Ce verdețuri se pot păstra la congelator pentru a-și păstra cel mai bine aroma? Cum se congelează mărarul, leușteanul, pătrunjelul, tarhonul, etc.
Este știut că acum găsim oricând verdețuri proaspete în piețe și magazine, dar, cel puțin eu, iarna merg mai rar la cumpărături și se întâmplă să nu am la îndemână verdețurile pe care îmi trebuiesc. În plus, iarna toate sunt mai scumpe, mai altfel, legăturile mai anemice, știți voi cum e.
De aceea, la începutul fiecărei toamne îmi fac timp să pun verdețuri la congelator în cantitate suficientă, pe care le voi folosi iarna la supe, ciorbe și mâncăruri cu carne sau de post.
În această perioadă, chiar dacă nu avem propria noastră grădină de zarzavaturi, găsim în piață verdețuri crescute natural ieftine, fragede și pline de aromă. Cu 10 Ron am luat o ditamai sacoșa de ierburi aromatice care îmi ajung toată iarna.
Ce verdețuri punem la congelator pentru iarnă?
Congelăm verdețurile pe care le folosim și în proporțiile potrivite. Se pot congela: mărar, pătrunjel, leuștean, tarhon, cimbru, frunze de țelină, mentă, etc.
Eu prefer cimbrul uscat - vezi aici cum procedez. La congelator pun: mărar, pătrunjel și leuștean. Uneori, dar mai rar pun și frunze de țelină care dau un gust minunat tocănițelor. Tarhon nu prea folosesc, dar se poate congela foarte bine. Este folosit mai ales în Ardeal, la mâncărurile cu carne.
Nici mentă nu congelez. Pentru ceaiuri o usuc, la fel ca pe cimbru, iar pentru deserturi am un ghiveci pe pervazul de la bucătărie de unde rup la nevoie frunzulițe proaspete pentru decor.
În ceea ce privește cantitățile, vă recomand să vă orientați în funcție de obiceiurile voastre de gătit. De exemplu, eu congelez mai puțin leuștean decât pătrunjel. Leușteanul îl folosesc doar la ciorbele acre, pe când pătrunjelul în folosesc și la supe, dar și la felul doi: mâncăruri cu carne sau de legume, orez, plăcinte, paste, etc. Deci am nevoie de o cantitate mai mare de pătrunjel decât de leuștean. Cam la fel stă treaba și cu mărarul.
Cum se pregătesc verdețurile pentru congelator?
Verdețurile se spală foarte bine sub jet de apă pentru că se ascunde mult praf și insecte printre frunzulițe și nervuri. De asemenea, uitați-vă cu atenție să nu rămână și alte buruieni printre verdețuri.
Este foarte important ca verdețurile să nu fie ude atunci când le băgăm în pungi sau caserole. Dacă rămân ude, vor face cristale de gheață care afectează proprietățile frunzelor și în plus, se vor lipi între ele și nu vom putea să le presărăm frumos în farfurie, de exemplu.
După spălare, scuturați bine plantele de apă și lăsați-le pentru jumătate de oră răsfirate pe un ziar care să absoarbă umiditatea. Dacă e nevoie, tamponați-le cu șervete de hârtie sau de bumbac.
Cum se congelează verdețurile pentru iarnă?
În timp, după ce am încercat mai multe metode, m-am oprit la două dintre ele, care îmi sunt cele mai comode și de făcut, dar și de folosit. Metodele de congelare țin tot de obiceiurile de gătit și de servit mâncărurile ale fiecăruia.
De exemplu leușteanul îl pun în oala cu ciorbă fierbinte, la final. De aceea pun cam 2-3 linguri de leuștean tocat în punguțe mici, din cele subțiri pentru sandvișuri. Punguțele mici le pun într-o pungă de plastic, specială pentru congelator (ca cele de aici) pentru a fi sigură că verdețurile nu prind alte mirosuri. Am grijă să scriu conținutul pe pungă ca să nu le încurc. Când am terminat ciorba, doar tai o punguță cu foarfeca și dau drumul leușteanului congelat în ciorbă și am terminat.
Mărarul de obicei îl presar, tot la final în cratița cu mâncare sau ca decor, direct în farfurie. Ca să îl pot presăra am nevoie să nu fie bulgăre, ci să fie răsfirat, în așa fel încât să pot lua ușor 2 linguri de mărar care să cadă frumos. De aceea mărarul îl pun în caserole, îl presez puțin ca să încapă cât mai mult, dar nu insist să îl compactez. Folosesc caserole de plastic, de unică folosință, pe care le introduc apoi în pungi. Ca să fiu sigură că pungile stau cuminți la locul lor, le fixez cu elastice. Puteți vedea cum procedez în fotografiile de mai sus.
Pentru pătrunjel aplic ambele metode. Pentru supe pun punguțe mici cărora le dau drumul în oală, iar pentru mâncăruri și decorat farfuriile înainte de servire, pun pătrunjel în caserole.
Nu există soluție universal valabilă. Adaptați metodele și cantitățile la obiceiurile voastre de gătit și la spațiul pe care îl aveți disponibil în congelator sau în lada frigorifică. Caserolele ocupă, firește, mai mult loc decât pungile cu verdețuri, dar dacă aveți loc, experimentați și vedeți ce merge cel mai bine pentru voi.
Nu uitați să etichetați pungile și caserolele! Verdețurile congelate arată cam la fel și nici nu miros, așa că e foarte ușor să le încurcăm dacă nu scrie clar ce conține fiecare pungă sau cutie.
Lasă un comentariu