Timp estimat pentru citit: 8 minute
Căutați o idee rapidă și sănătoasă pentru cină? Un file de ton la airfryer, marinat într-un amestec de inspirație asiatică va fi extraordinar de gustos și de suculent, plin de arome delicioase.
În plus, utilizarea unei friteuze cu aer cald face lucrurile atât de simple! Veți avea un pește bun, gătit perfect în câteva minute și în cel mai sănătos mod!
Avem nevoie de doar câteva ingrediente, pentru a pregăti cea mai bună marinadă cu ghimbir și sos de soia pentru fileul de ton. Arome simple și delicioase pătrund în fibrele cărnii și ne vor da cea mai fragedă și mai aromată carne. Fâșiile de ton devin aproape cremoase și practic se topesc în gură, atât sunt de bune!
Iar ce-mi place cel mai mult la rețeta asta este faptul că pregătirea ei mă solicită atât de puțin! Practic, în cele 15-20 de minute, cât timp tonul se marinează și se gătește singur, am timp să mă ocup de garnitură sau de salată. Așadar, ne putem așeza la masă în mai puțin de jumătate de oră. Nu e grozav?
Mergi direct la:
Ingrediente
În fotografia de mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru rețeta de file de ton la airfryer. Da, atât de puține ingrediente!
Cantitățile exacte le găsiți în caseta cu rețeta completă de la final.
- fileuri de ton — puteți folosi orice tip de ton găsiți la pescărie. De preferat să fie proaspăt și feliat la o grosime de aproximativ 3 cm.
- sos de soia - oferă tonului umami bogat și aromă sărată. Alegeți un sos de soia cu conținut scăzut de sodiu dacă trebuie să fiți atenți la conținutul de sare.
- ulei de măsline - ajută carnea să se mențină suculentă, fără să se usuce în cuptor
- ghimbir și usturoi — vă recomand să folosiți usturoi proaspăt și ghimbir proaspăt pentru cea mai bună aromă.
- piper - pentru o aromă ușor picantă
- sare - vă sătuiesc să adăugați sare doar la final, după ce gustați peștele, deoarece sosul de soia este foarte sărat.
- ceapă verde și semințe de susan - pentru servit, aduc culoare și textură. Puteți folosi susan alb sau negru.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem file de ton la airfryer - rețeta pas cu pas
E foarte ușor să pregătești pește la airfryer, sunt doar câțiva pași simpli, dar importanți.
1. Uscați fileul de ton cu prosoape de hârtie, astfel aromele vor pătrunde mai repede în fibrele cărnii, apoi îl puneți într-o pungă rezistentă.
2. Într-un castron puneți: usturoiul trecut prin presă, ghimbirul ras, piper măcinat, ulei și sos de soia. Amestecați să se combine.
3. Turnați marinada în pungă, peste ton și masați puțin să se îmbrace în marinadă pe toate părțile. Lasați tonul la marinat 10 minute la temperatura camerei.
4. Un pas important: încălziți friteuza goală pentru 1 minut la 200 de grade.
5. Scoateți tonul din pungă și puneți-l în coșul friteuzei. Gatiti la 200 de grade Celsius timp de 4 minute pentru mediu rare, 5 minute pentru mediu si 6 minute pentru bine facut.
6. Lăsați tonul să se odinească 5 minute înainte de servire, apoi îl feliați. Decorați cu ceapă verde feliată subțire, semințe de susan și serviți alături de sos de soia.
Ce puteți înlocui în rețetă
Iată cum puteți varia rețeta în funcție de gusturile voastre și de ingredientele pe care le aveți la îndemnă:
- dacă nu aveți ghimbir proaspăt, puteți folosi pudră de ghimbir în locul acestuia
- usturoiul se poate înlocui cu usturoi pudră sau cu fulgi de ceapă care vor da o aromă dierită, ușor dulceagă
- puteți încerca să înlocuiți sosul de soia cu sos tamari sau sos Worcestershire pentru a obține un gust diferit.
- pentru o variantă picantă, puteți adăuga în marinadă și câțiva fulgi de chilli
Cum se păstrează
Cel mai bine este să serviți tonul imediat după gătire, cât timp este proaspăt și suculent.
Dacă totuși a mai rămas ceva, păstrați-l într-un recipient ermetic la frigider și reîncălziți-l ușor a doua zi. Îl puteți încălzi în airfryer, la microunde sau în cuptor.
Nu congelați tonul gătit!
Extra-sfaturi
- Tonul nu necesită un timp lung de marinare, de aceea este bine să le lăsați la temperatura camerei să se marineze, nu la frigider!
- Uscați peștele cu un prosop de hârtie înainte de a-l marina pentru cele mai bune rezultate.
- Nu marinați tonul mai mult de 10 minute! Își va modiica textura la exterior și va deveni prea sărat!
- Dacă faceți mai multe porții, cumpărați fileuri de ton de dimensiuni apropiate, astfel încât să se gătească în același timp. Dacă unul este mai mare decât celălalt, vă recomand ca fileul mai mic să îl puneți în coșul friteuzei cu 1-2 minute mai târizu, ca să nu se gătească prea mult.
- Nu gătiți prea mult fileurile pentru că se vor usca și vor deveni fade!
Întrebări frecvente
Puteți folosi ton congelat, dar lăsați-l să se dezghețe și să ajungă la temperatura camerei înainte de gătire.
Ideal ar fi să le dezghețați peste noapte la frigider. O altă metodă ar fi să le puneți într-un vas cu apă rece, de la robinet. Schimbați apa la fiecare 15 minute până când peștele se dezgheță complet.
Nu, dar tonul marinat este mai gustos. Dacă nu doriți să îl marinați, puteți pur și simplu să ungeți fripturile cu ulei de măsline și să asezonați cu sare și piper.
Alte rețete cu ton pe care să le încerci
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi acest file de ton la airfryer
Tonul se potrivește foarte bine alături de o salată sau de garnituri mai consistente, după preferințe. Eu l-am servit cu bulgur fiert, simplu și cu o salată de dovlecei cruzi. Merge la fel de bine și cu garnitură de orez.
Iar dacă iubiți cartofii, ă las mai jos câteva sugestii:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
File de ton la airfryer
Echipamente necesare
Ingrediente
- 200 g file de ton (fără piele)
- 1 lingură sos de soia
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 linguriță ghimbir ras
- 3 căței de usturoi
- ½ linguriță piper măcinat
pentru servit
- ceapa verde
- semințe de susan (alb sau negru)
- sos de soia
Instrucțiuni de preparare
- Uscați fileul de ton cu prosoape de hârtie, astfel aromele vor pătrunde mai repede în fibrele cărnii, apoi îl puneți într-o pungă rezistentă.
- Într-un castron puneți: usturoiul trecut prin presă, ghimbirul ras, piper măcinat, ulei și sos de soia. Amestecați să se combine.
- Turnați marinada în pungă, peste ton și masați puțin să se îmbrace în marinadă pe toate părțile. Lasați tonul la marinat 10 minute la temperatura camerei.
- Un pas important: încălziți friteuza goală pentru 1 minut la 200 de grade.
- Scoateți tonul din pungă și puneți-l în coșul friteuzei. Gatiti la 200 de grade Celsius timp de 4 minute pentru mediu rare, 5 minute pentru mediu si 6 minute pentru bine facut.
- Lăsați tonul să se odinească 5 minute înainte de servire, apoi îl feliați. Decorați cu ceapă verde feliată subțire, semințe de susan și serviți alături de sos de soia.
Bine de știut:
- Tonul nu necesită un timp lung de marinare, de aceea este bine să le lăsați la temperatura camerei să se marineze, nu la frigider!
- Uscați peștele cu un prosop de hârtie înainte de a-l marina pentru cele mai bune rezultate.
- Nu marinați tonul mai mult de 10 minute! Își va modiica textura la exterior și va deveni prea sărat!
- Dacă faceți mai multe porții, cumpărați fileuri de ton de dimensiuni apropiate, astfel încât să se gătească în același timp. Dacă unul este mai mare decât celălalt, vă recomand ca fileul mai mic să îl puneți în coșul friteuzei cu 1-2 minute mai târizu, ca să nu se gătească prea mult.
- Nu gătiți prea mult fileurile pentru că se vor usca și vor deveni fade!
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu