Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Gulaș de pește - o rețetă simplă și deosebită

Publicat la 12 noiembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

965 shares
Mergi la rețetă

Gulaș de pește, o rețetă gustoasă și sățioasă care aduce la un loc bucătăria dobrogeană și ardelenească. Rețeta de gulaș de crap picant și delicios.

Să știți că nouă, ăstora, trăitori pe malul Dunării, care avem pofta de pește cuprinsă în formula ADN-ului personal, ni se întâmplă uneori să ne îndrăgostim de câte o mâncare complet diferită, gătită mai ales pe alte meleaguri.

Gulaș de pește

Așa mi s-a întâmplat mie cu gulașul unguresc care era pentru mine mâncarea de vis la care aveam acces numai când treceam Carpații să merg în concediu la munte. Până la urmă, de dor de gulaș, mi-am luat inima-n dinți și am învățat să îl fac și acasă. Rețeta ca la mama lui, cu pulpă de vită și găluști de făină, o găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.

Gulaș unguresc

Până la următorul pas și anume combinarea aromelor picante, specifice gulașului cu carnea de pește gras, nu avea să fie decât o chestiune de timp. Așa a apărut rețeta de gulaș de pește în bucătăria mea. Fericită zi! 🙂

Gulașul de pește aduce la jumătatea drumului bucătăria ardelenească și pe cea pescărească din sud-estul țării. Noi pe aici nu prea gătim peștele așa, cu mult sos și cu multe condimente, ci ne oprim la lucruri mai simple. Uite că mâncarea asta vine să ne convingă că facem bine uneori dacă îndrăznim să ne depășim granițele culinare.

Gulaș de pește

Mod de preparare gulaș de pește

Modul de preparare e puțin diferit față de cel al gulașului unguresc, dar e și mai rapid. Asta pentru că peștele se gătește în doar câteva minute, nu trebuie să fierbem ore întregi la el așa cum facem cu carnea de vită.

Folosiți pentru gulaș rondele de pește mare, gras, cum ar fi crapul, novacul, somnul. Eu am luat un crap întreg și am rugat personalul de la Pescăria Selgros să mi-l curețe și să mi-l taie rondele. Capul l-am pus la fiert, iar supa obținută am folosit-o la acest gulaș. Firește că e mult mai gustos gulașul făcut cu supă de pește sau măcar de legume. Dar dacă nu aveți, e bine și cu apă.

Am considerat că gulașului de pește îi stă mai bine cu niște cuburi de cartofi și rondele de morcov alături, decât cu găluști de făină, așa că am ales această variantă.

  • Pește prăjit
  • Legume pentru gulaș
  • Preparare gulas de crap

Cel mai important lucru la rețeta asta este să nu transformăm gulașul de pește într-o banală tocăniță de cartofi, pentru că vă spun sincer, granița e foarte subțire și ar fi păcat să pierdem de fapt toată savoarea acestui fel de mâncare.

Fiți generoși cu dozarea condimentelor. Și cu zeama! Gulașul e o mâncare picantă, concentrată, plină de arome și mai ales e o mâncare lichidă, de nu știi prea bine dacă să o mănânci cu furculița, ca pe felul doi sau cu lingura ca pe supă.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Gulaș de pește

Gulaș de pește

5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 3 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 g pește gras (crap, somn, novac)
  • 50 ml ulei
  • 2 cepe roșii, mari
  • 1 ardei gras
  • 2 linguri boia de ardei, combinate după gust: iute, dulce, afumată
  • 1 linguriță semințe de chimen, măcinate
  • 1-2 frunze de dafin
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • după doriți un gulaș mai iute- fulgi de chilli sau rondele de ardei iute
  • sare și piper după gust
  • 3 cartofi
  • 2 morcovi
  • aprox. 400 ml supă de pește, de legume sau apă plata
  • 150 ml pastă de roșii cu ardei kapia (sau orice pastă de roșii concentrată)
  • 4-5 căței de usturoi
  • pătrunjel verde

Instrucțiuni de preparare
 

  • Peștele trebuie să fie în prealabil curățat, eviscerat și tăiat rondele.
  • Prăjiți rondelele de pește doar pentru 2 minute pe fiecare parte, cât să prindă puțină culoare. Nu trebuie gătit mai mult pentru că va mai fierbe, mai târziu și în gulaș.
  • În uleiul în care ați prăjit peștele, căliți ceapa și ardeiul gras, ambele tăiate mărunt.
  • Când ceapa s-a înmuiat și a devenit sticloasă, adăugați boiaua de ardei și chimenul. Amestecați și lăsați-le puțin la călit cât să își dezvolte aroma și culoarea.
  • Adăugați cartofii tăiați cuburi și morcovii tăiat rondele. Tot acum puneți sare, piper, cimbru uscat și fulgii de chilli sau rondelele de ardei iute.
  • Turnați apă cât să acopere bine cartofii (cam 300-400 ml). Ideal ar fi să aveți un stock de legume sau de pește, dar e bine și cu apă. Lăsați mâncarea să fiarbă până sunt gata morcovii și cartofii.
  • Adăugați pasta de roșii, usturoiul trecut prin presă și completați cu apă dacă mai e nevoie. Lăsați gulașul să mai dea câteva clocote.
  • Puneți bucățile de pește și lăsați-le să se gătească timp de 7-maxim 10 minute. Vrem ca peștele să fie suculent, dar să nu îl supra-gătim încât să cadă de pe oase.
  • Când și peștele este gătit, puneți pătrunjel proaspăt tocat mărunt și gulașul de pește este gata de gătit.
  • Gulașul de pește se servește cald, cu pâine proaspătă alături.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Gulaș de pește

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
965 shares

Comentarii

  1. Vio a zis

    noiembrie 12, 2019 at 3:24 pm

    Super! Dacă ați fi recomandat și dezosarea, chiar nu aveam nimic de comentat. Îmi place, mai ales, că de data asta este ceea ce trebuie să fie, mai mult o supă decât o tocăniță. Pe cel de vită l-ați dus mai mult spre tocăniță, dar...nuh, dacă vă place așa, nu-i bai. Iar ne-am intersectat, mâine fac la comandă borș de pește (crap și caras) + saramură de crap. Dar mi s-a făcut o poftă de gulyas, ceva de nedescris. Să-auzim de bine! Aveți 5*, adică maxim.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 12, 2019 at 3:44 pm

      Aveți dreptate cu dezosarea. Să știți că inițial m-am gândit să îl fac folosind cuburi dintr-un file de pește mai gros. Așa ar fi fost elegant. Dar cum peștele fierbe foarte repede, m-am gândit că e destul de dificil să gătești cuburile de pește exact atât cât trebuie. Puteam dezosa rondelele și după gătire, dar cum crapul are foarte multe oase mici, l-aș fi făcut franjuri, adio aspect! Poate alt tip de pește s-ar fi pretat mai bine. Oricum, noi, mâncătorii de pește la domiciliu nu prea ne speriem de câteva oase-n farfurie 😀
      Poftă bună mâine la borșul de pește și saramură! 🙂
      Mulțumesc mult pentru mesaj.

      Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.