadar, un pește care nu se găsește în altă parte decât la noi, în România.

Noi, gălățenii, avem o relație specială cu acest pește, iar primăvara, în duminica Floriilor, la noi, se mănâncă în mod tradițional scrumbie la grătar. Vezi rețeta acestei delicatese cu un click pe fotografia de mai jos. Bineînțeles că la fel de mult ne place și scrumbia marinată sau cea afumată.

Scrumbie de Dunăre la grătar

Scrumbia de Dunăre afumată este un produs regional, pregătit după o rețetă veche de 100 de ani din Delta Dunării și unul dintre puținele produse cu indicație geografică protejată (IGP) din țara noastră, fiind recunoscut și protejat în Uniunea Europeană.

Metoda de afumare este la rece, se folosește un rumeguș din lemn de esență tare și nu se folosesc aditivi, coloranți sau conservanți. Culoarea scrumbiei afumate este în mod natural aurie, metalizată. Carnea este suculentă, extraordinar de gustoasă, ușor sărată și cu o aromă minunată de fum.

scrumbie afumată

Dacă aveți musafiri din afara țării și vreți să organizați o masă cu preparate tradiționale, unice, vă recomand să includeți scrumbia afumată în meniu și să le spuneți povestea ei și ce anume o face atât de specială. Vă asigur că vor fi impresionați 😉

Bun, și acum că v-am convins să alegeți scrumbia, să vă dau și cele două rețete rapide, nu-i așa?

1. Sandvișuri cu unt, scrumbie afumată și ceapă roșie

Prima dintre rețete, cea de sandvișuri cu unt și scrumbie afumată, chiar e atât de simplă și de rapidă încât nici nu trebuie pregătită dinainte, o puteți face atunci, pe loc.

Vă trebuie o pâine bună, de preferat pâine de casă. Rumeniți puțin feliile de pâine la prăjitor și le ungeți cu un unt bun, cu 82% grăsime. Așezați pe fiecare felie bucăți suculente de scrumbie afumată, felii de ceapă roșie și frunze de pătrunjel.

În maxim 10 minute aveți gata cea mai savuroasă gustare cu care garantat vă veți impresiona oaspeții.

sandvișuri cu unt și scrumbie afumată

2. Tartine cu pastă de scrumbie afumată și gogoșari în oțet

O rețetă la fel de simplă ca prima, dar care vă răpește în plus încă vreo 10 minute. Are însă un aspect mai elegant, așa că dacă aveți musafiri mai pretențioși poate veți dori să optați pentru aceste tartine cu pastă de scrumbie.

aperitive rapide cu scrumbie afumată

Curățați scrumbia de oase, operațiune care se va dovedi mai ușoară decât pare la prima vedere. Oasele mari se îndepărtează ușor, iar cele fine, chiar dacă mai rămân, sunt moi și se vor pasa fără probleme, nu le va simți nimeni.

Pasați carnea la blender sau chopper, apoi o amestecați cu o cremă fină de brânză (gen Philadelphia, Almette, etc). Puteți adăuga și un vârf de linguriță de mușatar iute dacă doriți o pastă mai picantă sau un gălbenuș de ou fiert dacă doriți o pastă mai consistentă și mai cremoasă.

Puneți pasta obținută într-un poș cu dui stelat și decorați cu ea câțiva biscuiți sărați. Adăugați pentru gust, dar și pentru decor bucățele de gogoșari în oțet, capere sau rondele de măsline fără sâmburi.

Eu am mai decorat tartinele cu germeni de ridiche roșie, care arată minunat și au un gust ușor picant. Îi găsiți tot la Selgros, costă puțin și sunt de mare efect la astfel de preparate. Dacă nu îi aveți la îndemână, la fel de bine merg și frunzulițe proaspete de mărar sau pătrunjel.

aperitive rapide cu scrumbie afumată

Nu-i așa că sunt simple și frumoase rețetele mele cu scrumbie afumată? Spor la impresionat musafiri, vă doresc! 😉

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
92 shares

Comentarii

  1. augustin a zis

    aprilie 21, 2022 at 10:41 pm

    Scrumbia de Dunare urca pe fluviu din Marea Neagra pentru reproducere.
    Daca nu sunt conditii prielnice (nivelul Dunarii scazut, apa cu turbiditate mare din cauza ploilor) scrumbia poate sa nu urce pe Dunare si sa se indrepte spre zone din Ucraina.
    Este un peste specific riveranilor Marii Negre si nu Romaniei.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 22, 2022 at 9:35 am

      Probabil că este corect ce spuneți dumneavoastră. Din fericire, de vreo 40-45 de ani, cât reușesc eu să îmi aduc aminte, a ajuns mereu până la noi la Galați 🙂

      Răspunde
    • augustin a zis

      aprilie 22, 2022 at 10:50 pm

      Am dorit sa va trimit o informare scurta despre scrumbie.
      Am incercat pe adresa de mail bucatearomate [at] gmail.com dar imi spune ca este invalida.
      Daca va intereseaza si daca nu va rapeste prea mult timp astept o adresa valida.

      Răspunde
      • augustin a zis

        aprilie 22, 2022 at 10:54 pm

        In rest, retetele sunt O.K.!
        Nu ati primit critici din partea mea.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          aprilie 23, 2022 at 8:07 am

          Mulțumesc frumos!

          Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        aprilie 23, 2022 at 8:09 am

        Adresa este așa: bucatearomate@gmail.com
        Mulțumesc!

        Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.