Rețete cu scrumbie afumată. Rețete rapide cu pește afumat. Ce gustări putem pregăti cu: scrumbie, macrou, hering sau orice pește afumat. Aperitive rapide cu pește.
Astăzi o să vă arăt două rețete rapide cu pește afumat care pe mine mă scot absolut delicios și elegant din orice situație de musafiri, fie ei anunțați sau inopinați. Toți oaspeții mei s-au declarat încântați de gustările mele pregătite "în doi timpi și trei mișcări" din doar câteva ingrediente.
Tot secretul e să ai la îndemână niște pește afumat, ceea ce nu e chiar dificil de găsit și în plus are termen de garanție suficient de mare cât să nu ne facem griji că l-am uitat prea mult pe raftul din frigider.
Tare m-am bucurat când am găsit scrumbie afumată la Selgros! Era exact ceea ce căutam, pentru că urma să am musafiri de departe și vroiam să îi impresionez cu un aperitiv unic și deosebit, ceva ce nu vor avea ocazia să guste nicăieri în altă parte.
Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic. Nu poate fi crescută în acvacultură și poate fi capturată doar primăvara, atunci când urcă din Marea Neagră în sus, pe Dunăre pentru reproducere. Este, așadar, un pește care nu se găsește în altă parte decât la noi, în România.
Noi, gălățenii, avem o relație specială cu acest pește, iar primăvara, în duminica Floriilor, la noi, se mănâncă în mod tradițional scrumbie la grătar. Vezi rețeta acestei delicatese cu un click pe fotografia de mai jos. Bineînțeles că la fel de mult ne place și scrumbia marinată sau cea afumată.
Scrumbia de Dunăre afumată este un produs regional, pregătit după o rețetă veche de 100 de ani din Delta Dunării și unul dintre puținele produse cu indicație geografică protejată (IGP) din țara noastră, fiind recunoscut și protejat în Uniunea Europeană.
Metoda de afumare este la rece, se folosește un rumeguș din lemn de esență tare și nu se folosesc aditivi, coloranți sau conservanți. Culoarea scrumbiei afumate este în mod natural aurie, metalizată. Carnea este suculentă, extraordinar de gustoasă, ușor sărată și cu o aromă minunată de fum.
Dacă aveți musafiri din afara țării și vreți să organizați o masă cu preparate tradiționale, unice, vă recomand să includeți scrumbia afumată în meniu și să le spuneți povestea ei și ce anume o face atât de specială. Vă asigur că vor fi impresionați 😉
Bun, și acum că v-am convins să alegeți scrumbia, să vă dau și cele două rețete rapide, nu-i așa?
1. Sandvișuri cu unt, scrumbie afumată și ceapă roșie
Prima dintre rețete, cea de sandvișuri cu unt și scrumbie afumată, chiar e atât de simplă și de rapidă încât nici nu trebuie pregătită dinainte, o puteți face atunci, pe loc.
Vă trebuie o pâine bună, de preferat pâine de casă. Rumeniți puțin feliile de pâine la prăjitor și le ungeți cu un unt bun, cu 82% grăsime. Așezați pe fiecare felie bucăți suculente de scrumbie afumată, felii de ceapă roșie și frunze de pătrunjel.
În maxim 10 minute aveți gata cea mai savuroasă gustare cu care garantat vă veți impresiona oaspeții.
2. Tartine cu pastă de scrumbie afumată și gogoșari în oțet
O rețetă la fel de simplă ca prima, dar care vă răpește în plus încă vreo 10 minute. Are însă un aspect mai elegant, așa că dacă aveți musafiri mai pretențioși poate veți dori să optați pentru aceste tartine cu pastă de scrumbie.
Curățați scrumbia de oase, operațiune care se va dovedi mai ușoară decât pare la prima vedere. Oasele mari se îndepărtează ușor, iar cele fine, chiar dacă mai rămân, sunt moi și se vor pasa fără probleme, nu le va simți nimeni.
Pasați carnea la blender sau chopper, apoi o amestecați cu o cremă fină de brânză (gen Philadelphia, Almette, etc). Puteți adăuga și un vârf de linguriță de mușatar iute dacă doriți o pastă mai picantă sau un gălbenuș de ou fiert dacă doriți o pastă mai consistentă și mai cremoasă.
Puneți pasta obținută într-un poș cu dui stelat și decorați cu ea câțiva biscuiți sărați. Adăugați pentru gust, dar și pentru decor bucățele de gogoșari în oțet, capere sau rondele de măsline fără sâmburi.
Eu am mai decorat tartinele cu germeni de ridiche roșie, care arată minunat și au un gust ușor picant. Îi găsiți tot la Selgros, costă puțin și sunt de mare efect la astfel de preparate. Dacă nu îi aveți la îndemână, la fel de bine merg și frunzulițe proaspete de mărar sau pătrunjel.
Nu-i așa că sunt simple și frumoase rețetele mele cu scrumbie afumată? Spor la impresionat musafiri, vă doresc! 😉
augustin
Scrumbia de Dunare urca pe fluviu din Marea Neagra pentru reproducere.
Daca nu sunt conditii prielnice (nivelul Dunarii scazut, apa cu turbiditate mare din cauza ploilor) scrumbia poate sa nu urce pe Dunare si sa se indrepte spre zone din Ucraina.
Este un peste specific riveranilor Marii Negre si nu Romaniei.
Iuliana Sbîrnea
Probabil că este corect ce spuneți dumneavoastră. Din fericire, de vreo 40-45 de ani, cât reușesc eu să îmi aduc aminte, a ajuns mereu până la noi la Galați 🙂
augustin
Am dorit sa va trimit o informare scurta despre scrumbie.
Am incercat pe adresa de mail bucatearomate [at] gmail.com dar imi spune ca este invalida.
Daca va intereseaza si daca nu va rapeste prea mult timp astept o adresa valida.
augustin
In rest, retetele sunt O.K.!
Nu ati primit critici din partea mea.
Iuliana Sbîrnea
Mulțumesc frumos!
Iuliana Sbîrnea
Adresa este așa: bucatearomate@gmail.com
Mulțumesc!