Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Conserve

Verdețuri la congelator - două metode comode de congelare pentru mărar, pătrunjel, leuștean, etc.

852 shares

Ce verdețuri se pot păstra la congelator pentru a-și păstra cel mai bine aroma? Cum se congelează mărarul, leușteanul, pătrunjelul, tarhonul, etc.

Este știut că acum găsim oricând verdețuri proaspete în piețe și magazine, dar, cel puțin eu, iarna merg mai rar la cumpărături și se întâmplă să nu am la îndemână verdețurile pe care îmi trebuiesc. În plus, iarna toate sunt mai scumpe, mai altfel, legăturile mai anemice, știți voi cum e.

Verdețuri la congelator

De aceea, la începutul fiecărei toamne îmi fac timp să pun verdețuri la congelator în cantitate suficientă, pe care le voi folosi iarna la supe, ciorbe și mâncăruri cu carne sau de post .

În această perioadă, chiar dacă nu avem propria noastră grădină de zarzavaturi, găsim în piață verdețuri crescute natural ieftine, fragede și pline de aromă. Cu 10 Ron am luat o ditamai sacoșa de ierburi aromatice care îmi ajung toată iarna.

Ce verdețuri punem la congelator pentru iarnă?

Congelăm verdețurile pe care le folosim și în proporțiile potrivite. Se pot congela: mărar, pătrunjel, leuștean, tarhon, cimbru, frunze de țelină, mentă, etc.

Eu prefer cimbrul uscat - vezi aici cum procedez. La congelator pun: mărar, pătrunjel și leuștean. Uneori, dar mai rar pun și frunze de țelină care dau un gust minunat tocănițelor. Tarhon nu prea folosesc, dar se poate congela foarte bine. Este folosit mai ales în Ardeal, la mâncărurile cu carne.

Nici mentă nu congelez. Pentru ceaiuri o usuc, la fel ca pe cimbru, iar pentru deserturi am un ghiveci pe pervazul de la bucătărie de unde rup la nevoie frunzulițe proaspete pentru decor.

În ceea ce privește cantitățile, vă recomand să vă orientați în funcție de obiceiurile voastre de gătit. De exemplu, eu congelez mai puțin leuștean decât pătrunjel. Leușteanul îl folosesc doar la ciorbele acre, pe când pătrunjelul în folosesc și la supe, dar și la felul doi: mâncăruri cu carne sau de legume, orez, plăcinte, paste, etc. Deci am nevoie de o cantitate mai mare de pătrunjel decât de leuștean. Cam la fel stă treaba și cu mărarul.

  • Verdețuri la congelator
  • Verdețuri la congelator
  • Mărar la congelator

Cum se pregătesc verdețurile pentru congelator?

Verdețurile se spală foarte bine sub jet de apă pentru că se ascunde mult praf și insecte printre frunzulițe și nervuri. De asemenea, uitați-vă cu atenție să nu rămână și alte buruieni printre verdețuri.

Este foarte important ca verdețurile să nu fie ude atunci când le băgăm în pungi sau caserole. Dacă rămân ude, vor face cristale de gheață care afectează proprietățile frunzelor și în plus, se vor lipi între ele și nu vom putea să le presărăm frumos în farfurie, de exemplu.

După spălare, scuturați bine plantele de apă și lăsați-le pentru jumătate de oră răsfirate pe un ziar care să absoarbă umiditatea. Dacă e nevoie, tamponați-le cu șervete de hârtie sau de bumbac.

Cum se congelează verdețurile pentru iarnă?

În timp, după ce am încercat mai multe metode, m-am oprit la două dintre ele, care îmi sunt cele mai comode și de făcut, dar și de folosit. Metodele de congelare țin tot de obiceiurile de gătit și de servit mâncărurile ale fiecăruia.

De exemplu leușteanul îl pun în oala cu ciorbă fierbinte, la final. De aceea pun cam 2-3 linguri de leuștean tocat în punguțe mici, din cele subțiri pentru sandvișuri. Punguțele mici le pun într-o pungă de plastic, specială pentru congelator (ca cele de aici) pentru a fi sigură că verdețurile nu prind alte mirosuri. Am grijă să scriu conținutul pe pungă ca să nu le încurc. Când am terminat ciorba, doar tai o punguță cu foarfeca și dau drumul leușteanului congelat în ciorbă și am terminat.

Mărarul de obicei îl presar, tot la final în cratița cu mâncare sau ca decor, direct în farfurie. Ca să îl pot presăra am nevoie să nu fie bulgăre, ci să fie răsfirat, în așa fel încât să pot lua ușor 2 linguri de mărar care să cadă frumos. De aceea mărarul îl pun în caserole, îl presez puțin ca să încapă cât mai mult, dar nu insist să îl compactez. Folosesc caserole de plastic, de unică folosință, pe care le introduc apoi în pungi. Ca să fiu sigură că pungile stau cuminți la locul lor, le fixez cu elastice. Puteți vedea cum procedez în fotografiile de mai sus.

  • Leuștean la congelator
  • Verdețuri la congelator

Pentru pătrunjel aplic ambele metode. Pentru supe pun punguțe mici cărora le dau drumul în oală, iar pentru mâncăruri și decorat farfuriile înainte de servire, pun pătrunjel în caserole.

Nu există soluție universal valabilă. Adaptați metodele și cantitățile la obiceiurile voastre de gătit și la spațiul pe care îl aveți disponibil în congelator sau în lada frigorifică. Caserolele ocupă, firește, mai mult loc decât pungile cu verdețuri, dar dacă aveți loc, experimentați și vedeți ce merge cel mai bine pentru voi.

Pătrunjel la congelator

Nu uitați să etichetați pungile și caserolele! Verdețurile congelate arată cam la fel și nici nu miros, așa că e foarte ușor să le încurcăm dacă nu scrie clar ce conține fiecare pungă sau cutie.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
852 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.