Timp estimat pentru citit: 8 minute
Poftă de pește prăjit în crustă de mălai? Haideți să vă arăt cum să faceți baby hering la air fryer în mai puțin de jumătate de oră. Fără fum și fără miros în toată casa, obținem imediat peștișori crocanți și gustoși, numai buni de mâncat cu lămâie și usturoi!
Ne place mult peștele și de când am descoperit cât e de ușor de gătit în friteuza cu aer cald, acesta a devenit modul meu preferat de preparare.
Am mai gătit baby hering în tavă, la cuptor și a fost grozav de bun! Bănuiam că la fel de gustos iese și la air fryer și nu m-am înșelat! L-am tăvălit prin mălai și condimente și în 15 minute am avut cei mai gustoși peștișori pentru masa de prânz!
Dacă sunteți iubitori de pește, să știți că și peștii mai mari se gătesc ușor la air fryer. Puteți încerca cu păstrăv, doradă, biban de mare sau cu rondele de crap, de exemplu. Puteți vedea în videoclipul de mai jos cum am procedat.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru rețeta de baby hering la air fryer
Ingredientul cel mai important este, bineînțeles, peștele. Baby hering se găsește cu ușurință atât în percării, cât și în supermarket, mai ales în varianta congelată care după mine este cea mai sănătoasă.
În general, peștii aceștia de talie mică, care înoată în bancuri, cum sunt și hamsiile sau sardinele, sunt capturați din mediul lor natural și sunt congelați rapid, chiar pe vasele de pescuit, astfel încât își păstrează foarte bine nutrienții, textura și gustul.
Baby hering este bogat în acizi grași omega 3, foarte importanți pentru sănătatea noastră și fiind pești mici, situați foarte jos pe lanțul trofic, riscul de contaminare cu mercur este mai redus decât la peștii mari.
Iată ce am folosit eu pentru 4 porții:
- 800 g baby hering (al meu a fost congelat)
- 1 lingură ulei
- 3 linguri mălai
- ½ linguriță fulgi de ceapă
- ½ linguriță pudră de usturoi
- ¼ linguriță boia dulce
- ¼ linguriță oregano
- sare și piper
opțional - sos de pătrunjel cu usturoi
- ½ legătură pătrunjel
- 5-6 căței de usturoi
- sucul de la ½ lămâie (sau oțet)
- sare
Cum facem baby hering la air fryer - rețeta pas cu pas
Peștele gătit la airfryer e la fel de ușor de făcut ca și rețeta clasică de pește prăjit în mălai, doar că de data aceasta folosim doar o lingură de ulei, nu un litru și nu se face deloc fum.
Sfatul meu: dacă fum nu avem, trebuie să știți că în schimb, mirosul de pește prăjit se va simți! Nu va fi la fel de intens și nici la fel de persistent ca în cazul prăjirii în tigaie. Ca să evit acest minor neajuns, când gătesc pește, eu scot friteuza pe balcon (puteți folosi un prelungitor dacă nu aveți priză în balcon) și astfel în casă nu se simte niciun disconfort.
1. Eviscerați peștii, îndepăratați capul ca să nu ocupe loc în friteuză și spălați-i în mai multe ape.
2. Uscați peștii tamponându-i cu prosoape de hârtie. Dacă rămân cu apă pe ei, condimentele și mălaiul vor aluneca.
3. Puneți peștii într-un castron, îi presărați cu sare și turnați peste ei o lingură de ulei. Amestecați să fie toți îmbrăcați într-o peliculă fină de ulei.
4. Într-un castron mic amestecați mălaiul și restul de condimente.
5. Puneți amestecul de mălai și condimente peste pești și amestecați să se distribuie uniform.
6. Așezați peștii în cuva friteuzei lăsând puțin spațiu între ei pentru ca aerul să poată circula. Gătiți timp de 15 minute la 190 de grade.
5. Cât timp se gătește peștele, pregătiți sosul: treceți usturoiul prin presă, tocați mărunt pătrunjelul, apoi le puneți într-un castron, adăugați sare, suc de lămâie și puțină apă rece.
Ce puteți înlocui în rețetă
Într-o rețetă atât de simplă și cu puține ingrediente, ai zice că nici nu ai ce modifica. Și totuși, iată ce adaptari puteți face:
- baby hering - puteți găti exact la fel și alți pești mici, de exemplu: hamsii, șprot, sardine. Pentru șprot și hamsii, care sunt pești mai subțiri, mai puțin cărnoși decât heringul, va trebui să scurtați puțin timpul de gătire cu 2-3 minute.
- condimente - bineînțeles, puteți folosi și alte condimente, în alte proporții, după gustul vostru. Puteți folosi, de exemplu: cimbru sau boia afumată
- mălai - puteți renunța la el sau îl puteți înlocui cu pesmet
Cum se servește
Noi am mâncat peștișorii doar cu sosul de pătrunjel cu usturoi și o salată verde alături. Dar cât timp se gătește baby hering în air fryer, puteți pregăti o salată, o mămăliguță sau o garnitură ușoară de orez sau cartofi cu care să îl serviți.
Vă las mai jos câteva idei:
Cum se păstrează
Încercați să gătiți pește la air fryer doar atât cât se poate mânca imediat după gătire. Dacă totuși mai rămâne, păstrați-l la frigider până a doua zi.
Se poate încălzi în 1-2 minute la microunde sau tot în airfryer.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Nu folosiți hârtie de copt în air fryer! Astfel aerul cald poate circula în interiorul cuvei, iar peștele se gătește și de sus, și de jos. În plus, grăsimea în exces se poate scurge în cuvă.
- Aparatele sunt diferite, așadar ajustați timpul de gătire după cum vă cunoașteți friteuza. La aparatul meu, peștele e gătit în 15 minute și poate fi servit.
- În funcție de de mărimea aparatului, poate fi nevoie să prăjiți peștele în mai multe tranșe.
- Folosiți un clește de bucătărie pentru a întoarce sau pentru a scoate peștele din aparat. Coșul e fierbinte și vă puteți arde dacă îl atingeți cu mâna!
Alte rețete ușoare la airfryer
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Baby hering la airfryer - rețeta de pește mic cu mălai la friteuza cu aer cald
Echipamente necesare
Ingrediente
- 800 g baby hering (proaspăt sau congelat)
- 1 lingură ulei
- 3 linguri mălai
- ½ linguriță fulgi de ceapă
- ½ linguriță pudră de usturoi
- ¼ linguriță boia dulce
- ¼ linguriță oregano
- sare și piper
opțional - sos de pătrunjel cu usturoi
- ½ legătură pătrunjel
- 5-6 căței de usturoi
- sucul de la ½ lămâie (sau oțet)
- sare
Instrucțiuni de preparare
- Eviscerați peștii, îndepăratați capul ca să nu ocupe loc în friteuză și spălați-i în mai multe ape.
- Uscați peștii tamponându-i cu prosoape de hârtie. Dacă rămân cu apă pe ei, condimentele și mălaiul vor aluneca.
- Puneți peștii într-un castron, îi presărați cu sare și turnați peste ei o lingură de ulei. Amestecați să fie toți îmbrăcați într-o peliculă fină de ulei.
- Într-un castron mic amestecați mălaiul și restul de condimente.
- Puneți amestecul de mălai și condimente peste pești și amestecați să se distribuie uniform.
- Așezați peștii în cuva friteuzei lăsând puțin spațiu între ei pentru ca aerul să poată circula. Gătiți timp de 15 minute la 190 de grade.
- Cât timp se gătește peștele, pregătiți sosul: treceți usturoiul prin presă, tocați mărunt pătrunjelul, apoi le puneți într-un castron, adăugați sare, suc de lămâie și puțină apă rece.
- Serviți baby hering cald sau rece, alături de sosul de pătrunjel și usturoi.
Bine de știut:
-
- Nu folosiți hârtie de copt în air fryer! Astfel aerul cald poate circula în interiorul cuvei, iar peștele se gătește și de sus, și de jos. În plus, grăsimea în exces se poate scurge în cuvă.
-
- Aparatele sunt diferite, așadar ajustați timpul de gătire după cum vă cunoașteți friteuza. La aparatul meu, peștele e gătit în 15 minute și poate fi servit.
-
- În funcție de de mărimea aparatului, poate fi nevoie să prăjiți peștele în mai multe tranșe.
-
- Folosiți un clește de bucătărie pentru a întoarce sau pentru a scoate peștele din aparat. Coșul e fierbinte și vă puteți arde dacă îl atingeți cu mâna!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Doina
Nu m-am gândit niciodată se pot face și la airfryer. Mulțumesc pentru idee și prezentarea rețetei.