Timp estimat pentru citit: 9 minute
Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi, ce rețetă grozavă! Serviți-le cu o garnitură de piure de cartofi îmbogățit cu ciuperci și veți avea un meniu extraordinar de gustos, gata în mai puțin de jumătate de oră!
Dacă iubiți fructele de mare această rețetă cu tentacule de calamar vă va duce într-o aventură culinară absolut delicioasă!
Tentaculele de calamar gătite la tigaie în unt și usturoi au o textură fragedă și arome de mare sărată, iar garnitura cremoasă de cartofi cu ciuperci uscate le completează perfect. Stropiți totul cu sosul de unt format în tigaie și veți avea un prânz sau o cină de vis!
Încercați și rețeta mea delicioasă de inele de calamar pane în sos de bere!
Mergi direct la:
- Calamar sau caracatiță? Care este diferența?
- De unde cumperi calamari și cum îi alegi
- Ingrediente pentru rețeta de tentacule de calamar la tigaie
- Ingrediente pentru garnitura de cartofi cu ciuperci uscate
- Cum facem tentacule de calamar la tigaie
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Alte rețete cu fructe de mare
- Alte garnituri cu cartofi
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Calamar sau caracatiță? Care este diferența?
Caracatița este de obicei confundată cu calamari. Acestea sunt diferite ca gust atunci când sunt servite crude, dar pot avea gusturi similare atunci când sunt preparate termic și de aici confuzia.
Caracatița
Caracatița are un gust ușor care poate fi comparat cu puiul sau chiar cu frăgezimea unui mușchiuleț de porc.. Este bogată în proteine, cu conținut scăzut de calorii. Foarte hrănitoare și sățioasă, caracatița este plină de vitamine și fier, dar este săracă în grăsimi. Caracatița evoluează ca gust în funcție de ingredientele folosite la gătit, iar multe persoane preferă să o mănânce crudă.
Caracatițele au opt brațe acoperite cu ventuze.
Calamari
Calamarii pot fi puțin mai tari decât o caracatiță, dar carnea are o textură mai fină, iar când este gătită corect este fragedă și fermă. Carnea de calamar absoarbe cu ușurință untul și sosurile. Cheia pentru a obține o textură fragedă este gătirea calamarului rapid, la temperatură mare. Gătitul mai mult de 2 minute, la temperaturi medii sau mici, va modifica gustul și textura.
Calmarii au opt brațe și două tentacule mai lungi folosite pentru a prinde pești și creveți în apele oceanice.
De unde cumperi calamari și cum îi alegi
Cum nu locuim în zone tropicale, găsirea calmarilor proaspeți și a altor fructe de mare poate fi uneori o provocare.
Dar supermarketurile mari au acum raioane de pește și fructe de mare foarte eficient aprovizionate unde puteți găsi atât calamari, cât și caracatițe sau alte fructe de mare atât proaspete, cât și congelate. Când cumpărați calmari, alegeți-i întotdeauna pe cei fermi, strălucitori și care au miros proaspăt și o aromă plăcută de mare.
Calamarii prefierți sau congelați sunt de asemenea o opțiune foarte bună, nu ezitați să îi cumpărați.
Ingrediente pentru rețeta de tentacule de calamar la tigaie
Avem nevoie de puține ingrediente, iar vedetele vor fi tentaculele de calamar pe care le veți găsi la pescărie gata curățate, fie că sunt proaspete, congelate sau prefierte.
- 800 g tentacule de calmar
- 50 ml ulei de măsline
- 50 g unt 82% grăsime
- 2 căței de usturoi (tocați mărunt)
- sare și piper după gust
- patrunjel tocat grosier
- 1 lămâie pentru servit (tăiată felii)
Ingrediente pentru garnitura de cartofi cu ciuperci uscate
Carnea fragedă de calamar cere alături o garnitură cremoasă. Noi i-am servit cu un piure de cartofi pe care l-am îmbogățit cu câteva ciuperci uscate și măcinate grosier. Vă recomand și vouă să încercați această garnitură simplă și gustoasă alături de tentacule de calamar pregătite le tigaie.
- 5 g ciuperci uscate (aprox. 5 ciuperci mici)
- 800 g cartofi albi, făinoși
- 200 ml lapte
- 75 g unt
- sare și piper după gust
Cum facem tentacule de calamar la tigaie
Începeți prin a găti mai întâi cartofii, deoarece au nevoie de timp mai lung de fierbere, apoi păstrați piureul la cald cât timp prăjiți calamarii.
Curățați cartofii, îi tăiați cuburi sau felii și îi puneți la fiert în apă cu sare.
Puneți ciupercile într-un tocător electric și pulsați de câteva ori până le mărunțiți grosier, apoi le puneți peste lapte.
Puneți laptele să se încălzească împreună cu ciupercile mărunțite. Când laptele începe să se umfle, stingeți focul și lăsați cratița acoperită cu un capac timp de 5-10 minute, pentru ca ciupercile să se hidrateze.
Când cartofii sunt fierți, îi scurgeți de apă, îi pasați cu un zdrobitor și puneți peste ei untul și laptele împreună cu ciupercile. Omogenizați și potriviți gustul de sare și piper.
Uscați tentaculele de calmar cu un prosop de hârtie. În acest fel vor absorbi mai bine aromele. Lăsați vârfurile întregi, iar părțile mai groase, de la bază, tăiați-le rondele.
Într-o tigaie puneți uleiul și untul. Când untul este aproape topit, adăugați tentaculele de calamar într-un singur strat (dacă este nevoie, gătiți de 2 ori) și peste ele usturoiul mărunțit.
Asezonați cu sare, piper și gătiți, amestecând frecvent, până când calmarul devine opac și moale, aproximativ 2 minute, nu mai mult!
Presărați tentaculele de calamar cu pătrunjel tocat grosier și le serviți alături de piureul de cartofi cu ciuperci. Stropiți totul cu sosul de unt rămas în tigaie.
Cum se păstrează
Încercați să gătiți calamari la tigaie doar atât cât puteți mânca pe loc, cât sunt încă fierbinți.
Dacă totuși mai rămân, păstrați resturile la frigider, într-o caserolă cu capac și încălziți-le pentru 2 minute la microunde, la airfryer sau pentru 4-5 minute în cuptor la 180 de grade.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Prospețimea este cheia când vine vorba de fructe de mare. Căutați calmari care au o textură fermă, o aromă dulce și fără semne de decolorare.
- Nu gătiți calmarii mai mult de 2 minute! Aceștia au o textură delicată și pot deveni tari, "cauciucați" dacă sunt gătiți prea mult. Urmăriți carnea în timp ce îi gătiți în tigaie și luați-i de pe foc imediat ce devin opaci și foarte ușor rumeniți în zonele mai subțiri.
- Untul și usturoiul nu trebuie să lipsească din tigaie, dar nu ezitați să folosiți și alte condimente după gustul vostru. De exemplu câțiva fulgii de chilli (ardei iute) sau un praf de boia de ardei afumată, pot îmbogăți aromele acestui fel de mâncare.
Alte rețete cu fructe de mare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Alte garnituri cu cartofi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
Rețeta Video
Ingrediente
piure de cartofi cu ciuperci uscate
- 800 g cartofi albi, făinoși
- 5 g ciuperci uscate (aprox. 5 ciuperci mici)
- 200 ml lapte
- 75 g unt (82% grăsime)
- sare și piper după gust
tentacule de calamar la tigaie cu unt și usturoi
- 800 g tentacule de calmar
- 50 ml ulei de măsline
- 50 g unt (82% grăsime)
- 2 căței usturoi (tocați mărunt)
- sare și piper după gust
- patrunjel tocat grosier
- 1 lămâie pentru servit (tăiată felii)
Instrucțiuni de preparare
piure de cartofi cu ciuperci uscate
- Curățați cartofii, îi tăiați cuburi sau felii și îi puneți la fiert în apă cu sare.
- Puneți ciupercile într-un tocător electric și pulsați de câteva ori până le mărunțiți grosier, apoi le puneți peste lapte.
- Puneți laptele să se încălzească împreună cu ciupercile mărunțite. Când laptele începe să se umfle, stingeți focul și lăsați cratița acoperită cu un capac timp de 5-10 minute, pentru ca ciupercile să se hidrateze.
- Când cartofii sunt fierți, îi scurgeți de apă, îi pasați cu un zdrobitor și puneți peste ei untul și laptele împreună cu ciupercile. Omogenizați și potriviți gustul de sare și piper.
tentacule de calamar la tigaie cu unt și usturoi
- Uscați tentaculele de calmar cu un prosop de hârtie. În acest fel vor absorbi mai bine aromele. Lăsați vârfurile întregi, iar părțile mai groase, de la bază, tăiați-le rondele.
- Într-o tigaie puneți uleiul și untul. Când untul este aproape topit, adăugați tentaculele de calamar într-un singur strat (dacă este nevoie, gătiți de 2 ori) și peste ele usturoiul mărunțit.
- Asezonați cu sare, piper și gătiți, amestecând frecvent, până când calmarul devine opac și moale, aproximativ 2 minute, nu mai mult!
servire
- Presărați tentaculele de calamar cu pătrunjel tocat grosier și le serviți alături de piureul de cartofi cu ciuperci. Stropiți totul cu sosul de unt rămas în tigaie.
Bine de știut:
-
- Prospețimea este cheia când vine vorba de fructe de mare. Căutați calmari care au o textură fermă, o aromă dulce și fără semne de decolorare.
-
- Nu gătiți calmarii mai mult de 2 minute! Aceștia au o textură delicată și pot deveni tari, "cauciucați" dacă sunt gătiți prea mult. Urmăriți carnea în timp ce îi gătiți în tigaie și luați-i de pe foc imediat ce devin opaci și foarte ușor rumeniți în zonele mai subțiri.
-
- Untul și usturoiul nu trebuie să lipsească din tigaie, dar nu ezitați să folosiți și alte condimente după gustul vostru. De exemplu câțiva fulgii de chilli (ardei iute) sau un praf de boia de ardei afumată, pot îmbogăți aromele acestui fel de mâncare.
- Începeți prin a găti mai întâi cartofii, deoarece au nevoie de timp mai lung de fierbere, apoi păstrați piureul la cald cât timp prăjiți calamarii.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu