Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Articole utile

Ce Mâncăruri Poți Congela pentru Mese Rapid de Pregătit – Sfaturi și Idei

Publicat la 6 noiembrie 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

8 shares

Citește articolul în 9 minute

Cum să reduci timpul petrecut în bucătărie cu ajutorul congelatorului – Ghid practic și idei de organizare pentru mese rapide și gustoase

Viața mea în bucătărie a devenit mai ușoară și mai plăcută atunci când mi-am dat seama cum pot folosi congelatorul, astfel încât să fie nu doar un aparat electrocasnic care bâzâie într-un colț, ci să fie un partener pe care mă pot baza în zilele aglomerate sau când sunt prea obosită ca să gătesc. De aceea, în acest articol te voi învăța și pe tine cum să te folosești eficient de congelator pentru a economisi: ingrediente, timp și energie.

cum sa congelezi mancarea pentru economie de timp si bani

Ideea acestui stil de organizare nu este să muncești mai mult deodată pentru congelator, ci pur și simplu să te obișnuiești ca atunci când gătești pentru familie să pregătești cantități mai mari. În felul acesta, o parte o folosești imediat, iar restul îl păstrezi pentru zilele aglomerate. Nu vei simți că ai petrecut mai mult timp în bucătărie, dar vei avea mereu rezerve pregătite pentru momentele în care nu ai timp sau dispoziția de a găti de la zero. Pe de altă parte, în felul acesta îți asiguri o alimentație sănătoasă, personalizată exact pe gustul tău, și scapi de tentația de a comanda pizza sau alte preparate de la restaurante. Astfel, congelatorul devine o "cămară de urgență", unde găsești mâncare sănătoasă făcută în casă.

În plus, vei avea mereu la îndemână o caserolă bună pentru pachet, fie pentru prânzul de la birou sau o masă rapidă pe drum, fără să fie nevoie să apelezi la covrigi sau alte produse de patiserie cumpărate în grabă.

Mergi direct la:
  • De Ce Este Eficient Să Congelezi Mâncarea?
  • Cum Să Congelezi Corect Alimentele?
  • Ce Alimente și Preparate se Congelează Bine?
  • Sfaturi Practice pentru Organizarea Congelatorului
  • Descoperă și alte articole utile

De Ce Este Eficient Să Congelezi Mâncarea?

  1. Economisești timp
    Congelând o parte din ceea ce gătești, vei reduce efortul zilnic de a pregăti mesele. Astfel, obții un timp suplimentar pe care îl poți folosi pentru familie sau activități care îți plac.
  2. Menții nutrienții
    Congelarea este una dintre cele mai bune metode de conservare, păstrând vitaminele, mineralele și fibrele aproape intacte.
  3. Previi risipa alimentară
    Pregătirea și congelarea alimentelor în porții corecte te ajută să folosești fiecare ingredient, evitând să arunci mâncarea.

Cum Să Congelezi Corect Alimentele?

  1. Porționarea alimentelor
    Congelează alimentele în funcție de numărul de persoane din familie. De exemplu, dacă sunteți patru persoane, congelează patru ardei umpluți sau împarte fasolea fiartă în 200 g pentru ciorbă și 500 g pentru iahnie.
  2. Ambalare etanșă
    Folosește caserole sau pungi speciale pentru congelare, scoate aerul din pungi și etichetează-le cu data și conținutul. Un aparatul de vidat e de mare ajutor deoarece vidarea previne arsurile de congelator și prelungește prospețimea alimentelor de 2-3 ori mai mult timp. De asemenea, pungile vidate ocupă mai puțin spațiu.
  3. Organizarea congelatorului
    Grupează alimentele pe categorii și etichetează fiecare pungă pentru a găsi rapid ceea ce ai nevoie.
un aparat de vidat prelungește prospețimea alimentelor congelate de 2-3 ori

Ce Alimente și Preparate se Congelează Bine?

1. Pâinea – Mereu Proaspătă, Direct din Congelator

Pâinea este perfectă pentru congelare, fie că este făcută în casă, cu drojdie sau maia naturală, fie că este cumpărată.

  • Congelare feliată – Taie pâinea în felii și congelează-le individual, separate cu pătrate de hârtie de copt. Astfel, vei putea scoate doar câte felii ai nevoie, încălzindu-le rapid în prăjitor pentru o textură crocantă.
  • Congelare întreagă sau jumătăți – Congelează pâinea întreagă sau în jumătăți și scoate doar cât ai nevoie. Las-o să se dezghețe peste noapte la temperatura camerei și până dimineața își va recăpăta textura pufoasă.

2. Verdețuri și Legume

Pentru ciorbe, supe și tocănițe rapide, păstrează verdețuri și legume congelate.

  • Pătrunjel, mărar, leuștean – Spală și toacă verdețurile, congelează-le în pungi sau caserole din care poți scoate cât ai nevoie.
  • Urzici, ștevie, lobodă – Toacă-le mărunt și congelează-le în pungi mici, fiind ideale pentru a aduce aromă de primăvară in ciorbele de peste an sau când îți e dor de mâncarea de urzici cu usturoi.
  • Leurdă sau busuioc – Când ai cantități mai mari, congelează-le în pungi și folosește-le pentru a face sos pesto atunci când gătești paste. Încearcă rețeta de pesto de leurdă de pe blog pentru o aromă deosebită.

3. Amestecuri de Legume și Ardei Copți

Amestecurile de legume pentru ciorbe și tocănițe sunt perfecte pentru zilele când ai nevoie de o masă rapidă.

  • Cuburi de legume mixte – Taie morcov, țelină, ardei, păstârnac în cubulețe și congelează-le împreună pentru ciorbe rapide.
  • Ardei copți – Congelează ardeii copți în pungi. Îi poți folosi ulterior la salate, sandvișuri, mâncăruri de post sau garnituri lângă diverse preparate.

4. Fructe pentru Gustări și Deserturi

Fructele congelate sunt excelente pentru micul dejun, gustări sănătoase și deserturi.

  • Fructe de pădure – Zmeura, afinele și murele sunt perfecte pentru smoothie, porridge sau prăjituri.
  • Banane feliate – Taie bananele felii și congelează-le. Le poți folosi apoi pentru a face o înghețată cremoasă cu lapte praf.
fructe păstrate la congelator pentru mic dejun și deserturi

5. Ciorbe și Supe

Tare bine prinde o caserolă cu supă sau cu ciorbă pe care să o poți face rapid sau și mai bine, doar să o încălzești după zi obositoare! Supele și stocurile îți permit să adaugi savoare instant sosurilor sau preparatelor de bază.

  • Stoc de legume, pui, pește sau vită – Congelează stocul în caserole mai mari, pe care să le folosești ca bază pentru supe sau ciorbe gustoase. Dacă torni stocul în pungi sau tăvițe pentru cuburi de gheață vei avea cantitatea ideală de folosit la sosuri pentru paste sau pentru carne.
  • Ciorbe și supe – Se congelează bine ciorbele de carne fără cartofi sau orez și de asemenea, orice supă cremă. Adaugă verdețuri și smântână doar la servire.
Caserolă cu stock de peste cu etichetă cu data și cantitatea pregătită pentru congelator

6. Feluri de Bază și Semipreparate

Pregătește semipreparate care se congelează bine pentru a economisi timp la mesele principale.

  • Sarmale – Poți congela sarmale gătite sau doar împachetate, iar când le gătești proaspăt, își păstrează mai bine textura.
  • Lasagna – Congelează porții de lasagna bolognese gata gătite și vei avea o cină rapidă și consistentă.
  • Ardei umpluți – îi poți congela fie gătiți, fie cruzi, doar umpluți cu carne tocată urmând să îi fierbi sau să îi gătești la cuptor când vreți să îi mâncați.
  • Cârnați - dacă faci cârnați de casă, îi poți congela cruzi sau după gătire, gata să fie încălziți și așezați lângă un piure de cartofi.
  • Sosuri - sosul bolognese este ideal pentru plăcinte cu carne, paste sau lasagna, dar fierberea lui durează destul de mult. De aceea e o idee bună să faci o cantitate mai mare și să congelezi o parte din el pentru altădată. Ți-am arătat cum procedez eu, la rețeta video de lasagna. Dacă ții post sau ai un stil de viață vegan, poți congela în mod similar sosul de ciuperci pentru lasagna de post, pe care îl poți folosi de asemenea și la paste.

7. Deserturi

Deserturile congelate îți vor aduce mereu un moment de bucurie, fără să fie nevoie de preparate nesănătoase din comerț.

  • Cozonac – Taie cozonacul în felii și congelează-le individual. Astfel, vei putea scoate doar câteva felii pentru o gustare rapidă.
  • Chec – Poți congela pandișpan sau chec cu lapte. Își vor păstra foarte bine frăgezimea și aromele.
  • Prăjituri cu foi – Prăjiturile cu foi, de exemplu Albinița și Albă ca Zăpada se congelează perfect și devin chiar mai fragede.
  • Fursecuri - fursecurile cu unt, biscuiții, pișcoturile, se păstrează minunat la congelator pentru un mic răsfăț într-o zi aglomerată.
  • Cornuri - își păstrează perfect calitățile. Le poți lăsa să se dezghețe lent pe blatul din bucătărie sau le poți încălzi la microunde pentru a redeveni rapid moi și pufoase. Congelează cornuri cu ciocolată sau pariziene cu mere pentru micul dejun sau pachet.
feliile de chec congelate își păstrează perfect frăgezimea

Sfaturi Practice pentru Organizarea Congelatorului

  1. Planifică porțiile
    Congelează porții potrivite pentru o masă completă, ca să nu ai nevoie să dezgheți mai mult decât este necesar.
  2. Stivuiește pungi plate sau caserole etanșe
    Pungile plate economisesc spațiu, iar caserolele rectangulare, mai ușor de stivuit, fac congelatorul mai organizat și accesibil.
  3. Etichetează fiecare pachet
    Notează conținutul și data congelării pe fiecare pachet pentru a consuma alimentele în ordinea potrivită.

Concluzie

Congelarea alimentelor este o metodă de organizare excelentă care îți oferă libertatea de a te bucura de mese sănătoase, chiar și în zilele aglomerate. Vei avea mereu opțiuni la îndemână, fie că e vorba de o pâine proaspătă, ciorbe de casă sau deserturi, și vei evita astfel tentația de a consuma mâncare de tip fast-food sau covrigi.

Descoperă și alte articole utile

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • Cozonac tradițional sau fără frământare? Diferențe, avantaje și dezavantaje.
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • praf de copt
    Praf de copt - când, cât și cum se folosește

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
8 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici
x