Brownie cu unt de arahide și migdale, o negresă minunată, cu interior umed și ciocolatos și exterior crocant. Se face ușor și e gata în doar 40 de minute.
Brownie, ca mai toate deserturile simple, bune și cu calorii infinite, a fost inventată de americani pe la sfârșitul secolului 19, apoi și-a luat avânt și a cucerit lumea întreagă.
Prăjitura asta este, cel puțin după mine, cea mai ușor de făcut, cea mai surprinzătoare și cea mai delicioasă prăjitură cu ciocolată. Doar amesteci câteva chestii, bagi tava la cuptor și în 25-30 de minute e gata magia.
Un brownie corect copt trebuie să rămână umed, cleios, ciocolatos în interior, dar să fie perfect uscat la exterior. Nu se vede prea bine la negresa mea de astăzi pentru că are multe migdale presărate deasupra, dar un brownie bine făcut va fi crăpat la suprafață.
Poate acest lucru se vede mai bine la rețeta de brownie cu trandafiri din fotografia de mai jos. Click pe fotografie dacă doriți să citiți rețeta.
Brownie nu e chiar un desert de fiecare zi pentru că are foarte multe calorii. Se consumă - cine reușește - în porții mici și se savurează încet, fiecare înghițitură.
Este minunat și când e fierbinte, cu o cupă de înghețată de vanilie deasupra, dar eu una îl prefer după ce se răcește și rămâne umed și moale în interior și ușor crocant la exterior. Mărturisesc că rareori mă pot opri la o singură felie, dar să ridice mâna cine reușește, că eu îl declar erou! 😀
Mod de preparare brownie cu unt de arahide și migdale
O brownie este o prăjitură cu destul de puține ingrediente, de aceea reușita ei depinde foarte mult de calitatea acestora. Folosiți un unt bun, cu minim 80% grăsime, o ciocolată neagră, de bună calitate (eu o folosesc pe aceasta) și cu procent mare de cacao (70-80%). Nu folosiți ciocolată ieftină de menaj și nici ciocolată cu diferite adaosuri (lapte, caramel, etc).
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o tavă de aprox 20x30 cm
- 100 g migdale
- 100 g ciocolată cu 70% cacao (am folosit Nestle Dessert Noir)
- 100 g unt cu minim 80% grăsmine
- 2 ouă
- 200 g zahăr tos
- 2 linguri zdravene de unt de arahide (am folosit creamy de la SanoVita)
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 50 ml whisky (sau un coniac bun)
- 100 g făină tip 000
- ½ linguriță de sare
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiți migdale crude, va trebui mai întâi să le încălziți câteva minute în tigaie. Vor avea o aromă mai intensă.
- După ce se răcesc migdalele, tocați-le cu un cuțit sau cu un chopper, dar nu prea mărunt.
- Tăiați ciocolata mărunt și puneți-o la topit împreună cu untul. Lăsați amestecul să se răcească.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți o hârtie de copt în tavă.
- Mixați ouăle împreună cu zahărul până când se albesc, apoi adăugați 2 linguri zdravene de unt de arahide, vanilia și whisky sau coniac. Mixați din nou cât să se omogenizeze compoziția.
- Turnați ciocolata topită în amestecul de ouă și zahăr și omogenizați.
- Adăugați cam ¾ din migdalele tocate. Restul le păstrați deoparte.
- Încorporați făina și sarea în compoziția de mai sus, apoi turnați totul în tavă. Deasupra presărați migdalele păstrate deoparte.
- Dați tava la cuptor pentru 30 de minute.
- Așteptați să se răcească prăjitura, îndreptați marginile și porționați
- Brownie e bună și fierbinte, cu un glob de înghețată de vanilie, dar eu una o prefer după ce se răcește. Interiorul rămâne umed și ciocolatos, iar exteriorul e uscat și puțin crocant.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu