Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Conserve

Verdețuri la congelator - două metode comode de congelare pentru mărar, pătrunjel, leuștean, etc.

Publicat la 3 octombrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

839 shares

Ce verdețuri se pot păstra la congelator pentru a-și păstra cel mai bine aroma? Cum se congelează mărarul, leușteanul, pătrunjelul, tarhonul, etc.

Este știut că acum găsim oricând verdețuri proaspete în piețe și magazine, dar, cel puțin eu, iarna merg mai rar la cumpărături și se întâmplă să nu am la îndemână verdețurile pe care îmi trebuiesc. În plus, iarna toate sunt mai scumpe, mai altfel, legăturile mai anemice, știți voi cum e.

Verdețuri la congelator

De aceea, la începutul fiecărei toamne îmi fac timp să pun verdețuri la congelator în cantitate suficientă, pe care le voi folosi iarna la supe, ciorbe și mâncăruri cu carne sau de post .

În această perioadă, chiar dacă nu avem propria noastră grădină de zarzavaturi, găsim în piață verdețuri crescute natural ieftine, fragede și pline de aromă. Cu 10 Ron am luat o ditamai sacoșa de ierburi aromatice care îmi ajung toată iarna.

Ce verdețuri punem la congelator pentru iarnă?

Congelăm verdețurile pe care le folosim și în proporțiile potrivite. Se pot congela: mărar, pătrunjel, leuștean, tarhon, cimbru, frunze de țelină, mentă, etc.

Eu prefer cimbrul uscat - vezi aici cum procedez. La congelator pun: mărar, pătrunjel și leuștean. Uneori, dar mai rar pun și frunze de țelină care dau un gust minunat tocănițelor. Tarhon nu prea folosesc, dar se poate congela foarte bine. Este folosit mai ales în Ardeal, la mâncărurile cu carne.

Nici mentă nu congelez. Pentru ceaiuri o usuc, la fel ca pe cimbru, iar pentru deserturi am un ghiveci pe pervazul de la bucătărie de unde rup la nevoie frunzulițe proaspete pentru decor.

În ceea ce privește cantitățile, vă recomand să vă orientați în funcție de obiceiurile voastre de gătit. De exemplu, eu congelez mai puțin leuștean decât pătrunjel. Leușteanul îl folosesc doar la ciorbele acre, pe când pătrunjelul în folosesc și la supe, dar și la felul doi: mâncăruri cu carne sau de legume, orez, plăcinte, paste, etc. Deci am nevoie de o cantitate mai mare de pătrunjel decât de leuștean. Cam la fel stă treaba și cu mărarul.

  • Verdețuri la congelator
  • Verdețuri la congelator
  • Mărar la congelator

Cum se pregătesc verdețurile pentru congelator?

Verdețurile se spală foarte bine sub jet de apă pentru că se ascunde mult praf și insecte printre frunzulițe și nervuri. De asemenea, uitați-vă cu atenție să nu rămână și alte buruieni printre verdețuri.

Este foarte important ca verdețurile să nu fie ude atunci când le băgăm în pungi sau caserole. Dacă rămân ude, vor face cristale de gheață care afectează proprietățile frunzelor și în plus, se vor lipi între ele și nu vom putea să le presărăm frumos în farfurie, de exemplu.

După spălare, scuturați bine plantele de apă și lăsați-le pentru jumătate de oră răsfirate pe un ziar care să absoarbă umiditatea. Dacă e nevoie, tamponați-le cu șervete de hârtie sau de bumbac.

Cum se congelează verdețurile pentru iarnă?

În timp, după ce am încercat mai multe metode, m-am oprit la două dintre ele, care îmi sunt cele mai comode și de făcut, dar și de folosit. Metodele de congelare țin tot de obiceiurile de gătit și de servit mâncărurile ale fiecăruia.

De exemplu leușteanul îl pun în oala cu ciorbă fierbinte, la final. De aceea pun cam 2-3 linguri de leuștean tocat în punguțe mici, din cele subțiri pentru sandvișuri. Punguțele mici le pun într-o pungă de plastic, specială pentru congelator (ca cele de aici) pentru a fi sigură că verdețurile nu prind alte mirosuri. Am grijă să scriu conținutul pe pungă ca să nu le încurc. Când am terminat ciorba, doar tai o punguță cu foarfeca și dau drumul leușteanului congelat în ciorbă și am terminat.

Mărarul de obicei îl presar, tot la final în cratița cu mâncare sau ca decor, direct în farfurie. Ca să îl pot presăra am nevoie să nu fie bulgăre, ci să fie răsfirat, în așa fel încât să pot lua ușor 2 linguri de mărar care să cadă frumos. De aceea mărarul îl pun în caserole, îl presez puțin ca să încapă cât mai mult, dar nu insist să îl compactez. Folosesc caserole de plastic, de unică folosință, pe care le introduc apoi în pungi. Ca să fiu sigură că pungile stau cuminți la locul lor, le fixez cu elastice. Puteți vedea cum procedez în fotografiile de mai sus.

  • Leuștean la congelator
  • Verdețuri la congelator

Pentru pătrunjel aplic ambele metode. Pentru supe pun punguțe mici cărora le dau drumul în oală, iar pentru mâncăruri și decorat farfuriile înainte de servire, pun pătrunjel în caserole.

Nu există soluție universal valabilă. Adaptați metodele și cantitățile la obiceiurile voastre de gătit și la spațiul pe care îl aveți disponibil în congelator sau în lada frigorifică. Caserolele ocupă, firește, mai mult loc decât pungile cu verdețuri, dar dacă aveți loc, experimentați și vedeți ce merge cel mai bine pentru voi.

Pătrunjel la congelator

Nu uitați să etichetați pungile și caserolele! Verdețurile congelate arată cam la fel și nici nu miros, așa că e foarte ușor să le încurcăm dacă nu scrie clar ce conține fiecare pungă sau cutie.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
839 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici
x