Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Aperitive

2 rețete cu scrumbie afumată cu care să-ți impresionezi prietenii

92 shares

Rețete cu scrumbie afumată. Rețete rapide cu pește afumat. Ce gustări putem pregăti cu: scrumbie, macrou, hering sau orice pește afumat. Aperitive rapide cu pește.

aperitive rapide cu scrumbie afumată

Astăzi o să vă arăt două rețete rapide cu pește afumat care pe mine mă scot absolut delicios și elegant din orice situație de musafiri, fie ei anunțați sau inopinați. Toți oaspeții mei s-au declarat încântați de gustările mele pregătite "în doi timpi și trei mișcări" din doar câteva ingrediente.

Tot secretul e să ai la îndemână niște pește afumat, ceea ce nu e chiar dificil de găsit și în plus are termen de garanție suficient de mare cât să nu ne facem griji că l-am uitat prea mult pe raftul din frigider.

Tare m-am bucurat când am găsit scrumbie afumată la Selgros ! Era exact ceea ce căutam, pentru că urma să am musafiri de departe și vroiam să îi impresionez cu un aperitiv unic și deosebit, ceva ce nu vor avea ocazia să guste nicăieri în altă parte.

scrumbie afumată
scrumbie afumată

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic. Nu poate fi crescută în acvacultură și poate fi capturată doar primăvara, atunci când urcă din Marea Neagră în sus, pe Dunăre pentru reproducere. Este, așadar, un pește care nu se găsește în altă parte decât la noi, în România.

Noi, gălățenii, avem o relație specială cu acest pește, iar primăvara, în duminica Floriilor, la noi, se mănâncă în mod tradițional scrumbie la grătar. Vezi rețeta acestei delicatese cu un click pe fotografia de mai jos. Bineînțeles că la fel de mult ne place și scrumbia marinată sau cea afumată.

Scrumbie de Dunăre la grătar

Scrumbia de Dunăre afumată este un produs regional, pregătit după o rețetă veche de 100 de ani din Delta Dunării și unul dintre puținele produse cu indicație geografică protejată (IGP) din țara noastră, fiind recunoscut și protejat în Uniunea Europeană.

Metoda de afumare este la rece, se folosește un rumeguș din lemn de esență tare și nu se folosesc aditivi, coloranți sau conservanți. Culoarea scrumbiei afumate este în mod natural aurie, metalizată. Carnea este suculentă, extraordinar de gustoasă, ușor sărată și cu o aromă minunată de fum.

scrumbie afumată

Dacă aveți musafiri din afara țării și vreți să organizați o masă cu preparate tradiționale, unice, vă recomand să includeți scrumbia afumată în meniu și să le spuneți povestea ei și ce anume o face atât de specială. Vă asigur că vor fi impresionați 😉

Bun, și acum că v-am convins să alegeți scrumbia, să vă dau și cele două rețete rapide, nu-i așa?

1. Sandvișuri cu unt, scrumbie afumată și ceapă roșie

Prima dintre rețete, cea de sandvișuri cu unt și scrumbie afumată, chiar e atât de simplă și de rapidă încât nici nu trebuie pregătită dinainte, o puteți face atunci, pe loc.

Vă trebuie o pâine bună, de preferat pâine de casă. Rumeniți puțin feliile de pâine la prăjitor și le ungeți cu un unt bun, cu 82% grăsime. Așezați pe fiecare felie bucăți suculente de scrumbie afumată, felii de ceapă roșie și frunze de pătrunjel.

În maxim 10 minute aveți gata cea mai savuroasă gustare cu care garantat vă veți impresiona oaspeții.

sandvișuri cu unt și scrumbie afumată

2. Tartine cu pastă de scrumbie afumată și gogoșari în oțet

O rețetă la fel de simplă ca prima, dar care vă răpește în plus încă vreo 10 minute. Are însă un aspect mai elegant, așa că dacă aveți musafiri mai pretențioși poate veți dori să optați pentru aceste tartine cu pastă de scrumbie.

aperitive rapide cu scrumbie afumată

Curățați scrumbia de oase, operațiune care se va dovedi mai ușoară decât pare la prima vedere. Oasele mari se îndepărtează ușor, iar cele fine, chiar dacă mai rămân, sunt moi și se vor pasa fără probleme, nu le va simți nimeni.

Pasați carnea la blender sau chopper, apoi o amestecați cu o cremă fină de brânză (gen Philadelphia, Almette, etc). Puteți adăuga și un vârf de linguriță de mușatar iute dacă doriți o pastă mai picantă sau un gălbenuș de ou fiert dacă doriți o pastă mai consistentă și mai cremoasă.

Puneți pasta obținută într-un poș cu dui stelat și decorați cu ea câțiva biscuiți sărați. Adăugați pentru gust, dar și pentru decor bucățele de gogoșari în oțet, capere sau rondele de măsline fără sâmburi.

Eu am mai decorat tartinele cu germeni de ridiche roșie, care arată minunat și au un gust ușor picant. Îi găsiți tot la Selgros, costă puțin și sunt de mare efect la astfel de preparate. Dacă nu îi aveți la îndemână, la fel de bine merg și frunzulițe proaspete de mărar sau pătrunjel.

aperitive rapide cu scrumbie afumată

Nu-i așa că sunt simple și frumoase rețetele mele cu scrumbie afumată? Spor la impresionat musafiri, vă doresc! 😉

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
    Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
92 shares

Comentarii

  1. augustin a zis

    aprilie 21, 2022 at 10:41 pm

    Scrumbia de Dunare urca pe fluviu din Marea Neagra pentru reproducere.
    Daca nu sunt conditii prielnice (nivelul Dunarii scazut, apa cu turbiditate mare din cauza ploilor) scrumbia poate sa nu urce pe Dunare si sa se indrepte spre zone din Ucraina.
    Este un peste specific riveranilor Marii Negre si nu Romaniei.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 22, 2022 at 9:35 am

      Probabil că este corect ce spuneți dumneavoastră. Din fericire, de vreo 40-45 de ani, cât reușesc eu să îmi aduc aminte, a ajuns mereu până la noi la Galați 🙂

      Răspunde
    • augustin a zis

      aprilie 22, 2022 at 10:50 pm

      Am dorit sa va trimit o informare scurta despre scrumbie.
      Am incercat pe adresa de mail bucatearomate [at] gmail.com dar imi spune ca este invalida.
      Daca va intereseaza si daca nu va rapeste prea mult timp astept o adresa valida.

      Răspunde
      • augustin a zis

        aprilie 22, 2022 at 10:54 pm

        In rest, retetele sunt O.K.!
        Nu ati primit critici din partea mea.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          aprilie 23, 2022 at 8:07 am

          Mulțumesc frumos!

          Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        aprilie 23, 2022 at 8:09 am

        Adresa este așa: bucatearomate@gmail.com
        Mulțumesc!

        Răspunde

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.