Gulaș de pește, o rețetă gustoasă și sățioasă care aduce la un loc bucătăria dobrogeană și ardelenească. Rețeta de gulaș de crap picant și delicios.
Să știți că nouă, ăstora, trăitori pe malul Dunării, care avem pofta de pește cuprinsă în formula ADN-ului personal, ni se întâmplă uneori să ne îndrăgostim de câte o mâncare complet diferită, gătită mai ales pe alte meleaguri.
Așa mi s-a întâmplat mie cu gulașul unguresc care era pentru mine mâncarea de vis la care aveam acces numai când treceam Carpații să merg în concediu la munte. Până la urmă, de dor de gulaș, mi-am luat inima-n dinți și am învățat să îl fac și acasă. Rețeta ca la mama lui, cu pulpă de vită și găluști de făină, o găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.
Până la următorul pas și anume combinarea aromelor picante, specifice gulașului cu carnea de pește gras, nu avea să fie decât o chestiune de timp. Așa a apărut rețeta de gulaș de pește în bucătăria mea. Fericită zi! 🙂
Gulașul de pește aduce la jumătatea drumului bucătăria ardelenească și pe cea pescărească din sud-estul țării. Noi pe aici nu prea gătim peștele așa, cu mult sos și cu multe condimente, ci ne oprim la lucruri mai simple. Uite că mâncarea asta vine să ne convingă că facem bine uneori dacă îndrăznim să ne depășim granițele culinare.
Mod de preparare gulaș de pește
Modul de preparare e puțin diferit față de cel al gulașului unguresc, dar e și mai rapid. Asta pentru că peștele se gătește în doar câteva minute, nu trebuie să fierbem ore întregi la el așa cum facem cu carnea de vită.
Folosiți pentru gulaș rondele de pește mare, gras, cum ar fi crapul, novacul, somnul. Eu am luat un crap întreg și am rugat personalul de la Pescăria Selgros să mi-l curețe și să mi-l taie rondele. Capul l-am pus la fiert, iar supa obținută am folosit-o la acest gulaș. Firește că e mult mai gustos gulașul făcut cu supă de pește sau măcar de legume. Dar dacă nu aveți, e bine și cu apă.
Am considerat că gulașului de pește îi stă mai bine cu niște cuburi de cartofi și rondele de morcov alături, decât cu găluști de făină, așa că am ales această variantă.
Cel mai important lucru la rețeta asta este să nu transformăm gulașul de pește într-o banală tocăniță de cartofi, pentru că vă spun sincer, granița e foarte subțire și ar fi păcat să pierdem de fapt toată savoarea acestui fel de mâncare.
Fiți generoși cu dozarea condimentelor. Și cu zeama! Gulașul e o mâncare picantă, concentrată, plină de arome și mai ales e o mâncare lichidă, de nu știi prea bine dacă să o mănânci cu furculița, ca pe felul doi sau cu lingura ca pe supă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 500 g pește gras (crap, somn, novac)
- 50 ml ulei
- 2 cepe roșii, mari
- 1 ardei gras
- 2 linguri boia de ardei, combinate după gust: iute, dulce, afumată
- 1 linguriță semințe de chimen, măcinate
- 1-2 frunze de dafin
- 1 linguriță cimbru uscat
- după doriți un gulaș mai iute- fulgi de chilli sau rondele de ardei iute
- sare și piper după gust
- 3 cartofi
- 2 morcovi
- aprox. 400 ml supă de pește, de legume sau apă plata
- 150 ml pastă de roșii cu ardei kapia (sau orice pastă de roșii concentrată)
- 4-5 căței de usturoi
- pătrunjel verde
Instrucțiuni de preparare
- Peștele trebuie să fie în prealabil curățat, eviscerat și tăiat rondele.
- Prăjiți rondelele de pește doar pentru 2 minute pe fiecare parte, cât să prindă puțină culoare. Nu trebuie gătit mai mult pentru că va mai fierbe, mai târziu și în gulaș.
- În uleiul în care ați prăjit peștele, căliți ceapa și ardeiul gras, ambele tăiate mărunt.
- Când ceapa s-a înmuiat și a devenit sticloasă, adăugați boiaua de ardei și chimenul. Amestecați și lăsați-le puțin la călit cât să își dezvolte aroma și culoarea.
- Adăugați cartofii tăiați cuburi și morcovii tăiat rondele. Tot acum puneți sare, piper, cimbru uscat și fulgii de chilli sau rondelele de ardei iute.
- Turnați apă cât să acopere bine cartofii (cam 300-400 ml). Ideal ar fi să aveți un stock de legume sau de pește, dar e bine și cu apă. Lăsați mâncarea să fiarbă până sunt gata morcovii și cartofii.
- Adăugați pasta de roșii, usturoiul trecut prin presă și completați cu apă dacă mai e nevoie. Lăsați gulașul să mai dea câteva clocote.
- Puneți bucățile de pește și lăsați-le să se gătească timp de 7-maxim 10 minute. Vrem ca peștele să fie suculent, dar să nu îl supra-gătim încât să cadă de pe oase.
- Când și peștele este gătit, puneți pătrunjel proaspăt tocat mărunt și gulașul de pește este gata de gătit.
- Gulașul de pește se servește cald, cu pâine proaspătă alături.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vio
Super! Dacă ați fi recomandat și dezosarea, chiar nu aveam nimic de comentat. Îmi place, mai ales, că de data asta este ceea ce trebuie să fie, mai mult o supă decât o tocăniță. Pe cel de vită l-ați dus mai mult spre tocăniță, dar...nuh, dacă vă place așa, nu-i bai. Iar ne-am intersectat, mâine fac la comandă borș de pește (crap și caras) + saramură de crap. Dar mi s-a făcut o poftă de gulyas, ceva de nedescris. Să-auzim de bine! Aveți 5*, adică maxim.
Iuliana
Aveți dreptate cu dezosarea. Să știți că inițial m-am gândit să îl fac folosind cuburi dintr-un file de pește mai gros. Așa ar fi fost elegant. Dar cum peștele fierbe foarte repede, m-am gândit că e destul de dificil să gătești cuburile de pește exact atât cât trebuie. Puteam dezosa rondelele și după gătire, dar cum crapul are foarte multe oase mici, l-aș fi făcut franjuri, adio aspect! Poate alt tip de pește s-ar fi pretat mai bine. Oricum, noi, mâncătorii de pește la domiciliu nu prea ne speriem de câteva oase-n farfurie 😀
Poftă bună mâine la borșul de pește și saramură! 🙂
Mulțumesc mult pentru mesaj.